- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιταχύνονται οι εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες σε Δ. Ελλάδα και Κρήτη
Σε τι στάδιο βρίσκονται οι έρευνες
Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στις περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός κόλπος)
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων από τις εταιρείες, στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα οικόπεδα στη δυτική Ελλάδα και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.
Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός κόλπος) την περασμένη εβδομάδα σηματοδοτεί το κλείσιμο αυτής της φάσης των εργασιών, καθώς έχουν προσκληθεί διασδιάστατα ή τρισδιάστατα δεδομένα από το σύνολο των περιοχών που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.
Μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν τρισδιάστατες έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης (οι δισδιάστατες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο), κάτι που θα αποφασιστεί από την Helleniq Energy σε συνεργασία με την ExxonMobil που είναι ο διαχειριστής της ερευνητικής Κοινοπραξίας.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι περιοχές περνούν στη φάση της ερμηνείας των δεδομένων ή, στις περιπτώσεις που οι διεργασίες έχουν προχωρήσει περαιτέρω, στο στάδιο της ερευνητικής γεώτρησης.
Ιωάννινα
Το επόμενο ορόσημο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας είναι η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την εκτέλεση της (πρώτης μετά από δεκαετίες) ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean.
Η μελέτη έχει κατατεθεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ και εφόσον εγκριθεί χωρίς μεγάλες τροποποιήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει στην έναρξη της γεώτρησης (πρόκειται για επένδυση τάξης μεγέθους 40 εκατ. Ευρώ) μέσα στο 2024, εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές που θα προκαλούσαν καθυστέρηση της διαδικασίας.
Πηγές της εταιρείας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί επίσης παράταση της ερευνητικής περιόδου, ώστε να καλύψει και την περίπτωση που θα χρειαστεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία επίσης προϋποθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Κέρκυρα, Ιόνιο και Κρήτη
Στο «Μπλοκ 2», δυτικά της Κέρκυρας όπου δραστηριοποιείται Κοινοπραξία της Energean με την Helleniq Energy, η τρισδιάστατη σεισμική έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) ολοκληρώνεται και η ερμηνεία των δεδομένων, προκειμένου να αποφασιστεί στη συνέχεια η εκτέλεση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.
Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η επιτυχής ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών (δισδιάστατες και τρισδιάστατες) που διεξήγαγε η Helleniq Energy στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Μπλοκ 10, «γεγονός που επιτρέπει στη μισθώτρια εταιρεία να εισέλθει απευθείας στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει».
Και στις πλέον υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως έχει ανακοινώσει και επίσημα η Helleniq Energy είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων με στόχο τη λήψη αποφάσεων μέχρι το τέλος του 2024.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
«Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής»
«Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων»
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η Αθήνα αξίζει να ανθίζει, πέρα από πρόσωπα και θητείες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.