Πολιτικη & Οικονομια

Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης των μεταρρυθμίσεων

Τα πρόσωπα - κλειδιά, η στόχευση και το πολιτικό στίγμα της νέας θητείας Μητσοτάκη

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
© SOOC / Aris Oikonomou

Ορκωμοσία κυβέρνησης: Τα πρόσωπα - κλειδιά του νέου υπουργικού σχήματος, η στόχευση και τα στοιχήματα της νέας θητείας Μητσοτάκη

«Μια δεύτερη θητεία μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα», είπε το βράδυ των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι στόχοι είναι και θα πρέπει να είναι υψηλοί». Με όχημα το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κάνει πράξη όλα εκείνα τα οποία δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και σε όσα αναφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου. Με μία καλή «ανάγνωση» πίσω από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια των Υπουργείων, μπορεί κανείς να εντοπίσει ότι τους υπουργούς - «κλειδιά» της νέας θητείας Μητσοτάκη. Πρόκειται για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις αναγκαίες αλλαγές και να δομήσουν τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παθογενειών στην Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τις Υποδομές· στο ίδιο το κράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε τον χρόνο να επιλέξει τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης ημέρας, μετά την ιστορική νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου,  τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία και την άνετη επικράτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έδειχναν οι δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου πριν τις δεύτερες κάλπες. «Με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες. Με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος. Και μία ισχυρή πατρίδα, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξέδρα που είχε στηθεί έξω από τα γραφεία της Πειραιώς. Αυτοί είναι και οι τομείς που θέλησε να τοποθετήσει τα «κατάλληλα» πρόσωπα, επιλέγοντας σε κάποιες περιπτώσεις και εξωκοινοβουλευτικούς. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για κυβέρνηση «ισορροπιών», αλλά για κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς». Έτσι ερμηνεύεται και η επιλογή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Φλωρίδη, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα Τρίτη νέος υπουργός Δικαιοσύνης. Μία επιλογή που γνώρισε ήδη την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «μεταγραφές απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εξαργύρωσαν την πολυετή υπηρεσία τους στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»

Τα πρόσωπα - «κλειδιά» της νέας κυβέρνησης 

Σήμερα το μεσημέρι, οι νέοι υπουργοί της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να βρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο και να ορκιστούν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 63 πρόσωπα, 15 εκ των οποίων είναι γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 έτη. 

Ο δήμαρχος Τρικκαίων και νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αποτελεί πρόσωπο - «κλειδί» για την ψηφιακή μετάβαση και την ψηφιακή εποχή. Σε κάθε ευκαιρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Μπορεί να άφησε εκτός Υπουργικού τον Θάνο Πλεύρη, ωστόσο, υπουργοποίησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θέτοντας αναπληρώτρια υπουργό την Ειρήνη Αγαπηδάκη, την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Μεγάλη έμφαση φαίνεται ότι δίνεται και στο Υποδομών και Μεταφορών, όπου ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει το χαρτοφυλάκιο στον Χρήστο Σταϊκούρα. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πεδίο που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την παραδοχή των παθογενειών στον ελληνικό σιδηρόδρομο. 

Πρόσωπο - «κλειδί», αλλά και υπουργείο - «κλειδί» για την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση είναι η Σοφία Ζαχαράκη και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο αναλαμβάνει με υφυπουργό τη Μαρία Κεφάλα. Ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Υπουργείο Παιδείας. Ξεχωριστή σημασία έχει και η τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφού από τις κάλπες των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών τον Οκτώβριο μάς χωρίζουν μόλις λίγοι μήνες. 

Συν τοις άλλοις, η επιλογή του Γιώργου Φλωρίδη για το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σημαντική, καθώς η νέα Βουλή είναι Προτείνουσα, αφού θα διαπιστώσει την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης. Στις «καυτές» καρέκλες κάθονται ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υπουργείο Εργασίας και ο Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυξήθηκαν οι γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο

Οι γυναίκες που θα βρίσκονται και επίσημα από σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αυξήθηκαν στις 15, από μόλις 9 που ήταν στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. 

Πέντε γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις Υπουργών, ενώ δέκα είναι σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. 

Γυναικεία υπόθεση φαίνεται ότι είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Υπουργός ορίστηκε η βουλευτής της Ανατολικής Αττικής, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στις εκλογές της 21ης Μαΐου ρίχτηκε για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού, βγαίνοντας πρώτη στην περιφέρειά της. Υφυπουργός η Μαρία Κεφάλα. Μόνο γυναίκες βρίσκονται στο τιμόνι και του Υπουργείου Τουρισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Όλγα Κεφαλογιάννη για υπουργό και την Έλενα Ράπτη για υφυπουργό. 

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι νέα υφυπουργός. Η Νίκη Κεραμέως είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, με πρώτο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου. Υφυπουργός στο ΥΠΕΣ η Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Μπορεί η κ. Κεραμέως να έφυγε από το Υπουργείο Παιδείας, όμως αμετακίνητη παρέμεινε στο υφυπουργείο της η Ζέττα Μακρή, ενώ νέο προσθήκη αποτελεί η Δόμνα Μιχαηλίδου

Στο Υπουργείο Υγείας αναπληρώτρια υπουργός αναλαμβάνει η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υφυπουργός η Χριστίνα Αλεξοπούλου. Υφυπουργός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Αλεξάνδρα Σδούκου. Στη θέση της υφυπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης η Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου

Αμετακίνητη στο Υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη. Στο ίδιο γραφείο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα παραμείνει η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη

Σοφία Ζαχαράκη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Νίκη Κεραμέως στο νέο υπουργικό σχήμα
Οι 15 γυναίκες του νέου Υπουργικού Συμβουλίου © EUROKINISSI

Το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη δημιουργία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναβάθμιση του υφυπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα αποτελέσει ένα υπουργείο – πυλώνα «για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθετε: 

«Ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο Υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό. Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική»

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctbq8c5bpx09)

Το «τιμόνι» του συγκεκριμένου Υπουργείου αναλαμβάνει η βουλευτής της ΝΔ στην Ανατολική Αττική, Σοφία Ζαχαράκη, ένα προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος που έχει δοκιμαστεί ως υφυπουργός στα Παιδείας και Τουρισμού. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Σοφία Ζαχαράκη «ρίχτηκε» στη μάχη του σταυρού, βγαίνοντας πρώτη στην εκλογική της περιφέρειας στις πρώτες εκλογές του Μαΐου. 

Σοφία Ζαχαράκη
Η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Οι πρώτες 100 ημέρες

Σε κάθε κυβέρνηση, οι πρώτες 100 ημέρες θεωρούνται εκείνες που δείχνουν το στίγμα και τις προθέσεις της. Στη νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, οι πρώτες 100 ημέρες αφορούν νομοσχέδια και τροπολογίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, η αύξηση του αφορολόγητου σε οικογένειες με παιδί, το Youth Pass, η μείσωη του ΕΝΦΙΑ, το Market Pass, το «καλάθι του νοικοκυριού», το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, η Επενδυτική Βαθμίδα, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, θα είναι επιφορτισμένος με το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctmqrfcr2rah)

Το πρώτο στίγμα

Αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, θα λάβουν χώρα οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα Υπουργεία. Εκεί αναμένεται οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκης να δώσουν το πρώτο στίγμα του έργου τους και της νέας εποχής που επιδιώκουν να φέρουν με την ανάληψη των χαρτοφυλακίων τους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βέβαια, αναμένεται και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη 28 Ιουνίου. 

Διαβάστε περισσότερα για τις πολιτικές εξελίξεις »»» Εκλογές 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ