Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: Δεν προστατεύουμε μόνο τα ευρωπαϊκά σύνορα, σώζουμε και ανθρώπινες ζωές

Όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός - Οι κοινές δηλώσεις για το μεταναστευτικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα © EP/Daina Le Lardic

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός - Οι κοινές δηλώσεις για το μεταναστευτικό

«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην Ε.Ε. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κύκλος πόνου έχει κλείσει στην Ελλάδα. Ακολουθούμε και εμείς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό το οποίο θα συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι είχαμε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ενώ υπήρχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι έγινε.

«Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 95%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

»Είμαστε χαρούμενοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, χρειαζόμαστε λύση ευρωπαϊκή. Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κα Μέτσολα για την κατανόησή της επί του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.

Ρομπέρτα Μέτσολα: Θέλουμε συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές

«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές. Θα είναι ισχυρό πλαίσιο με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Έχοντας κατά νου την πρόσφατη τραγωδία, θα πρέπει να εστιάσουμε στο να αντιμετωπίζουμε τους διακινητές», δήλωσε η κα Μέτσολα η οποία ρωτήθηκε τη σημαίνει η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Οι Έλληνες αποφάσισαν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρώπη. Θα εκλέξουμε Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν σαφές όραμα για την Ευρώπη και δεσμεύονται για τις ευρωπαϊκές αξίες και πραγματικά στέκομαι δίπλα σε έναν τέτοιον άνθρωπο» απάντησε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε επ’ αυτού:

«Είμαι χαρούμενος που πήραμε μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Έχουμε παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Είμαστε υποστηρικτές του οράματος για μια ισχυρή Ευρώπη και σε κάθε συνάντηση που κάνουμε βλέπουμε περισσότερους συμμετέχοντες, κι αυτό είναι σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών».

Το πρωί ο πρωθυπουργός συμμετείχε και στη σύνοδο του ΕΛΚ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ