Πολιτικη & Οικονομια

Υπόθεση Γεωργούλη: Γιατί οι συνήγοροί του δεν έλαβαν τη δικογραφία

Πότε αναμένεται να οριστεί εισηγητής για το αίτημα άρσης ασυλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Γεωργούλης
© Alexandros Michailidis / SOOC

Υπόθεση Γεωργούλη: Δεν δόθηκε η δικογραφία στους δικηγόρους του - Η ανακοίνωση - Η διαδικασία για την άρση της ασυλίας

Άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο της δικογραφίας για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη στους συνηγόρους του, καθώς απορρίφθηκε το αίτημά τους με το σκεπτικό πως είναι σε ισχύ η ασυλία του πρώην, πλέον, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για να προχωρήσει η διαδικασία και να κληθεί από τις δικαστικές Αρχές, θα πρέπει πρώτα να αρθεί η ασυλία του και μετά να υπάρξει ακρόαση σε δικαστικό επίπεδο.

«Κάθε δικηγόρος που έχει στοιχειώδης σπουδές γνωρίζει ότι για να υπάρχει πρόσβαση στη δικογραφία θα πρέπει να προσλάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου για να ασκήσει δικαιώματα. Χωρίς να έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του», ανέφερε ο ποινικολόγος Κώστας Ντάλτας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs2guys8kbah)

Στις 8 Μαΐου ορίζεται εισηγητής για την άρση ασυλίας

Στις 8 Μαΐου θα οριστεί εισηγητής για το αίτημα της άρσης ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Ο εισηγητής θα εξετάσει το φάκελο του αιτήματος και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Κατόπιν θα γίνει η ψηφοφορία προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια του σώματος.

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής είναι στις 30 Μαΐου κι αν εκεί ψηφιστεί η άρση της ασυλίας, τότε θα πρέπει να οριστεί ποτέ το θέμα θα πάει στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση ενδέχεται να πάει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας σε ημερομηνία πέραν τις 30 Μαΐου, άρα η υπόθεση να μείνει στον αέρα έως το καλοκαίρι, ίσως και αργότερα.

Την ίδια ώρα η πλευρά Γεωργούλη αφήνει αιχμές για πολιτικές προεκτάσεις και σκοπιμότητες στην υπόθεση, όπως προκύπτει από ανακοίνωση των δικηγόρων του. «Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επισήμως. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κα Χρονοπούλου από κάθε άποψη», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αλέξης Γεωργούλης ζήτησε να ακουστεί από τις Αρχές προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες με τις οποίες επιβαρύνεται και αναμένει τη σχετική κλήση, ελπίζοντας αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό.

Η ανακοίνωση των συνηγόρων του Αλέξη Γεωργούλη

«Στις αρχές Απριλίου του 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης εξεπλάγην όταν του γνωστοποιήθηκε -με αφορμή το αίτημα για άρση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας- ότι η κ. Χρονοπούλου είχε καταθέσει καταγγελία εναντίον του κατηγορώντας τον για απρεπείς πράξεις, που φέρεται να έγιναν τον Ιανουάριο του 2020, στις Βρυξέλλες. Αυτοί οι ισχυρισμοί αμφισβητούνται. Ο κ. Γεωργούλης απορρίπτει τις κατηγορίες της κ. Χρονοπούλου.

Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του, ζήτησε να ακουστεί από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες αυτές. Αναμένει αυτή την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή αυτής της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται – ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό.

Ο κ. Γεωργούλης και οι συνήγοροί του δεν είχαν πρόσβαση στον φάκελο και δεν θα προχωρήσουμε σε κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs2ls2wdbqk1)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ