Πολιτικη & Οικονομια

Δένδιας: Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους Έλληνες από το Σουδάν

Τι είπε για την κατάσταση στη χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουδάν -  Δένδιας: Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους Έλληνες
© Dimitris Kapantais / SOOC

Σουδάν - Νίκος Δένδιας: Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους Έλληνες

Για την κατάσταση  στο Σουδάν και τους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Νίκος Δένδιας σκιαγράφησε την κατάσταση στο Σουδάν ως εξαιρετικά δύσκολη και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα την παρακολουθεί πολύ στενά, καθώς και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες στη χώρα αυτή της Αφρικής. «Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία. Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε πως υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες στο νοσοκομείο, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν και είναι με παυσίπονα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Σουδάν, δήλωσε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί γρήγορα. Εκτίμησε ότι θα διαρκέσει αρκετά καθώς οι δύο αντιμαχόμενες μερίδες έχουν ισχυρές δυνάμεις αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, έσπευσε να καταδείξει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ανακωχή που να επιτρέψει, τουλάχιστον στους ξένους υπηκόους, να φύγουν από το Χαρτούμ.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο κα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Από τον Έλληνα πρέσβη, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς.

Σημείωσε πως ο Έλληνας πρέσβης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα. Όσον αφορά την επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν. Επίσης, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάγκη άμεσης ανακωχής, η τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή και με τη Γαλλία, που έχει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στο Σουδάν.

Οι εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Ερωτηθείς για τις εκλογές στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι «σε μία έντονη προεκλογική δραστηριότητα, είναι προφανές ότι θα τοποθετηθούν μαξιμαλιστικές απόψεις. Νομίζω ότι εμείς, όπως πάντα, πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας… Η τουρκική αντιπολίτευση δεν μας έχει δώσει σαφείς εικόνες. Ορισμένες τοποθετήσεις της για την Ελλάδα ήταν οξύτερες από τις κυβερνητικές…».

Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και σταθερή επιδίωξή της είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας ακόμα και από την πρώτη Κυριακή.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν επιθυμεί να παραμείνει στο ΥΠΕΞ στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκ του Συντάγματος έχει την ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ