Πολιτικη & Οικονομια

Πώς ψηφίζουμε στον δεύτερο γύρο - Το χρονοδιάγραμμα ως τις επόμενες κάλπες

Τι αλλάζει και τι ισχύει για τα κόμματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 21 Μαΐου 2023
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στον δεύτερο γύρο - Το χρονοδιάγραμμα ως τις επόμενες κάλπες - Τι αλλάζει και τι ισχύει για τα κόμματα

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας βρίσκεται ξανά εν αναμονή εκλογών, αυτή τη φορά του δεύτερου γύρου μετά και το κλείσιμο του κύκλου των διερευνητικών εντολών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο τρίτος κατά σειρά αρχηγός κόμματος, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, απέρριψε την διερευνητική εντολή και έτσι όλοι αναμένουν τις νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου, ημερομηνία η οποία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά φαίνεται πως έχει «κλειδώσει».

Τι ακολουθεί - Το χρονοδιάγραμμα

Προκειμένου να διενεργηθούν νέες εκλογές θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η συνταγματική διαδικασία. Διαδικασία, η οποία ορίζει την σύσταση της νέας Βουλής, η οποία θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής 28 Μαΐου. Ακολούθως, η νέα Βουλή αφού εκλέξει το προεδρείο, εκείνο θα αναλάβει την διάλυση την ίδια κιόλας ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

Μετά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αρνήθηκε την διερευνητική εντολή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα ορίσει ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, δηλαδή του Συμβουλίου της Eπικρατείας, του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου. Σκοπός να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα προχωρήσει στη διάλυση της νέας Βουλής.

Τι αλλάζει στο εκλογικό σύστημα

Οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το πρώτο κόμμα αποκτά αυτοδυναμία με ποσοστό 40,4%, ακόμη και εάν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι μηδενικό.

Την Κυριακή, η Ν.Δ. απέσπασε ποσοστό 40,79%, με το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να φθάνει σχεδόν το 16%. Σε περίπτωση που τα κόμματα που παραμένουν εκτός στις επόμενες εκλογές έχουν συνολικό ποσοστό 10%, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί μόλις το 37,5% των ψήφων για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Συνοπτικά, για κάθε μονάδα αύξησης του ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων, μειώνεται κατά 0,3%-0,4% η απαιτούμενη ποσότητα ψήφων για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Πώς ψηφίζουμε στον δεύτερο γύρο

Σε αντίθεση με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στη δεύτερη, η οποία πιθανότατα θα διενεργηθεί στις 25 Ιουνίου γίνονται όλες οι διαδικασίες από την αρχή.

Επί της ουσίας, όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί-συνασπισμοί αυτών, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.

Ακόμα, υπάρχει η υποχρέωση να κατατεθούν και πάλι τα προγράμματα των κομμάτων. Αυτό σημαίνει πως δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν στην πρώτη Κυριακή.

Ως προς την ημέρα των εκλογών, εντός των εκλογικών κέντρων δεν θα υπάρχει στυλό αφού δεν θα υφίσταται διαδικασία σταυροδοσίας. Συγκεκριμένα, δεν θα χρειάζεται ο ψηφοφόρος να βάλει σταυρό δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων, καθώς η αναμέτρηση θα γίνει με λίστα. Συνεπώς, αρκεί μόνο να επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο του κόμματος της προτίμησής μας και να το βάλουμε στον φάκελο που θα ρίξουμε στην κάλπη. Σε αυτά τα ψηφοδέλτια, τώρα, η σειρά των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών καθορίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων.

Κριτήριο παραδοσιακά αποτελεί το αποτέλεσμα της προχθεσινής σταυροδοσίας: στις πρώτες θέσεις θα είναι εκείνα τα πρόσωπα που έλαβαν προχθές, Κυριακή, κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως πάντα υπάρχει η «διακριτική ευχέρεια» των αρχηγών ή των ηγετικών επιτελείων, να προβούν σε αλλαγές σε αυτή τη λίστα. Σε κάθε περίπτωση, το ποιοι θα απαρτίζουν τη νέα Βουλή θα εξαρτηθεί κυρίως από έναν διαφορετικό παράγοντα. Κι αυτός είναι οι πιθανές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά που θα λάβουν συνολικά τα κόμματα ή ακόμα και το ενδεχόμενο εισόδου στο Κοινοβούλιο άλλων κομμάτων.

Πού ψηφίζουμε στις δεύτερες εκλογές

Η διαδικασία και οι οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για τις δεύτερες εκλογές δεν διαφοροποιούνται από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ειδικότερα, το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν για τις εκλογές 2023 μπορούν να μάθουν οι πολίτες, γρήγορα και εύκολα μέσω της υπηρεσίας του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι εκλογείς μπορούν να συμπληρώσουν ΕΔΩ τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα το «Επώνυμο», «Ονομα», «Ονομα Πατέρα», «Ετος Γέννησης», και προαιρετικά το «Ονομα Μητέρας». Για όσους γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό μπορούν να πληκτρολογήσουν απευθείας εκείνον, προκειμένου να μάθουν πού ψηφίζουν.

Εαν και εφόσον τα προσωπικά στοιχεία είναι σωστά, αμέσως εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα πλήρη στοιχεία: O ειδικός εκλογικός αριθμός, το πλήρες ονοματεπώνυμό, το όνομα πατρός και το όνομα μητρός πλήρες, ο αριθμός δημοτολογίου, ο κωδικός του εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό διαμέρισμα, η δημοτική ενότητα, ο δήμος που είστε εγγεγραμμένοι, η περιφερειακή ενότητα, η περιφέρεια και ο νομός. Αναγράφεται, επίσης, το σχολείο που ψηφίζει ο καθένας και η αίθουσα (αριθμός εκλογικού κέντρου).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ