Πολιτικη & Οικονομια

Μισέλ Αμπού - Χάντμπα: «Μητσοτάκης και Τσίπρας κρίθηκαν και έχουν αποτύχει πλήρως»

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Μισέλ Αμπού - Χάντμπα
Ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Μισέλ Αμπού - Χάντμπα

Εκλογές 2023 - Μισέλ Αμπού - Χάντμπα: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία 

Για τον Μισέλ Αμπού - Χάντμπα η πολιτική αποτελεί πάθος - τρόπο ζωής και το ΠΑΣΟΚ την «ιδανική πολιτική επιλογή στην παρούσα πολιτική συγκυρία». Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία απαντά στα ερωτήματα της ATHENS VOICE λίγα μόλις 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί «το κόμμα της σταθερότητας, των μεγάλων τομών και αλλαγών στη χώρα». Άλλωστε, πιστεύει ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας «κρίθηκαν και έχουν αποτύχει». 

Ο Μισέλ Αμπού - Χάντμπα υπήρξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Ήλιδα. Όμως, δεν ανακάλυψε την πολιτική πριν από 4 χρόνια, αλλά ήδη από μαθητικά και τα φοιτητικά του χρόνια στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Η κεντρική πολιτική σκηνή με εκφράζει και η ενασχόλησή μου με τα κοινά με τροφοδοτεί με ενέργεια ώστε να συνεχίζω τη δράση μου ενεργά, με γνώμονα το καλό του τόπου μου όπου ζω και μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της σταθερότητας, των μεγάλων τομών και αλλαγών στη χώρα, η πολιτική του, το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα και το όραμά του για μια νέα Ελλάδα που θα ρίχνει το βάρος στους νέους αποτελεί την ιδανική πολιτική επιλογή στην παρούσα πολιτική συγκυρία, όχι μόνο για εμένα που πολιτεύομαι, αλλά και για την ίδια τη χώρα. Πρώτα από όλα, είναι το κόμμα που εγγυάται τη δημοκρατική σταθερότητα και την προστασία των θεσμών. Είδαμε ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν παρόμοια, αν όχι ίδια, αντίληψη για τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ: θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχό τους και να μην υπόκεινται σε καμία διαδικασία δημοκρατικής λογοδοσίας. Επομένως, χρειαζόμαστε ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο ευρωπαϊκού προσανατολισμού κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό κράτος και εργασιακά δικαιώματα. Η ΝΔ πιστεύει στο "αόρατο" χέρι της αυτορρύθμισης της αγοράς και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην υπερφορολόγηση και την “έντιμη φτώχεια”. Και οι δύο επιλογές έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει» δηλώνει στην ATHENS VOICE. 

Ο πατέρας του Μισέλ Αμπού - Χάντμπα είναι από την Παλαιστίνη και η μητέρα του από τον Λαγανά Πηνείας. Πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητά του στον νομό Ηλείας, δέχθηκε χυδαία επίθεση από χρήστες των social media που σχολίαζαν την απόφασή του να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. «Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία εν συνόλω σε καμία περίπτωση δεν διακατέχεται από ρατσιστικές τάσεις», απαντά σε σχετικό ερώτημα της ATHENS VOICE και προσθέτει: «Ωστόσο, και το λέω ως κοινωνικό φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τέτοιες αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν λόγω του ακραίου λόγου τους. Στο χέρι μας είναι ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα να απομονώσουμε αυτές τις φωνές, που μόνο κακό και τοξικότητα προκαλούν. Από την πλευρά μου δεν έδωσα βάση σε αυτά που γράφτηκαν από αγνώστους υπό την προστασία του πληκτρολογίου. Άλλωστε από τον τρόπο γραφής τους απέδειξαν ότι δεν αξίζει να δώσω συνέχεια». 

«Στο ΠΑΣΟΚ δεν μας απασχολεί το πολιτικό μέλλον Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά το μέλλον του ελληνικού λαού»

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα, γνωρίζοντας «πριν φτάσουν στις κάλπες τι ακριβώς ψηφίζουν». Ο Μισέλ Αμπού - Χάντμπα διευκρινίζει για τα περί «προσώπου Χ» στην ηγεσία μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας. «Δεν έχουμε προεδρικό σύστημα στην Ελλάδα, οπότε -βάσει Συντάγματος- οι πολίτες ψηφίζουν τα κόμματα, τις πολιτικές τους και τις προγραμματικές τους θέσεις. Από την άλλη η θέση του προέδρου μας είναι ξεκάθαρη και ουδέποτε μίλησε για το "πρόσωπο Χ", αλλά για πρωθυπουργό που θα μπορέσει να υλοποιήσει την όποια προγραμματική σύγκλιση προκύψει μετά τις εκλογές. Οι δύο πρωθυπουργοί της προηγούμενη οκταετίας κρίθηκαν και για εμάς έχουν αποτύχει πλήρωςΣτο ΠΑΣΟΚ δεν μας απασχολεί το πολιτικό μέλλον του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Τσίπρα, αλλά το μέλλον του ελληνικού λαού.

»Για το "ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής" αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία μιας πραγματικά ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η προτεραιοποίηση των επενδύσεων με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η συγκρότηση νέων παραγωγικών πυλώνων για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων, καθώς και η προστασία των δυνάμεων της εργασίας. Είναι το μόνο κόμμα που προετοίμασε εδώ και έναν χρόνο ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης 300 σελίδων και κωδικοποίησε όλα αυτό το έργο σε βασικούς άξονες με τις προτεραιότητες 12 σημείων. Αυτοί οι άξονες και ειδικά στους τομείς του κοινωνικού κράτους, θα αποτελέσουν για εμάς τις κόκκινες γραμμές, σε οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες». 

Ο Μισέλ Αμπού - Χάντμπα τονίζει την αντίθεση με του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο αυτά κόμματα «επιδίδονται σε έναν αγώνα πλειοδοσίας λαϊκισμού και παροχών πριν τις εκλογές, τάζοντας ότι τάζεται, και χωρίς να μας λένε "ποιός στο τέλος θα πληρώσει το λογαριασμό". Εμείς κατεβαίνουμε με πρόγραμμα, το οποίο –όπως είπε και ο αρχηγός μας Νίκος Ανδρουλάκης– δεν είναι τηλεφωνικός κατάλογος. Προτείνουμε συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία, στο κράτος, στην εργασία, αλλά και οικονομικές παροχές στους πλέον ευάλωτους, τους μη προνομιούχους του 21ου αιώνα».

«Το πρόγραμμά μας έχει στο επίκεντρό του την άμεση θεραπεία και τη μείωση των ανισοτήτων»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έχει παρουσιάσει εδώ και δύο περίπου εβδομάδες τις 12 προτεραιότητες του κόμματος. Ο Μισέλ Αμπού - Χάντμπα ιεραρχεί ψηλά το ζήτημα της φτηνής στέγης για τη νέα γενιά, την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και την προστασία της α' κατοικίας. 

«Στις προσωπικές μου προτεραιότητες βρίσκεται το βάρος που ρίχνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στη νέα γενιά με μια δεξαμενή 150.000 κατοικιών, ώστε οι νέοι να έχουν την δυνατότητα φθηνής στέγασης. Φυσικά, το ισχυρό σύστημα υγείας. Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνειδητά απαξίωσε και με πρόσφατο νόμο αποδόμησε το δημόσιο χαρακτήρα του. Δεν μπορεί το μεγαλύτερο έργο της Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως όραμα του Γιώργου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού να μην αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Είναι και η προστασία της κατοικίας, κάτι που μόνο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προστάτεψε με το Νόμο 3869/2010. Συνεπώς μιλάμε για την επαναφορά θα γίνει με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια, όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπει την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη προτού αυτό αγοραστεί από τα funds, την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, αλλά και τη λυτρωτική λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

»Είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 δικαιούχους, το οποίο δεν πρέπει να λησμονούμε ότι "έκοψε" το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλη νομοθετική πρωτοβουλία για την αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών γυναικών - ασφαλισμένων», ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας και πρόσθεσε: «Για ένα κράτος που σέβεται τους θεσμούς και τους πολίτες με διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις του δημοσίου, οι οποίες θα αναρτώνται στη Διαύγεια και φέρνουμε την αξιοκρατία παντού, με όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις επιτελικές θέσεις τους κράτους να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ ή διεθνών διαγωνισμών. Πάνω σε αυτούς τους προγραμματικούς άξονες το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ζητάει την ισχυρή εντολή από το λαό με ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό, προκειμένου να συμβάλλει δημιουργικά στο χτίσιμο μιας νέας Ελλάδας και κατοχυρώνοντας την πολιτική αυτονομία της Δημοκρατικής παράταξης». 

Άλλωστε, ο κ. Αμπού - Χάντμπα υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμά μας έχει στο επίκεντρό του την άμεση θεραπεία και τη μείωση των ανισοτήτων. Των ανισοτήτων που διεύρυνε την τελευταία τετραετία το κράτος των "ελιτιστών", βρίσκοντας έτοιμο έδαφος από την προεργασία με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που είχε κάνει νωρίτερα το κράτος των "λαϊκιστών"».

Ο Μισέλ Αμπού - Χάντμπα δίνει απάντηση και στο ερώτημα αν υπάρχει σήμερα έλλειμμα Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί μάς προειδοποίησαν έντονα και επανειλημμένα για την διολίσθηση του κράτους δικαίου στη χώρα, με την Κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και να ισχυρίζεται ότι ‘είναι στραβός ο γιαλός’, όπως και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ακολουθεί την προσφιλή της τακτική της συσκότισης, του συμψηφισμού και της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ομιλεί και να διαμαρτύρεται, διότι επί ημερών του βιώσαμε αντίστοιχα ζητήματα» σημειώνει ο υποψήφιος βουλευτής. 

«Σε πολλές περιπτώσεις η ελληνική περιφέρεια βρίσκεται στο περιθώριο την τελευταία δεκαετία»

Τελικά, οι πολιτικοί σκέφτονται την Περιφέρεια μόνο στις εκλογές; O Μισέλ Αμπού - Χάντμπα απαντά στην ATHENS VOICE: «Αν χρησιμοποιήσω ως προσλαμβάνουσα το Νομό Ηλείας, μάλλον σε πολλές περιπτώσεις η Ελληνική περιφέρεια βρίσκεται στο περιθώριο την τελευταία δεκαετία. Αρκεί να σας πω ότι, ο Νομός μας είναι ο νόμος στη χώρα που δεν έχει ακόμα σύγχρονο οδικό δίκτυο, δεν έχει σιδηρόδρομο, και έχει μόλις έναν παθολόγο στο Νοσοκομείο Πύργου για 175.000 κατοίκους. Καμία εκ των τελευταίων κυβερνήσεων δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την Ελληνική περιφέρεια και αυτό φαίνεται από την πρόσφατη απογραφή. Η μείωση του πληθυσμού στην Ηλεία είναι χαρακτηριστική, αφού τα χωριά έχουν αδειάσει από νέους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό. Η πρώτη και η τελευταία πολιτική παράταξη που είδε με σχέδιο την ανάπτυξη της περιφέρειας είναι το ΠΑΣΟΚ, αφού με όλες τις κυβερνήσεις έως την κρίση παρουσιάστηκαν στην Ελληνική ύπαιθρο θετικοί δείκτες ανάπτυξης. Από τότε, για παράδειγμα η Ηλεία, έχει αρνητικούς αναπτυξιακούς δείκτες σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας μας. Το ερώτημα -νομίζω- που τίθεται σε αυτές τις εκλογές είναι το μείγμα της πολιτικής για την επόμενη ημέρα και πόσο αυτό περιλαμβάνει τον κάτοικο της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών». 

* Ο Μισέλ Αμπού - Χάντμπα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Ηλεία με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ