Πολιτικη & Οικονομια

Ποια «βαριά» ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός Βουλής

Σκουρλέτης, Φίλης, Ξανθός μένουν εκτός - Δεκαπέντε βουλευτές λιγότεροι από το 2019

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skourletis
Πάνος Σκουρλέτης © EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Εκλογές 2023: Ποια «βαριά» ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός Βουλής - Σκουρλέτης, Φίλης, Ξανθός μένουν εκτός - Δεκαπέντε βουλευτές λιγότεροι από το 2019 

Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον κοινοβουλευτικό χάρτη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και πολλά έμπειρα στελέχη του βρίσκονται εκτός του κοινοβουλίου.

Στην Α΄ Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει μόλις 3 βουλευτές, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να είναι στην πρώτη θέση, ακολουθούμενος από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Νίκο Βούτση. Μετά την καταμέτρηση του 88% των ψηφοδελτίων, οι Νίκος Φίλης και Χριστόφορος Βερναρδάκης παραμένουν εκτός του κοινοβουλίου.

Στο ΠΑΣΟΚ επίσης υπάρχει ανατροπή, καθώς ο Παύλος Γερουλάνος αναλαμβάνει τη θέση που κατείχε επί πολλά χρόνια ο Κώστας Σκανδαλίδης στην Α΄ Αθήνας.

Στον Βόρειο τομέα Αθηνών, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τους εκπροσώπους της κατά 2, με τους Νίκο Παπαθανάση και Αρια Αγάτσα να γίνονται βουλευτές. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 2 έδρες. Οι Αθηνά Λινού, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στην ψηφοδέλτια, ενώ οι Κώστας Ζαχαριάδης και Πάνος Σκουρλέτης παραμένουν εκτός.

Αν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αποσυρθεί και είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να μην τον υποστηρίξουν, συγκέντρωσε πάνω από 2.800 ψήφους.

Οι υποψήφιοι της Δυτικής Αθήνας, Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη και Πάνος Κουρουμπλής, παραμένουν εκτός του κοινοβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 3 βουλευτές ενώ στο τοπικό «ντέρμπι» η Έφη Αχτσιόγλου νικά τη Ρένα Δούρου. Στον Νότιο τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 4 βουλευτές, σε σύγκριση με τους 5 που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο. Με βάση τα αποτελέσματα του 82% της καταμέτρησης, ο Γιάννης Μουζάλας, καθώς και οι Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μαντζουράνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας και Μιθριδάτης παραμένουν εκτός.

Στον Πειραιά, με το 93% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, οι βουλευτές Νίκος Μανωλάκος και Νόνη Δούνια παραμένουν εκτός και αντικαθίστανται από τους Δόμνα Μιχαηλίδου και Νίκο Βλαχάκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόνο μία έδρα και εάν ο Αλέξης Τσίπρας την κρατήσει, τότε ο Θοδωρής Δρίτσας θα παραμείνει εκτός του κοινοβουλίου.

Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τις έδρες της στη Β' Πειραιά, φθάνοντας τις 3, αλλά ο παλαιότερος βουλευτής της, Γιάννης Τραγάκης, παραμένει εκτός του κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νίνα Κασιμάτη κατακτά την πρώτη θέση μεταξύ των ψηφοφόρων, με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Γιάννη Ραγκούση, ενώ ο Τρύφων Αλεξιάδης, που αναδείχθηκε τρίτος, παραμένει εκτός του κοινοβουλίου.

Οι νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου και Πάνος Σκουρολιάκος, καθώς και ο υποψήφιος Βαγγέλης Αντώναρος, παραμένουν εκτός του κοινοβουλίου από την Ανατολική Αττική.

Στην Αιτωλοακαρνανία, με το 93% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραϊτης και Γιώργος Βαρεμένος, παραχωρούν τις θέσεις τους στους νέους υποψηφίους Μίλτο Ζαμπάρα και Γρηγόρη Θεοδωράκη. Στη Βοιωτία, ο Ανδρέας Κουτσούμπας της ΝΔ παραδίδει την έδρα στον πρωτοεμφανιζόμενο Ελευθέριο Κτιστάκη.

Στον Εύβοια, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ) χάνει από τον Σίμο Κεδίκογλου. Στην Α' Θεσσαλονίκης, με το 86% των ψηφοδελτίων ενσωματωμένων, ο νυν βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν εκτός βουλής, ενώ εκλέγεται η κυρία Ράνια Θρασκιά με περίπου 900 σταυρούς πίσω από την Κατερίνα Νοτοπούλου που τερματίζει πρώτη.

Στη Λακωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σταύρος Αραχωβίτης χάνουν την έδρα, η οποία πάει στο ΠΑΣΟΚ και στην κυρία Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρέας Ξανθός χάνουν τη μία έδρα που είχαν στο Ρέθυμνο, η οποία πάει στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Μανώλη Χνάρη. Στα Χανιά, οι δύο έδρες για τη ΝΔ πηγαίνουν στην Ντόρα Μπακογιάννη και τη Σέβη Βολουδάκη, ενώ μία έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στον Παύλο Πολάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ