Πολιτικη & Οικονομια

Liveblog: «Πολιτικός σεισμός» η νίκη της ΝΔ, αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από την ATHENS VOICE

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Liveblog: «Πολιτικός σεισμός» η νίκη της ΝΔ, αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
@ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/ EUROKINISSI

Εκλογές 2023 - Liveblog: Η μεγαλύτερη νίκη της ΝΔ στη Μεταπολίτευση - Κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτοφανή νίκη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα διάγει η ΝΔ. Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων και με καταμετρημένο το 90% η ΝΔ έχει διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ -μια απόλυτη και ιστορική νίκη.

Πρόκειται για μια ιλιγγιώδη διαφορά, δεδομένου ότι η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 40% έναντι περίπου 20% του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «πολιτικό σεισμό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του από τα γραφεία της Πειραιώς. «Οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση», είπαν «όχι σε αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, τα μαθηματικά της απλής αναλογικής δεν βγαίνουν» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας σαφώς ότι οι δεύτερες κάλπες θα επισπευσθούν.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτιμηθεί άμεσα από τα όργανα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι όλες οι αλλαγές που χρειάζονται θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε να δοθεί η επόμενη εκλογική μάχη με τους καλύτερους όρους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκαθάρισε αν εννοεί και αλλαγή ηγεσίας· αν θα τεθεί τέτοιο θέμα και αν ναι, πότε -πριν ή μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα, όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Διαψεύσατε όσους ήθελαν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, ένα υποταγμένο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το κίνημα ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο της πατρίδας μας», ήταν το μήνυμα Ανδρουλάκη προς τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για «καθαρή εντολή αυτοδυναμίας», καθώς η ΝΔ απέχει μόλις 6 έδρες από την αυτοδυναμία, ακόμη και με απλή αναλογική.

Το γεγονός αυτό παραπέμπει σε επιλογή προσφυγής σε δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρησης προκειμένου να «σφραγιστεί» η αυτοδυναμία αυτή, που αναμένεται εξαιρετικά ενισχυμένη, δεδομένου ότι οι κάλπες δεν θα στηθούν με απλή αναλογική, αλλά με εκλογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει ένα bonus 50 εδρών στην κυβέρνηση.

Οι δεύτερες κάλπες ενδεχομένως στηθούν στις 25 Ιουνίου (αντι 2 Ιουλίου), σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών, με ενσωματωμένο το 97,9% των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και συμμετοχή 60,85% επί των 8.850.351 εγγεγραμμένων, με ποσοστό λευκών - άκυρων 2,61%, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΝΔ: 40,79% (146 έδρες)

ΣΥΡΙΖΑ: 20,06% (71 έδρες)

ΠΑΣΟΚ: 11,5% (41 έδρες)

ΚΚΕ: 7,21% (26 έδρες)

Ελληνική Λύση: 4,46% (16 έδρες)

Νίκη: 2,9%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%

ΜέΡΑ 25: 2,6%

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, σχηματίζεται 5κομματική Βουλή.

Η ATHENS VOICE παρακολουθεί με Liveblog όλες τις εξελίξεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ