Πολιτικη & Οικονομια

Και μετά την ιστορική νίκη τι; Η ΝΔ ετοιμάζεται για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του «γαλάζιου» επιτελείου μετά τον «πολιτικό σεισμό»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Και μετά την ιστορική νίκη τι; Η ΝΔ ετοιμάζεται για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου
@Nick Paleologos/ SOOC

Εκλογές 2023: Η ΝΔ δεν επαναπαύεται στις «δάφνες» της παρά τον «πολιτικό σεισμό» - Το «γαλάζιο» επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση εν όψει της 25ης Ιουνίου

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και στην επίτευξη της αυτοδυναμίας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, μετά την ιστορική νίκη της Κυριακής 21ης Μαΐου και την επιτάχυνση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/5), ο κ. Μητσοτάκης έλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία επέστρεψε τηλεφωνικά το απόγευμα της ίδιας μέρας, ανοίγοντας και επίσημα τον δρόμο για τις νέες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Όπως διαμήνυσε τόσο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στα τυπικά τηλεφωνήματα που έκανε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούςδεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και για αυτό τον λόγο θα επισπεύσει τον σχηματισμό της την Κυριακή και τη διάλυσή της τη Δευτέρα, προκειμένου να οδηγηθούμε στις κάλπες την 25η Ιουνίου (μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο).

Πώς θα πορευθεί η ΝΔ προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Σε εγρήγορση παραμένουν οι κομματικές «μηχανές» της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες, στη συνέχεια να σχηματιστεί και να διαλυθεί η Βουλή, για να ξεκινήσει και επίσημα η νέα προεκλογική περίοδος.

Εντός των επόμενων ωρών, το «γαλάζιο» στρατηγείο θα μεταφερθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχει αποκρυσταλλωθεί το πλήρες πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Αττική και Περιφέρειες.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη θα έχουν δύο σημεία αναφοράς:

  • Ο πρωθυπουργός θα πάει σε περιοχές τις οποίες δεν επισκέφθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου
  • Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν περιοχές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει περιθώριο να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις χτεσινές αναφορές του στον διάλογο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «σκιαγράφησε» τη στρατηγική που θα χαράξει στη διάρκεια της νέας προεκλογικής εκστρατείας. Η στρατηγική αυτή θα έχει ως πρόταγμα τη σταθερότητα, την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, το θετικό λόγο και τα θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cst19uww93c9)

«Εύχομαι και ελπίζω σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε λίγο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίες πρακτικά απείχαν τελείως από τον πολιτικό διάλογο των προηγούμενων εκλογών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή. Θεωρώ ότι είναι ζητήματα τα οποία ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά. Προσβλέπω σε μία ουσιαστική και γόνιμη προεκλογική περίοδο, έτσι ώστε και ο ελληνικός λαός τελικά να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευθεί την επόμενη τετραετία», είπε χαρακτηριστικά.

Το διακύβευμα της νέας προεκλογικής περιόδου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο στόχος της νέας και συντομότερης προεκλογικής περιόδου για τη Νέα Δημοκρατία είναι διττός:
1) να πείσει περισσότερους ψηφοφόρους και
2) να διασφαλίσει τα ποσοστά που της χάρισαν τη νίκη στις 21 Μαΐου, χωρίς να έχει απώλειες.

Ειδικά για το δεύτερο, το «γαλάζιο» επιτελείο σκοπεύει να συνεχίσει να τρέχει σε... φουλ ρυθμούς, καθώς και λόγω του καλοκαιριού και λόγω της ευρείας νίκης της ΝΔ, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπάρξει μια επανάπαυση στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Τέλος, στην Πειραιώς το βλέμμα είναι στραμμένο και στα μικρότερα κόμματα, όπως η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και το ΜέΡΑ25, τα οποία για λίγο δεν εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στη Βουλή και ενδεχομένως μπορεί να «ψαλιδίσουν» το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ. Τα «γαλάζια» στελέχη έχουν στον νου τους και πιθανές διαρροές ψηφοφόρων (της ΝΔ ή και άλλων κομμάτων) προς το ΠΑΣΟΚ, μετά το ικανοποιητικό ποσοστό που έλαβε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και της «μάχης» που γίνεται μεταξύ των δύο για την ηγεσία του προοδευτικού-κεντροαριστερού χώρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.