Πολιτικη & Οικονομια

Πότε θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών το βράδυ της Κυριακής

Ενημέρωση από ΥΠΕΣ και Singular Logic

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφοδέλτια στην κάλπη
Ψηφοδέλτια στην κάλπη © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Eκλογές 2023: Όλη η διαδικασία αφού κλείσουν οι κάλπες - Πότε θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση και πότε τα πρώτα αποτελέσματα

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος, στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου.

Παράλληλα, όπως είχε προαναγγείλει και ο Κυριάκος Πιερρακάκακης, στις 21:30 – 22:00 θα έχουμε το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδοθούν φέτος τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Singlular Logic.

Αποτελέσματα και προσέλευση μέσω ηλεκτρονικής συσκευής

Πώς θα γίνει τόσο γρήγορα η ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων; Σε όλα τα εκλογικά τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, οπότε σε πραγματικό χρόνο θα έρχονται τα αποτελέσματα και θα μπαίνουν στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Συνολικά σε 21.400 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει αυτή η συσκευή ασφαλούς μετάδοσης, στην οποία ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα περνά τα αποτελέσματα. Παράλληλα, τα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται και με την κλασική μέθοδο, δηλαδή με τηλεγραφήματα από τους δήμους και τις περιφέρειες που φτάνουν στη βάση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ισχύει από το 1981.

Επιπλέον, για πρώτη φορά θα έχουμε ενημέρωση για την προσέλευση του κόσμου, θα υπάρχει εικόνα δηλαδή για τη συμμετοχή στις εκλογές. Μέσω πάλι αυτής της συσκευής θα στέλνεται πόσος κόσμος έχει ψηφίσει. Συγκεκριμένα, θα γίνει ενημέρωση για την προσέλευση σε τρία διαδοχικά διαστήματα την ημέρα των εκλογών: στις 10:30, στις 13:00-13:30 και στις 16:00-16:30.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cspbhuocyr01)

Ο Ηλίας Γιαννίτσος, διευθυντής έργου εκλογών Singular Logic, δήλωσε σχετικά: «Η διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα γίνεται με δύο τρόπους, δηλαδή το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεύτερη μέθοδος είναι η μέθοδος του SRT. Όπως έχουμε πει με τη μέθοδο αυτή, όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών καταρχήν συμπληρώνει το χαρτί, πατώντας το πλήκτρο Αποστολή φτάνει αυτόματα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο σύστημα των εκλογών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ