- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά τη νίκη της ΝΔ
Μείωση των αποδόσεων και του spread
Εκλογές 2023: Μείωση των αποδόσεων και του spread των ελληνικών ομολόγων μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές
Τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερη επίδοση σήμερα από τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόκλιση από τη σημερινή δημοσιονομική πειθαρχία μετά την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές.
Οι αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,948%.
Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) μειώθηκε κατά 4 μ.β. στις 146 μ.β.
Αναλυτές ανέφεραν ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Σημείωναν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.
Θετικός αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων
Θετικά υποδέχθηκε και η αγορά ομολόγων το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι τιμές των περισσοτέρων ομολόγων σημείωναν σημαντική άνοδο με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά περίπου 5,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στο 3,83% από το 4,04% που έκλεισε την Παρασκευή.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το περιθώριο τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων σε νέο χαμηλό έτους 1,43%.
Η επενδυτική βαθμίδα
Σημειώνεται ότι όλοι οι επενδυτικοί οίκοι πριν από τις εκλογές συμφωνούσαν στο ότι το αποτέλεσμα τους θα κρίνει κατά πόσον η χώρα θα ανέβει εφέτος στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο πρώτος οίκος αξιολόγησης, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να προχωρήσει στην αναθεώρηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, είναι η Fitch στις 9 Ιουνίου .
Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η Societe Generale, η οποία είχε σπεύσει τον Απρίλιο να κλείσει τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα, αναγνώρισε ότι η απόφασή της αυτή ήταν ενδεχομένως πρόωρη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.