Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Χρηστίδης: Δεν μας νοιάζει η καρέκλα, αλλά το εθνικό συμφέρον

«Πρώτα θα μιλήσει η κάλπη, μετά θα μιλήσουμε για πρόγραμμα και μετά θα μιλήσουμε για πρόσωπα. Αυτή είναι η σωστή σειρά»

Σοφία Χαλδαίου
Σοφία Χαλδαίου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023 - Παύλος Χρηστίδης: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Εκλογές 2023 - Παύλος Χρηστίδης: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Μόλις έκλεισε τα 40, μετράει όμως ήδη αρκετά χρόνια στον πολιτικό στίβο. Ο Παύλος Χρηστίδης εκπέμπει τη σιγουριά ενός έμπειρου πολιτικού και την αμεσότητα ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τη νέα γενιά. Όταν έρχεται η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και στην απήχησή του στη νεολαία, ο κ. Χρηστίδης είναι ξεκάθαρος: η ιστορία του κόμματος δεν είναι meme, oύτε επιθυμεί να προσεγγίσει τους νέους με τρόπο που θα τους κάνει να… κριντζάρουν.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το κόμμα του «εκφράζει μια ξεκάθαρη θέση, βαθιά πολιτική. Οι άλλοι εκφράζουν την εμμονή τους με την καρέκλα της εξουσίας». Καταλογίζει στον πρωθυπουργό «εμμονή με το ΠΑΣΟΚ» και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ο καλύτερος  χορηγός του κ. Μητσοτάκη.

Και μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με το ένα, είτε με το άλλο κόμμα; «Πρώτα θα μιλήσει η κάλπη, μετά θα μιλήσουμε για πρόγραμμα και μετά θα μιλήσουμε για πρόσωπα. Αυτή είναι η σωστή σειρά» απαντά ο Παύλος Χρηστίδης.

Εκλογές 2023 - Παύλος Χρηστίδης: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά υπό το φως της υπόθεσης των παρακολουθήσεων;
Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για τις καρέκλες της, τη διατήρηση της εξουσίας και των φατριών της. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εμμονή με το ΠΑΣΟΚ και αντιδρά γιατί του χαλάμε το αφήγημα. Η κριτική μας είναι ουσιαστική και τεκμηριωμένη και αυτό τον ενοχλεί. Ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μόνο και μόνο για να είναι αυτός πρωθυπουργός. Ας το κάνουν και θα εισπράξουν την οργή του κόσμου. Εμείς δεν θέλουμε να συρθεί ο κόσμος σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Πού είναι το ενδιαφέρον τους για τα εθνικά θέματα, την οικονομία, τον τουρισμό; Η υποκρισία τους είναι ατελείωτη.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «επεκταθεί» στον ζωτικό πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ; Διαβλέπετε κίνδυνο ή θεωρείτε ότι τα δύο κόμματα είναι πιο κοντά από ό,τι (θεωρητικά τουλάχιστον) το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ;
Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά είναι ένας Καμμένος και ένας Αντώναρος δρόμος. Μόλις πριν λίγες μέρες, ο κ. Τσίπρας εξύμνησε τον αγώνα που έδινε από ταβέρνες στο Μοναστηράκι ο κ. Καραμανλής ενάντια στη διαπλοκή. Εμείς δεν έχουμε θέμα με τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε με την ηγεσία που έπαιξε με τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς. Αυτό που βλέπω είναι ένα κόμμα να κάνει ένα προσχηματικό βήμα μπροστά και τρία πίσω. Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν βλέπω μια προοδευτική παράταξη που θα νικήσει τη ΝΔ ούτε αυτή που θα φέρει στη χώρα προοδευτικές αλλαγές. Βλέπω στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον καλύτερο χορηγό του κ. Μητσοτάκη.

Θεωρείτε ότι είναι ένας ρεαλιστικός όρος συνεργασίας η πρόταση για πρωθυπουργό «Χ»/ τρίτο πρόσωπο; Θα επιμείνει το ΠΑΣΟΚ σε αυτόν, ακόμη κι αν έτσι υπάρχει ρίσκο για μη σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη δεύτερη κάλπη;
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μια ξεκάθαρη θέση, βαθιά πολιτική. Οι άλλοι εκφράζουν την εμμονή τους με την καρέκλα της εξουσίας. Ζητάμε κάτι πολύ καθαρό: Ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να πιέσει από την πρώτη Κυριακή κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτική κατεύθυνση, απαλλαγμένη από τα συστήματα εξουσίας Μητσοτάκη και Τσίπρα. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Να το κάνουν και οι υπόλοιποι. Αν δεν θέλουν τους όρους μας, θα είμαστε χρήσιμοι και ως αντιπολίτευση. Δεν μας νοιάζει η καρέκλα, το εθνικό συμφέρον μας νοιάζει. Πρώτα θα μιλήσει η κάλπη, μετά θα μιλήσουμε για πρόγραμμα και μετά για πρόσωπα. Αυτή είναι η σωστή σειρά. Και όχι μόνο για τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά και για τους υπουργούς. Οφείλουμε να επιλέξουμε πολιτικά πρόσωπα που έχουν ήθος, προοδευτική σκέψη και μπορούν να εμπνεύσουν συναινέσεις.

Εκλογές 2023 - Παύλος Χρηστίδης: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Είστε από τους ελάχιστους άνδρες πολιτικούς στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κόμματος, που συστηματικά προβάλλετε γυναικεία ζητήματα στις πλατφόρμες σας, έχετε αρθρογραφήσει και για αυτά στην ATHENS VOICE. Πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι οι γυναίκες / θηλυκότητες αντιμετωπίζονται με σεβασμό στην ελληνική κοινωνία;
Ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς, αλλά δεν θα σταματήσουμε μέχρι να νικήσουμε την έμφυλη βία. Είτε λεκτική, είτε ωμή, η βία έχει φωλιάσει σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η προβολή του κινήματος ήταν σημαντική γιατί αφενός προέτρεψε τα θύματα να μιλήσουν και αφετέρου απονομιμοποίησε τη βία. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά σε κάποια κομμάτια της κοινωνίας η βία ήταν με κάποιο τρόπο νομιμοποιημένη ατύπως στο πλαίσιο μιας παθολογικά πατριαρχικής κοινωνίας. Πιστεύω ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και βέβαια να μην αφήνουμε να πέφτουν κάτω συμπεριφορές που επιχειρούν να μετατρέψουν το θύμα σε θύτη.

To ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται από μια μερίδα των νέων σαν ένα meme κόμμα, σαν ένα μέτρο σύγκρισης με μια άπιαστη, καλτ εποχή. Πώς το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει τους νέους και τις ανάγκες τους;
H ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι meme. Είναι κομμάτι της ιστορίας της χώρας με λαμπρές στιγμές που ο ελληνικός λαός και η συλλογική του μνήμη ανακαλεί. Αν θέλετε, κομμάτι αυτής της συλλογικής μνήμης ήταν και το trend με τα memes. Θα σας έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσεγγίζει με φθηνό τρόπο τη νέα γενιά. Βλέπουμε μια απόπειρα είτε σχεδόν εξαγοράς συνειδήσεων είτε με τρόπους που στο τέλος κριντζάρουν. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να υπάρχει ειλικρίνεια στην προσέγγιση και βέβαια να απαντάμε σε πραγματικές ανάγκες. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, π.χ. για την κοινωνική κατοικία, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Γίνατε πρόσφατα πατέρας για δεύτερη φορά. Είναι δύσκολη η απόφαση να μεγαλώσει κανείς την οικογένειά του υπό το φως των δυσχερών οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας; Ποια μέτρα στήριξης πιστεύετε ότι χρειάζονται τα νέα ζευγάρια;
Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος δεν συνειδητοποιεί εύκολα τις δυσκολίες ενός ζευγαριού που θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί. Αν δεν γίνει μια σοβαρή και διακομματική συζήτηση που θα χαράξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, θα έχουμε πραγματικά πρόβλημα με άγνωστες προεκτάσεις στο δημογραφικό και όχι μόνο. Το θέμα δεν είναι καθαρά επιδοματικό. Απαιτείται ένα πλήρες πρόγραμμα δράσεων και στήριξης: παιδικοί σταθμοί με ποιοτικές υπηρεσίες, προγράμματα απασχόλησης, ενισχυμένο ωράριο για τους εργαζόμενους γονείς όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, κίνητρα στις ιδιωτικές εταιρίες να φτιάξουν δομές πρόνοιας. Δυστυχώς, στη χώρα μας επαφιόμαστε στον… πατριωτισμό των παππούδων. Δεν μπορεί να είναι έτσι όμως. Μια συντεταγμένη πολιτεία στηρίζει με όλα τα μέσα την οικογένεια.

Εκλογές 2023 - Παύλος Χρηστίδης: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Παίρνοντας και το παράδειγμα της Τζασίντα Άρντερν (και άλλων πολιτικών), πιστεύετε ότι έχει επαρκή χώρο η προσωπική ζωή στον κατά τ’ άλλα πιεσμένο χρόνο ενός millennial πολιτικού;
Ξεκάθαρα, δεν είναι εύκολο. Όποιος πει κάτι διαφορετικό, θα πει ψέματα. Όμως δεν νομίζω ότι το πρόβλημα το έχουν οι πολιτικοί. Το έχουν οι εργαζόμενες μητέρες που μπορεί να δουλεύουν διπλοβάρδιες, που μπορεί να μη βρίσκουν δουλειά μόλις ακούνε οι εργοδότες ότι είναι μητέρες. Μιλάμε για ένα φρικτό περιβάλλον που έχει σχέση με την καθημερινότητα και την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών. Πιστέψτε με, οι πολιτικοί θα βρουν λύσεις για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Το θέμα είναι να βρουν λύσεις για τους πολίτες. Για τις μητέρες που δίνουν μάχη. Πώς θα βοηθήσουμε τις ηρωίδες του σήμερα, αυτό είναι το θέμα.

Tέλος, ποια είναι τα αγαπημένα σας σημεία στα νότια προάστια;
Πλατεία Νέας Σμύρνης, Θέατρο Βράχων, λόφος Πανί, τα φοιτητικά στέκια στου Ζωγράφου, το σκοπευτήριο στην Καισαριανή, η πλατεία στα Σούρμενα, το «Νιάρχος», το ηλιοβασίλεμα περπατώντας παράλληλα στην Ποσειδώνος και στη Γλυφάδα, η θέα της Δάφνης, το μπασκετάκι στον ασύρματο, σουβλάκια στην πλατεία Ηλιούπολης, η Μαρίνα της Καλλιθέας. Ο Νότιος Τομέας μπορεί να εξελιχθεί στην πιο όμορφη περιοχή της Ελλάδας, εφόσον σεβαστούμε το περιβάλλον και το πράσινο, τον δημόσιο χώρο, την πρόσβαση στη θάλασσα και εφόσον διασυνδέσουμε τα ΜΜΜ με κάθε γειτονιά και δήμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ