Εκλογές 2023 - Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής γράφει στην Athens Voice
Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Ανδρουλάκης: «Μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον λαϊκισμό και τον πελατειακό ελιτισμό»

Άρθρο του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής στην ATHENS VOICE
Εκλογές 2023 - Νίκος Ανδρουλάκης: «Ανάχωμα στον ελιτισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» - Άρθρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΤΕΥΧΟΣ 872
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές 2023 - Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής γράφει άρθρο στην ATHENS VOICE

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν υπάρχει ο κίνδυνος ακυβερνησίας αλλά κίνδυνος ακινησίας και θεσμικής και κοινωνικής παρακμής. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στη στασιμότητα και την προοπτική. Θέλουμε ένα κράτος που βυθίζει τους πολίτες στην αβεβαιότητα, εργαλειοποιεί τους θεσμούς, ένα κράτος ρουσφετιών, διαφθοράς, αδιαφάνειας, ή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τους πολίτες, στηρίζει τους πιο αδύναμους, δίνει ευκαιρίες στις νέες γενιές να χτίσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή που επιθυμούν;

H ελληνική κοινωνία έχει δοκιμαστεί σκληρά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έφερε στην επιφάνεια τη συσσωρευμένη απογοήτευση των πολιτών, που έγιναν μάρτυρες της αδυναμίας της Πολιτείας να διασφαλίσει τα αυτονόητα. Αποκαλύφθηκε ο αλαζονικός τρόπος άσκησης εξουσίας δύο αποτυχημένων μοντέλων διακυβέρνησης, που ευνοούν τους λίγους και ισχυρούς, αλλά περιφρονούν το δημόσιο συμφέρον.

Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα και στον πελατειακό ελιτισμό του κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες έχουν πικρή εμπειρία και από τους δύο. Στοιχήθηκαν εναντίον των μέτρων διάσωσης της χώρας το 2010, επενδύοντας στην τοξικότητα και τη διχόνοια. Επιτέθηκαν λυσσαλέα στις ανεξάρτητες αρχές και υπερασπίζονται μέχρι τέλους τα συστήματα των κολλητών και των ανιψιών τους που εξέθρεψαν για να αγκιστρωθούν στην εξουσία.

Απευθύνομαι σε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη πολίτη για να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα Αλλαγής. Με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα επιδιώξουμε τις προγραμματικές συγκλίσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να προχωρήσει μπροστά. Με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα υπηρετήσουν την αλλαγή προτύπου διακυβέρνησης, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, αξιοκρατία, διαφάνεια και μια οικονομική πολιτική που οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση του επιπέδου ζωής μας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για να συγκρουστούμε με ό,τι κρατά τη χώρα δεμένη στο παρελθόν και να στηρίξουμε με τολμηρές αποφάσεις την κοινωνία απέναντι στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τις νεότερες γενιές της πατρίδας μας που βλέπουν σήμερα την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη να περιορίζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης των 400-500 ευρώ. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2022 κατά 7,4% κι ένας στους τέσσερις νέους μας είναι άνεργος ή θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της φτώχειας τα επόμενα χρόνια.

Προτείνουμε τετραετή επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών με πόρους του ΕΣΠΑ για να προσληφθούν 50.000 νέοι άνεργοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα αλλά και απαλλαγές για κάθε νέο επιχειρηματία κι ελεύθερο επαγγελματία. Με ειδικά προγράμματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών με έμφαση στην καινοτομία.

Μίλησα πρώτος από όλους για τη μεγάλη εθνική πρόκληση του δημογραφικού. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια. Έχω δεσμευτεί ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Στηρίζουμε τις νέες οικογένειες με επίδομα 200 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί που γεννιέται ως την ηλικία των 3 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και φοροαπαλλαγές και φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες με παιδιά.

Δημιουργούμε μια δεξαμενή 150.000 κοινωνικών κατοικιών είτε νεόδμητων με πόρους Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακαινισμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες, ώστε να διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια για να ξεκινήσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους. Οφείλουμε να στηρίξουμε και τις νέες μητέρες για αυτό προτείνουμε ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας για γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες.

Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας ίσες ευκαιρίες δίνοντας προτεραιότητα στην ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, ώστε να λάβουν όλα τα εφόδια για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Απαιτείται αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την Παιδεία, ώστε να φτάσει σταδιακά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προτείνουμε την καθιέρωση ενός Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα απαλλάξει την ελληνική οικογένεια από το βάρος των φροντιστηρίων, καθώς κι ενίσχυση της ειδικής αγωγής για ένα πραγματικό σχολείο της συμπερίληψης.

Εκλογές 2023 - Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής γράφει στην Athens Voice

Είναι προσωπικό μου στοίχημα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως των νέων ανθρώπων που έχουν απογοητευθεί από τη θεσμική παρακμή, την απαξίωση, τις στρατιές μετακλητών υπαλλήλων.

Εκλογές 2023 - Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής γράφει στην Athens Voice

Είναι προσωπικό μου στοίχημα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως των νέων ανθρώπων που έχουν απογοητευθεί από τη θεσμική παρακμή, την απαξίωση, τις στρατιές μετακλητών υπαλλήλων.

Για αυτό και μία από τις δεσμεύσεις μου είναι μέσα σε δύο μήνες από τον σχηματισμό κυβέρνησης, να στελεχωθούν όλοι οι οργανισμοί και τα νοσοκομεία, μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, με αύξηση οικονομικών κινήτρων ώστε να προσελκύσουμε τους καλύτερους Έλληνες με δυνατά βιογραφικά.

Στις 21 Μαΐου έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μαζί μια Απόφαση Αλλαγής για να οδηγήσουμε τη χώρα μας στο μέλλον με σταθερότητα, ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη. Να επισφραγίσουμε ότι η Δημοκρατική Παράταξη των μεγάλων αλλαγών, του ΑΣΕΠ και του ΕΣΥ, που έδωσε αξιοπρέπεια στον λαό μας, επέστρεψε ως πρωταγωνιστής για να αλλάξει ξανά την Ελλάδα.

Δειτε περισσοτερα