Πολιτικη & Οικονομια

Στέφανος Παραστατίδης: «Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την αλλαγή παραδείγματος»

O υποψήφιος βουλευτής στο Κιλκίς με την καμπάνια-σημείο μελέτης μιλάει στην ATHENS VOICE

Σοφία Χαλδαίου
Σοφία Χαλδαίου
ΤΕΥΧΟΣ 872
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με πυρσούς η προεκλογική συγκέντρωση του Στέφανου Παραστατίδη στην πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς
Με πυρσούς η προεκλογική συγκέντρωση του Στέφανου Παραστατίδη στην πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς

Εκλογές 2023 - Στέφανος Παραστατίδης: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Κιλκίς

Με το σύνθημα-hashtag #Αλλαγή_παραδείγματος και έχοντας στον πλευρό του τον σκιτσογραφημένο Ντέμοκρατ, ο Στέφανος Παραστατίδης ηγείται μιας φρέσκιας, νεανικής και άκρως… σοσιαλμιντιακής καμπάνιας στο Κιλκίς.

Φίλοι και «εχθροί» τον γνωρίζουν και τον εκτιμούν για το newsletter του, όπου μπαίνει σε μια συζήτηση με τον καρτούν ήρωα Ντέμοκρατ και μοιράζεται τις σκέψεις του για τη σοσιαλδημοκρατία και την προοδευτική παράταξη, πολιτικά και επίκαιρα ζητήματα, και φυσικά τον τόπο του. Τον Απρίλιο, μάλιστα, το newsletter πήρε τη μορφή προεκλογικού ημερολογίου.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει αφήσει για λίγο στην άκρη το newsletter και την αρθογραφία, έχει καταστήσει όμως τον προεκλογικό του αγώνα στο Κιλκίς αντικείμενο μελέτης ακόμα και για έμπειρους πολιτικούς, με συνεχείς αναρτήσεις στα social media και αξιοσημείωτη την παρουσία των νέων ανθρώπων στις συγκεντρώσεις του.

*Συνεργασία

Posted by Stefanos Parastatidis on Thursday, April 20, 2023

Ο σόσιαλ Ντέμοκρατ και ο… Ντέμοκρατ στα σόσιαλ

Ερωτηθείς για το μυστικό της επιτυχίας του, ο κ. Παραστατίδης αναφέρει ότι η παρουσία του στα ΜΚΔ είναι πολύ λιγότερο μελετημένη και έχει να κάνει περισσότερο με την ανάγκη «να συνομιλήσουμε ειλικρινά, να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανθρώπων που πιστεύουν στα ίδια πράγματα... Και να περάσουμε καλά!» απαντάει αυθόρμητα.

Δίνει ως παράδειγμα τον σκιτσογραφημένο Ντέμοκρατ, έναν τύπο με τα γυαλάκια του, με ζιβάγκο, λίγο αδύνατο και ελαφρώς ατημέλητο. «Ο Ντέμοκρατ δεν αγορεύει από έδρας, συνομιλεί. Είναι ρομαντικός, αλλά και σκωπτικός όταν χρειάζεται, τα “χώνει” με τρόπο. Είναι μια σύνθεση των ανθρώπων με τους οποίους εδώ και χρόνια συζητώ, παθιάζομαι, ονειρεύομαι μια καλύτερη χώρα, μια καλύτερη κοινωνία», σημειώνει ο υποψήφιος βουλευτής στο Κιλκίς. Η γέννηση αυτού του καρτούν ήρωα –που μπορείτε να τον βρείτε σε κάρτες μέχρι και T-shirt– ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας «να βρούμε ένα σημείο αναφοράς ιδεολογικό, να εντείνουμε τον διάλογο, αλλά και να ελαφρύνουμε λίγο τη σοβαροφάνεια που επικρατεί στην πολιτική». Η συνταγή αυτή φαίνεται πως έχει πετύχει, αν κοιτάξει κάποιος/α το προφίλ του Στέφανου Παραστατίδη στο Facebook: μηνύματα από τους υποστηρικτές του, φωτογραφίες από προεκλογικές ομιλίες, αλλά και όμορφα τοπία από το Κιλκίς, στιγμιότυπα από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, river party, συγκέντρωση μετά μουσικής σε μπαρ της περιοχής.

*Στη χώρα του Ντέμοκρατ #Κιλκις #ΝεαΓενια Η χθεσινή βραδιά ήταν ξεχωριστή. Βιβλιαράκι με ένα κείμενο 4.000 λέξεων για...

Posted by Stefanos Parastatidis on Tuesday, April 25, 2023

Στην τελευταία του ομιλία, στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς, οι παρευρισκόμενοι άναψαν και πυρσούς. Το πιο αξιοσημείωτο είναι, βέβαια, ότι σε μια επαρχιακή περιφέρεια φαίνονται και νέα πρόσωπα στις συγκεντρώσεις του. «Υπάρχουν δύο ειδών “νεότητες”: η ηλικιακή και η νεότητα στη σκέψη, η φρεσκάδα. Στην πολιτική τις χρειαζόμαστε και τις δύο», σημειώνει ο κ. Παραστατίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναζωογονηθεί το πολιτικό σύστημα. Από τη δική του εμπειρία, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο «αν πειστεί ο κόσμος ότι όλο αυτό αξίζει τον κόπο» και «αν τους αντιμετωπίζεις ως συνδιαμορφωτές και συνεργάτες, όχι σαν οπαδούς».

Συμμετοχή σε κυβέρνηση μόνο με αλλαγή παραδείγματος

Πώς εφαρμόζεται το προσωπικό του σύνθημα, η «αλλαγή παραδείγματος», στη γενικότερη πολιτική σκηνή και στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Το ΠΑΣΟΚ έχει υπογραμμίσει τη σημασία να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, ωστόσο ο Στέφανος Παραστατίδης επισημαίνει ότι το κόμμα του δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, «αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μία πραγματική αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική και τη διακυβέρνηση».

«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ απλώς θέλουν να τρέξουν τον χρόνο, ώστε να πάνε σε γνώριμα σε αυτούς μονοπάτια, σε μία τοξική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο», σημειώνει αντιπαραβάλλοντας την «υπεύθυνη και ειλικρινή στάση» του ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν τα πράγματα. «Αν είναι να κυβερνήσουμε, να κυβερνήσουμε με τις ιδέες μας, όχι για τις καρέκλες», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής. Μιλώντας δε για το πιθανό πολιτικό κόστος από τη στάση ίσων αποστάσεων που κρατάει το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «θα το υποστούμε αν φανεί η συμμετοχή μας σε μία κυβέρνηση ως καιροσκοπική, ως ιδιοτελής, χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόσημο ή διάθεση για αλλαγές».

Το «παράδειγμα αλλαγής» ήταν και η αφορμή για τη συνέχεια της κουβέντας με τον κ. Παραστατίδη, αναφορικά με την αξιοκρατία και την έλλειψη ίσων ευκαιριών στην Ελλάδα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ, ο υποψήφιος βουλευτής αναγνωρίζει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση της κατάστασης αυτής ως κόμμα εξουσίας επί πολλά χρόνια. Ωστόσο, αντιπαραβάλλει ότι «είναι και το μοναδικό κόμμα που πήγε ενάντια στα “αγοραία” ένστικτα της πολιτικής κατοχυρώνοντας θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το open gov».

Γιατί το Κιλκίς δεν είναι άσχημο

Στις περισσότερες απαντήσεις του ο κ. Παραστατίδης γυρνάει πίσω στο Κιλκίς, τόπο καταγωγής του και περιφέρεια όπου είναι υποψήφιος. Ο ίδιος λέει ότι «είμαστε εδώ για να κάνουμε την Αθήνα να ακούσει», καθώς πιστεύει ότι όλες οι περιφέρειες έχουν κάτι να προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο. «Όταν οι δομές της εξουσίας είναι κλειστές, συγκεντρωτικές, περιχαρακωμένες, είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι ακόμη και αυτό αλλάζει. Είναι και αυτό κομμάτι της αλλαγής παραδείγματος, με την οποία σας έχω κουράσει εδώ και μήνες!»

Φυσικά και προσβάλλεται, όταν του λέμε ότι σε κάποιες online λίστες, η πόλη του Κιλκίς φιγουράρει στις πιο άσχημες της Ελλάδας. Μπορεί πράγματι να έχει τα προβλήματά του και να είναι αφημένο εδώ και χρόνια, όμως ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προτιμάει να εστιάσει στα θετικά. «Για μένα “άσχημες” είναι οι πόλεις που δεν κατοικούνται από δημιουργικούς, παθιασμένους ανθρώπους. Και στο Κιλκίς τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι δεν ισχύει αυτό», σημειώνει. «Tο Κιλκίς είναι ένας τόπος μαγικής ομορφιάς και γαλήνης, που φέρνει σχεδόν μεταφυσικά τους ανθρώπους κοντά».

Καταλήγοντας, ο Στέφανος Παραστατίδης υπογραμμίζει: «Πιστεύω πολύ στις ομάδες, πιστεύω πολύ στις φιλίες, πιστεύω πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό που έχουμε κάνει στο Κιλκίς το έχουμε κάνει όλοι μαζί».

* Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Κιλκίς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ