Πολιτικη & Οικονομια

Βαρουφάκης: Όσο ψηλότερος ο φράκτης τόσο μεγαλύτερη η ζήτηση για διακίνηση μεταναστών μέσω θαλάσσης

Να μη γίνει θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης η τραγωδία στην Πύλο ζητά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυάγιο στην Πύλο - Γιάννης Βαρουφάκης: Ζητά από την ΕΕ να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι προς την Ευρώπη - Οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για τη μετανάστευση.
Τις θέσεις του για τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή πολιτική ανέπτυξε με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο ο Γιάνης Βαρουφάκης © Στέφανος Ραπάνης/Eurokinissi

Ναυάγιο στην Πύλο - Γιάνης Βαρουφάκης: Ζητά από την ΕΕ να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι προς την Ευρώπη - Οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για τη μετανάστευση

Να μη γίνει θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης η τραγωδία στην Πύλο ζήτησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναπτύσσοντας, παράλληλα, τις θέσεις του για τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή πολιτική επ' αυτής.

Όσον αφορά τις συνθήκες του ναυαγίου, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν θα χρίσει τον εαυτό του ντετέκτιβ ή δικαστή. «Δεν μπορώ να πω ότι έχει ευθύνες το Λιμενικό, ελπίζω να μην έχει, ελπίζω να ερευνηθεί το θέμα» δήλωσε.

Σφοδρή, αντιθέτως, ήταν η κριτική του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ και 15 χρόνια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζητά από την ΕΕ να δημιουργηθούν ασφαλείς δίοδοι προς την Ευρώπη, προκειμένου να μπορούν να αιτούνται άσυλο με ασφάλεια, όπως ανέφερε, και πρόσθεσε πως το ίδιο έχουν ζητήσει ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αυτή είναι και η θέση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος διεκρίνισε, πάντως, ότι το ναυάγιο δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Βαρουφάκης: Δεν μπορείς να είσαι υπέρ του φράκτη και να ξαφνιάζεσαι που πνίγονται στη θάλασσα

«Όσο πιο ψηλός ο φράκτης και πιο εύκολη η δουλειά του συνοριοφύλακα τόσο μεγαλύτερη η ζήτηση για τους διακινητές που τους περνούν με βάρκες. Οπότε πνίγονται μετά στη θάλασσα. Δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα υπέρ του φράκτη και να ξαφνιάζεσαι που πνίγονται στη θάλασσα», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνοντας πως υπεύθυνοι για αυτό που έγινε στην Πύλο είναι «οι φράκτες στην ΕΕ στο σύνολό της και τα pushbacks».

Διευκρινίζοντας δε ότι δεν υπάρχει ελληνική λύση, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη επέμεινε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή λύση και ζήτησε από την επόμενη κυβέρνηση να βάζει veto σε κάθε Σύνοδο μέχρι «να ξεκουνηθούν (οι Ευρωπαίοι) και να συμφωνήσουμε να λειτουργήσουμε ως Ένωση».

Όσον αφορά τις εκλογές δήλωσε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι συνεχώς προσεγγίζουν το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη αριστεροί που θέλουν να το ψηφίσουν. Ειδικότερα, κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25 να πάνε να ψηφίσουν στις 25 Ιουνίου. Απευθυνόμενος δε σε κάθε ψηφοφόρο είπε «τέσσερα χρόνια ξέρεις τι κάναμε» και του ζήτησε να σκεφθεί αν «θεωρείς χρήσιμη αυτήν τη φωνή στη Βουλή».

Σε ερώτηση εάν το σχέδιο «Δήμητρα» έπαιξε κάποιο ρόλο στην εκλογική αποτυχία, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι «ένα εξαιρετικό σύστημα, το οποίο είναι το μέλλον. Θα γίνει και πρέπει να γίνει. Η Νέα Δημοκρατία το πήρε, το έκανε τεράστιο θέμα, το δαιμονοποίησε για να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα, όχι εμένα. Σε εμάς δεν έκανε κακό αυτό».

Συγχρόνως, επέκρινε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι αρνήθηκε τον προγραμματικό διάλογο, κάτι που ήταν, όπως σημείωσε, «ένα τεράστιο δώρο του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν τίμησε την απλή αναλογική ο Τσίπρας». Τέλος, μίλησε για κόμματα που θα κάνουν μεν φασαρία στη Βουλή αλλά δεν θα κάνουν τη ρήξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ