Πολιτικη & Οικονομια

Προσγειώθηκαν στη νότια Αίγυπτο τα μεταγωγικά C-130 και C-27j για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

Επιχειρήσεις απομάκρυνσης χιλιάδων ξένων πολιτών από το Χαρτούμ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σουδάν: Έφτασαν τα μεταγωγικά αεροσκάφη στη νότια Αίγυπτο - Απομακρύνθηκε η πρώτη ομάδα Ελλήνων από το Χαρτούμ

Προσγειώθηκαν, το βράδυ της Κυριακής (23.04), σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j που είχαν απογειωθεί νωρίτερα από τη χώρα μας, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Την είδηση έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ. Νωρίτερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ απεγκλωβίστηκε η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών από την αφρικανική χώρα.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: «Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

»Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Εκεί ευρίσκονται ήδη η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν. Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

«Οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και των πολιτών μας της ΕΕ ξεκίνησαν από το Χαρτούμ», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τόσο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «για τις συνεχείς προσπάθειες και την ανθεκτικότητά τους», όσο και τη Γαλλία «που ηγήθηκε αυτής της δουλειάς» και το Τζιμπουτί.

Αρκετές είναι οι χώρες που ξεκίνησαν την επιχείρηση επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος, Κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.