- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Σπίτι μου»: Χιλιάδες οι αιτήσεις νέων για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια
Οι δικαιούχοι του προγράμματος και τα οφέλη
Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Μεγάλο το ενδιαφέρον των νέων - Πάνω από 18.000 αιτήσεις - Το ύψος του δανείου
Έντονο είναι το ενδιαφέρον των νέων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 ετών έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας.
Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει ο αριθμός των αιτήσεων, η υποβολή των οποίων ξεκίνησε τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα και, συγκεκριμένα, έως και την Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023, οι αιτήσεις έφτασαν τις 18.895. Από αυτές, έχουν προεγκριθεί από τις τράπεζες 996, με μέσο ποσό δανείου 111.000 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.
Δικαιούχοι και οφέλη
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, που δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια, που έχουν τεθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο είναι εκείνο που ισχύει για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (για το 2023 ισχύουν τα εξής: 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
Το κύριο όφελος για τους νέους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι ότι εξασφαλίζουν χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το τραπεζικό επιτόκιο εφαρμόζεται στο υπόλοιπο 25% του ποσού. Αξιοσημείωτο είναι ότι, για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, τα δάνεια χορηγούνται άτοκα, με 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ. Έτσι, το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του αντίστοιχου επιτοκίου που χρεώνουν κανονικά οι τράπεζες ή είναι μηδενικό για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη δανειοδότηση για ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία, έχουν εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς, έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ., έχουν παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.
Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι ότι:
- Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975.
- Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
- Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.
Το πρόγραμμα «Κάλυψη»
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκαταστάθηκε στο νέο της σπίτι η πρώτη οικογένεια που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κάλυψη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Στόχος, στη φάση αυτή, είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.
Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο, μέσω του προγράμματος, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, ενώ οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ενοίκιο που εισέπρατταν, μέσω του «ΕΣΤΙΑ», συν τον πληθωρισμό του 2022, καλύπτονται και για τυχόν φθορές, που διαπιστώνονται στα ακίνητα, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.