Πολιτικη & Οικονομια

Στις 13:00 τη Δευτέρα η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το χρονοδιάγραμμα και τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις 13:00 τη Δευτέρα η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Στις 13:00 αύριο Δευτέρα η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 13:00 αύριο, Δευτέρα 26 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός, μετά τη θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες κάλπες. 

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ θα ανακοινωθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου και η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Άμυνας και τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος θα τεθεί ο Παύλος Μαρινάκης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επικρατέστερος για υπουργός Οικονομικών θεωρείται ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ διαρρέεται και η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργικό συμβούλιο, αυτή τη φορά ως επικεφαλής του υπουργείου Υγείας.

Ισχυρή είναι επίσης η πιθανότητα εισόδου στο υπουργικό συμβούλιο της Όλγας Κεφαλογιάννη με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Τουρισμού.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρεται ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας. 

Το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ανατεθεί είτε στη Δόμνα Μιχαηλίδου είτε στη Σοφία Ζαχαράκη, ενώ αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. 

Αμετακίνητοι φαίνεται πως είναι οι Άδωνις Γεωργιάδης και Λίνα Μενδώνη, στα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού αντίστοιχα.

«Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων»

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι πολίτες μάς έδωσαν ισχυρή, ηχηρή εντολή για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους. Θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον με σχέδιο, αφοσίωση και σκληρή δουλειά, χωρίς να δεχθώ έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά. Θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη που μας έδειξε η κοινωνία. Για μία ισχυρή πατρίδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, από αύριο η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο τις δεσμεύσεις της.

» Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Θα επιδιώξω ευρύτερες συνεργασίες, θα τιμήσω στο ακέραιο την απόφασή του λαού. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Όταν πριν από 20 χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα είμαι κοντά σας αυτοδύναμος πρωθυπουργός με ισχυρή εντολή. Δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τους συνεργάτες μου. Το μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, με τον τρόπο τους με κράτησαν πάντα προσγειωμένο: "να ονειρεύεσαι μπορείς χωρίς να γίνεις δούλος των ονείρων, με τα πλήθη να μιλάς, χωρίς να χάνεις την αρετή σου", λέει ο ποιητής. Θα πανηγυρίσουμε για λίγο, από αύριο θα σηκώσουμε μανίκια», είπε -μεταξύ άλλων- στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ιστορικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Εκτίμηση ποσοστών και εδρών βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων

Νέα Δημοκρατία: 40,5% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,8% και 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 12% και 33 έδρες

ΚΚΕ: 7,6% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,7% και 13 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,5% και 12 έδρες

Νίκη: 3,7% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,15% και 8 έδρες

Tα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με το Exit Poll στο 100%

ΝΔ: 39% - 42%

ΣΥΡΙΖΑ: 16,3% - 19,3%

ΠΑΣΟΚ: 11,2 – 13,2%

ΚΚΕ: 6,5% – 8,5%

Ελληνική Λύση: 3,6% – 5,6%

Σπαρτιάτες: 3,6% – 5,6%

Νίκη: 2,7 – 4,7%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,1 – 4,1%

ΜέΡΑ25: 1,4 – 3,4%

Εκτίμηση εδρών βάσει του exit poll στο 100%

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll στο 100% τα κόμματα λαμβάνουν τις εξής έδρες:

Νέα Δημοκρατία: 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 33 έδρες

ΚΚΕ: 20 έδρες

Ελληνική Λύση: 12 έδρες

Σπαρτιάτες: 12 έδρες

Νίκη: 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 8 έδρες

ΜέΡΑ25: 0 έδρες

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.