Πολιτικη & Οικονομια

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζονική αδιαφορία της κυβέρνησης για τους ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας

Η δέσμευση από την «επόμενη προοδευτική κυβέρνηση»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ - «Ιντεάλ», «Άστορ» και «Ίριδα»: Αλαζονική αδιαφορία της κυβέρνησης για τους ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας

Τη δέσμευση του για αποφασιστική στήριξη των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας «Ιντεάλ», «Άστορ» και «Ίριδα» από την «επόμενη προοδευτική κυβέρνηση», διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «αλαζονική αδιαφορία».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει σε ανακοίνωση του: «Κανείς δεν εμφανίζεται, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για να πάρουν μια αποφασιστική πρωτοβουλία σωτηρίας, όπως ζητά σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος. Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην αλαζονική αδιαφορία τόσο του κ. Μητσοτάκη, όσο και του επικίνδυνου για τον πολιτισμό διδύμου Μενδώνη - Γιατρομανωλάκη και θα στηρίξει αποφασιστικά τους ιστορικούς κινηματογράφους».

Διεθνές ενδιαφέρον και κινητοποίηση για τους κινηματογράφους

Σημειώνεται ότι η κατάσταση και ο κίνδυνος που υπάρχει για του κινηματογράφους της Αθήνας έχει κάνει κινηματογραφιστές και προσωπικότητες του πολιτικού και δημόσιου χώρου να πρωταγωνιστούν σε πρωτοβουλίες διάσωσης, ενώ η υπόθεση αποσπά και το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων, με τον βρετανικό Guardian να δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα που ανέκυψε με τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ.

Σκηνοθέτες διεθνούς αναγνώρισης κάνουν έκκληση να σωθούν οι κινηματογραφικές αίθουσες εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μια από τις παλαιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, γράφει η Ελένα Σμιθ για λογαριασμό του Guardian.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας, ο Κώστας Γαβράς, ο σκηνοθέτης με έδρα το Παρίσι που έγινε γνωστός με το πολιτικό δράμα «Z», το οποίο κυκλοφόρησε όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό στρατιωτική δικτατορία. Ο Κώστας Γαβράς χαρακτήρισε την ύπαρξη των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ απαραίτητη για την απόλαυση του κινηματογράφου σε μια εποχή «βαρβαρότητας», με διάχυτη την προβολή ταινιών σε τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα.

«Επισκεπτόμουν συχνά αυτές τις αίθουσες στα νιάτα μου», είπε ο σκηνοθέτης, κάνοντας έκκληση στον «πολιτιστικό πατριωτισμό» της Λίνας Μενδώνη «για να σωθούν αυτοί οι κινηματογράφοι».