- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης στo AP: «Θα τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία αν επανεκλεγώ πρωθυπουργός, αλλά δεν είμαι αφελής»
«Ελπίζω η Άγκυρα να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση» δήλωσε
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις στο Associated Press για τα ελληνοτουρκικά, τις εκλογές της 14ης Μαΐου και τη «χείρα φιλίας»
Συνέντευξη στο Associated Press παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πρόθυμος να συνομιλήσει με όποιο πρόσωπο και αν αναδειχθεί νικητής των εκλογών στην Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ελπίζει η επόμενη κυβέρνηση να «επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».
Παρότι ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα «τείνει χείρα βοηθείας» στον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας, συμπλήρωσε: «Αλλά δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τη σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες».
Το άρθρο στο οποίο φιλοξενούνται οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για ζητήματα που περιλαμβάνουν τα θαλάσσια σύνορά τους στη Μεσόγειο, τη στιγμή που Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει κατά καιρούς ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά. Το Associated Press σημειώνει ότι σε απάντηση, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.
«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με… μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο AP, ενώ εξέφρασε ότι τρέφει ελπίδες για τη μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. «Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι γραφτό να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όμως, τόνισε, ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση λέει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα έρθει νύχτα στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, που είναι προγραμματισμένες για την 21η Μαΐου 2023. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και κατά προτίμηση χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόκειται για τη δυσκολότερη διοικητική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ το ελληνικό κράτος»
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.