Πολιτικη & Οικονομια

Η ακτινογραφία της ψήφου στο «μπλόκο» Κασιδιάρη - Ποιοι και γιατί είπαν «όχι»

Τι ψήφισαν τα κόμματα - Πώς αιτιολόγησαν τη στάση τους

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την ψηφοφορία στη Βουλή για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη
Από την ψηφοφορία στη Βουλή για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη @ Aris Oikonomou / SOOC

Κόμμα Κασιδιάρη: Η ψήφιση του «μπλόκου» από τη Βουλή και η ακτινογραφία όσων ψήφισαν τη ρύθμιση

H ρύθμιση-«μπλόκο» στο κόμμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης (11.4) από τη Βουλή. Η τροπολογία έθετε πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για να αποτραπεί η κάθοδός του στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 αλλά ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη ήταν το τελευταίο σχέδιο νόμου μέχρι τη διακοπή της Ολομέλειας για το Πάσχα και του προγραμματισμένου Κυβερνητικού νομοθετικού έργου της ΙΗ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό έργο αυτής της Βουλής, καθώς θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και η Βουλή θα κλείσει.

Πώς δικαιολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ την αποχή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ομιλία του στο κόμμα Κασιδιάρη, καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. «Φέρνετε μια τροπολογία που είναι η τρίτη στη σειρά και θα είχε λυθεί το πρόβλημα με μια μικρή μόνο προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή «με την ανοχή της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαφές με τους δικαστές, προσθέτοντας ότι «στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά την προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, η θεσμική σας βαναυσότητα οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Εν τέλει, καταφέρνετε να γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη. Δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό να προσφύγουν για ακύρωση εκλογών στο εκλογοδικείο και στο Ανώτατο Δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Φανταστείτε τι ώθηση θα δώσει στην ακροδεξιά αν βγει απόφαση που τους δικαιώνει». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Αρκετή ζημιά έχει γίνει σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατική λειτουργία, μην κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με μια επιπόλαιη επιλογή. Ενα λάθος δεν διορθώνεται με επιμονή στο λάθος και με μεγαλύτερο λάθος. Αυτό που θα μας προστατεύσει είναι ο λαός και όχι οι δικαστές, η κρίση του ελληνικού λαού θα δείξει κυβέρνηση δημοκρατικής πλειοψηφίας αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία και αξιοπρέπεια» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρέμβαση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

ΠΑΣΟΚ: Η «αξιακή ψήφος» υπέρ 

«Δυόμιση χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης κοίταζε τις δημοσκοπήσεις και επέτρεψε στους φονιάδες να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, σχολιάζοντας την τροπολογία - «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «κάνει τον Πόντιο Πιλάτο ψαρεύοντας στα θολά νερά».

«Έριξαν και οι δύο νερό στον μύλο αυτών των νεοναζιστικών μορφωμάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμείς λειτουργούμε αξιακά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχει μέσα στη Βουλή εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος».

Ο Δημήτρης Μάντζος στο Attica TV

Το «όχι» του ΚΚΕ και η «θεωρία των δύο άκρων» 

«Συνηθίζεται όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από τις εκλογές να κλείνουν τις εκκρεμότητές τους, προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, αυτό το χαρακτήρα άλλωστε έχει το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Και παρότι δεν πήρα κυρίως τον λόγο για να επαναλάβω τη θέση μας για το εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που τώρα βγήκαν και ανοικτοί υποστηρικτές της, παριστάνοντας μάλιστα τους λαγούς, δικαστικοί από την ανώτατη δικαιοσύνη, όμως δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο, αφού το φέρατε και αυτό το ζήτημα ως εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και συμπλήρωσε:

«Γιατί εμείς θεωρούμε ότι η δράση των φασιστικών, ναζιστικών, εγκληματικών μορφωμάτων με όποιον μανδύα κι αν αυτά εμφανίζονται δεν είναι απλά μια εκκρεμότητα που κλείνει με νομοθετικές ρυθμίσεις και μάλιστα γενικευμένα αντιδραστικές και επικίνδυνες, για τον δρόμο που ανοίγουν, στεγάζοντας από την ανιστόρητη θεωρία των “δύο άκρων” μέχρι την ποινικοποίηση εργατικών-λαϊκών αγώνων, ριζοσπαστικών, προοδευτικών κομμάτων, όπως έχει γίνει και σε άλλα κράτη της ΕΕ γιατί όλα αυτά αποτελούν και κατευθύνσεις της ΕΕ».

«Ήταν συνειδητή επιλογή για να συντηρείται μια τέτοια συζήτηση, ότι δήθεν όποιος δεν είναι με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης κλείνει το μάτι στη ΧΑ, ότι πρόκειται –δήθεν– για αντισυστημική ψήφο, που τελικά ρίχνει νερό στον μύλο των μορφωμάτων», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Πολύ περισσότερο που τίποτε δεν αποτρέπει την ύπαρξη κομμάτων με καμουφλαρισμένο πρόσωπο –και πιθανά χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους– να χύνουν το ρατσιστικό και εθνικιστικό, φασιστικό δηλητήριο τους μια χαρά. Και να είναι μάλιστα και πιο "χρήσιμοι" στο αστικό πολιτικό σύστημα, αφού δεν είναι τόσο ξεφωνημένοι φασίστες όπως η ΧΑ και οι παραφυάδες αυτής, οι εγκληματίες. Δεν έχει γίνει αυτό στο παρελθόν με διάφορα ακροδεξιά κόμματα όπως τον ΛΑ.Ο.Σ που συγκυβέρνησε και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ; Όπως είναι οι ΑΝΕΛ που ήταν στην ίδια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Όλοι αυτοί οι καραμπινάτοι προβοκάτορες κατά περιόδους και συγκεκριμένες στιγμές εναντίον του λαϊκού και νεολαιΐστικου κινήματος τι ήταν; Τι γίνεται σήμερα σε Εργατικά Κέντρα, σε Δήμους που σεσημασμένοι φασίστες, ακροδεξιοί, με το μανδύα του "ανεξάρτητου" τώρα, συμπράττουν και με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Δ.Κουτσούμπας(Γ. Γραμματέας ΚΚΕ)(Ρυθμίσεις σχετικά με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης)(11/04/2023)

Το «όχι» της Ελληνικής Λύσης

«Δεν αλλάζεις τη Δημοκρατία με νόμους και τροπολογίες, δεν φοβάται η Δημοκρατία, δεν βρομίζουμε τη Δημοκρατία», σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Τροπολογία-«μπλόκο» κόμμα Κασιδιάρη:Υπέρ ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-Απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Αρνητικά ΜέΡΑ25,ΚΚΕ &Ελληνική Λύση

«Νάρκη» το «μπλόκο» για το ΜέΡΑ25

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε κατά της διάταξης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη χαρακτηρίζοντας την «νάρκη στα θεμέλια της ήδη τραυματισμένης Αστικής Δημοκρατίας του τόπου», και υποστήριξε ότι «μόνο με δημοκρατικές διαδικασίες και μέσα από την κάλπη μπορεί να εξαφανιστεί το νεοναζιστικό μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή και κάθε φασίζον κόμμα».

«Θέμα αρχής για το ΜέΡΑ25 είναι να μην επιτρέψουμε στην εξουσία να αποφασίζει σε ποιους θα δώσει και από ποιους θα στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Τη Χρυσή Αυγή, το κόμμα Κασιδιάρη σήμερα, το επόμενο μόρφωμα που θα διεκδικήσει την ψήφο συμπολιτών μας, που η κρίση τους έκανε να πέσουν στην παγίδα του τυφλού μίσους, αλλά και κάθε φασίζον κόμμα, το ΜέΡΑ25 είμαστε ταμένοι να το εξαφανίσουμε. Στην κάλπη όμως. Με δημοκρατικές και κινηματικές διαδικασίες που αυτά τα κόμματα θέλουν να μας στερήσουν βάζοντάς μας στον γύψο. Δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Μήπως η διάταξη αυτή περί "πραγματικής ηγεσίας", αυτός ο χειρισμός που τώρα εξελίσσεται σε φιάσκο, δεν ήταν παρά ένα φροϋδικό ολίσθημά σας; Ένας τρόπος να ξεπλύνετε το ένοχο παρελθόν σας; Ή ήταν απλά μια κυνική επιστράτευση της συσσωρευμένης εμπειρίας σας για να αντλήσετε ψηφαλάκια από την δεξαμενή του χώρου στον οποίο κάποτε πρωταγωνιστούσατε;» ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ ανέχτηκε, έκθρεψε και συμπεριλάβατε στους κόλπους της τον ακροδεξιό εσμό, τολμά να κατηγορεί την αριστερά ότι κλείνει το μάτι στο κόμμα Κασιδιάρη». «Εμείς στο ΜέΡΑ25, δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευσής σας, ούτε στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί μια απαγόρευση να "φωτογραφίσει" αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση» τόνισε.

Γιάνης Βαρουφάκης: To ΜέΡΑ25 θα γίνουμε η βάση για την Νέα Μεγάλη Αγωνιστική Αριστερά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ