Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2023: Εντολή αυτοδυναμίας το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ

Μόλις έξι έδρες απέχει η ΝΔ από την αυτοδυναμία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023: Εντολή αυτοδυναμίας το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ένα πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, με πλήρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και υπερδιπλάσιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαρωτική είναι η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, καθώς με την ενσωμάτωση να ξεπερνά το 46% στην επικράτεια, το κυβερνών κόμμα καταγράφει προβάδισμα άνω των 20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και απέχει μόλις έξι έδρες από την αυτοδυναμία.

«Ο ελληνικός λαός θέλει στο μέλλον μια Ελλάδα ισχυρή, ανεξάρτητη, αυτοδύναμη. Έδωσε μια καθαρή εντολή αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, θα τη σεβαστούμε», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Είναι σπουδαία μέρα για τη χώρα, οι πολίτες αποφάσισαν για κυβέρνηση και για πρωθυπουργό. Θα συνεχίσουμε χωρίς έπαρση και αλαζονεία, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας και προχωρώντας στις αναγκαίες ρήξεις. Αυτή την εντολή αυτοδυναμίας θα την αξιοποιήσουμε υπέρ του ελληνικού λαού», επεσήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «τα ποσοστά είναι τέτοια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο τύπος της εντολής που δόθηκε σήμερα».

epikrateia-46

H ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41,01%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του οποίου καταρρέουν στο 20,1%.

Τρίτη εκλογική δύναμη αναδεικνεύται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,7% και η Ελληνική Λύση με 4,5%.

Έκπληξη αποτελεί το ποσοστό του κόμματος «ΝΙΚΗ» το οποίο εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 2,9%, «φλερτάροντας» με την είσοδό του στη Βουλή.

Αντίθετα για ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας τα ποσοστά που ανακοίνωσε η Singular Logic τα δίνουν εκτός Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή στις φετινές εκλογές αυξήθηκε, συγκεκριμένα ανήλθε στο 43,13%, συγκριτικά με το 42,22% στις εκλογές του 2019.

Προς δεύτερες εκλογές η χώρα

Απέκλεισε κάθε σενάριο για μετεκλογικές συνεργασίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, μιλώντας νωρίτερα Mega.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως, αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, είναι σαφές ότι «δεν υπάρχει εντολή των πολιτών για συνεργασίες».

Το σενάριο για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου ενισχύεται, αντί για 2 Ιουλίου που εκτιμάτο η διεξαγωγή τους, ώστε η Νέα Δημοκρατία να αξιοποιήσει τη δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος και τη μεγάλη διαφορά της 21ης Μαΐου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πότε θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές, δεν αποτελεί απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά θα εξαρτηθεί από το χρονικό εύρος των διερευνητικών εντολών.

Συνεχής ενημέρωση για όλες οι εξελίξεις από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο Liveblog της Athens Voice.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.