Πολιτικη & Οικονομια

Mητσοτάκης: Να δηλώσουν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι - Νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, αυξήσεις και στις συντάξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε για τους βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δεσμεύσεις του για το νέο ΕΣΥ και για τον κατώτατο μισθό

Σαφή μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των μειονοτικών βουλευτών του έστειλε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε επίσης για το νέο ΕΣΥ και την οικονομία.

Καταρχάς, μίλησε για τον πληθωρισμό, αναφέροντας ότι οι πολιτικές τύπου Market Pass αφενός είναι πιθανό να συνεχιστούν, αφετέρου είναι προσωρινές λύσεις.

«Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και η εμπέδωση της μεγαλύτερης διαφάνειας, καθώς και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού είναι προς την επιθυμητή κατεύθυνση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως πριν από τον Αύγουστο θα ψηφισθεί νομοσχέδιο που θα θεσπίζει όλες τις προβλέψεις για τη μείωση της φορολογίας σε ορίζοντα 4ετίας. «Η αντιπολίτευση θα διαψευσθεί, καθώς όλες οι προβλέψεις του καλά κοστολογημένου προγράμματος θα νομοθετηθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εκπλήσσουμε ευχάριστα και είμαι πολύ υπερήφανος πως αυτή η κυβέρνηση ψήφισε πολύ προοδευτικές πολιτικές για όλους τους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως στο πεδίο της φοροδιαφυγής θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα.

Αυξήσεις στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό

«Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει σημαντική αντανάκλαση στους ονομαστικούς μισθούς. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αυξάνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά με επενδύσεις και ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων, αυτό έγινε και την προηγούμενη 4ετία. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και τον επόμενο χρόνο, μακάρι σε κάποιο σημείο να μπορεί αυτός να καθορίζεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε κάθε περίπτωση μπορεί να φθάσει στα 950 ευρώ έως το τέλος της 4ετίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, τόνισε ότι σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο του Δημοσίου επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα επιδόματα θέσης, αλλά και οριζόντιες αυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων. «Εκτιμώ ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλή και ως εκ τούτου θα μπορέσουμε να δώσουμε έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους, ιδίως στους χαμηλοσυνταξιούχους, στο τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δεσμεύσεις για το νέο ΕΣΥ

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε δραστική παρέμβαση στο ΕΣΥ, με καλύτερες υπηρεσίες, χωρίς εκπτώσεις και αποκλίσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επέμεινε δε για την ανάγκη για προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών, σημαντικών παρεμβάσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και σοβαρών αλλαγών στην αναμονή για τα τακτικά χειρουργεία.

Ενδεικτικά, ανέφερε τους πυλώνες του προγράμματος της ΝΔ για το ΕΣΥ:

  • Πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών.
  • Παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
  • Αναμονές στα χειρουργεία.
  • Αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων.
  • Δαπάνη επιπλέον πόρων για την υγεία.
  • Στήριξη θεσμού προσωπικού γιατρού.
  • Έμφαση σε πρακτικές πρόληψης.
  • Αξιοποίηση ελικοπτέρων για διακομιδές από ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Ενίσχυση της τηλε-ιατρικής.
  • Πρόσθετα επιδόματα στο υγειονομικό προσωπικό.

Επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους

«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να επικαιροποιούμε τον τρόπο άσκησης της πολιτικής μας και το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε εφ όσον είμαστε κυβέρνηση είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού Κράτους. Έχω μιλήσει για την ίδρυση ενός ξεχωριστού Υπουργείου για θέματα οικογένειας, δημογραφικού και στεγαστικής πολιτικής. Έχω, επίσης, προιδεάσει για αρκετές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, τη συμμετοχή πολύ περισσότερων γυναικών. Και εφ όσον μας εμπιστευθεί εκ νέου ο ελληνικός λαός, οι νέοι υπουργοί θα βρουν στις θέσεις του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ένα μπλε φάκελο με τον προγραμματισμό και τις εκκρεμότητες για το επόμενο έτος» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εκτίμησε πως πιθανή αυτοδυναμία του κόμματος του προκύπτει και διά της εις άτοπον απαγωγής, καθώς καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν αρθρώνει ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR

Live | Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, June 13, 2023

Ελληνοτουρκικά

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον επανεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου «θα επανακαθορίσουμε το πλαίσιο συνομιλιών με την Τουρκία». Παράλληλα, είπε πως «υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο και είναι καλό αυτό».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα: «Θα ξεκαθαρίσουμε πως η Ελλάδα έχει να συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων. Όσα βάζει η Τουρκία στο τραπέζι δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω, ελπίζω η Τουρκία και ο Ερντογάν να το αντιληφθεί. Μπορούμε ωστόσο να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μην υπάρχουν προκλήσεις. Δεν διαπραγματεύομαι την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καλύπτουμε κενά 10ετίας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τις ισχυρές μας συμμαχίες».

Μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μειονότητα στη Θράκη

Ερωτηθείς για το θέμα της μουσουλμανικής μεινότητας και τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην εκλογή δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, Έλληνες πολίτες. Διαχρονικά θέση της Πολιτείας είναι να ενσωματώνονται. Η γραμμή της Τουρκίας είναι ανάποδη, να προσδιορίζονται συλλογικά ως Τούρκοι και να αναζητούν πάτρονες και στήριξη στην Τουρκία».

Στη συνέχεια, κάλεσε τους κ. Φερχάτ και Ζειμπέκ να δηλώσουν πως σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι υπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε δις, ήτοι πριν από τις εκλογές και ύστερα από αυτές, αλλά πριν από την ανακήρυξη των συνδυασμών, όταν, όπως είπε, υπήρχε πλήρης εικόνα των σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου.

Χαρακτηριστικά είπε: «Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε παρεμβάσεις για δύο υποψηφίους. Έγινε ενημέρωση από το γραφείο μου προς τον κ. Τσίπρα πριν αλλά και μετά τις εκλογές για το τι συμβαίνει στην Θράκη. Το ζήτημα δεν είναι αν η Θράκη είναι γαλάζια ή ροζ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει τα παιχνίδια του προξενείου. Το θέμα θα κλείσει εάν οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες. Το μήνυμα της τοποθέτησής μου δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Τουρκία, δεν θα δεχθώ ανάμειξη στα εσωτερικά μας ζητήματα».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η ΕΥΠ θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει αλλαγές στη λειτουργία της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Μαρινίκη Θεοδώρου: Μία υποψήφια ευρωβουλευτής με πτυχίο… στην Ευρωβουλή

Ψάξαμε πολύ αλλά βρήκαμε και μιλήσαμε με τη μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτή με μεταπτυχιακό σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY