Πολιτικη & Οικονομια

Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών: Οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

Οι προτάσεις για εκπαίδευση, υγεία, οικονομία, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τις μεταρρυθμιστικές του προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Τα κριτήρια επιτυχίας της επόμενης κυβέρνησης.
Τη μεταρρυθμιστική «Ατζέντα 2.0» παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών © Menelaos Myrillas/SOOC

Τις μεταρρυθμιστικές του προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Τα κριτήρια επιτυχίας της επόμενης κυβέρνησης.

Την «Ατζέντα 2.0» που περιλαμβάνει προτάσεις πολιτικής οι οποίες είναι εφικτό να υλοποιηθούν από μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση εντός της επόμενης τετραετίας, παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Υπ’ αυτή την έννοια, οι προτάσεις αυτές διατυπώθηκαν ως τα ελάχιστα κριτήρια επιτυχίας της επόμενης κυβέρνησης και συμπληρώνουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία», που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2019.

Τις προτάσεις παρουσίασαν οι Τάσος Αβραντίνης και Κώστας Δημόπουλος (Παιδεία), Γιάννης Καλαντζάκης (Υγεία), Μιράντα Ξαφά (Οικονομία), Παναγιώτης Καρκατσούλης  και Έφη Στεφοπούλου (Κράτος και Δημόσια Διοίκηση), Νίκος Ρώμπαπας (Δικαιοσύνη), και Αλέξανδρος Σκούρας (Δικαιώματα).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής στη Β1 Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης.

Είπαν για την Ατζέντα 2.0 του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών

Στα πάνελ που διοργανώθηκαν για τη συζήτηση των προτάσεων και ευρύτερα των μεταρρυθμιστικών προοπτικών της χώρας την επόμενη τετραετία συμμετείχαν οι Kώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής Βόρειου Τομέα Β' Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ· Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής Βόρειου Τομέα Β' Αθήνας - Γραμματέας Προγράμματος, Νέα Δημοκρατία· Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής Βόρειου Τομέα Β' Αθήνας, Νέα Δημοκρατία· Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής Επικρατείας, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ· Κώστας Παπαχλιμίντζος, δημοσιογράφος, συντονιστής του Πάνελ· Παύλος Χρηστίδης, Μέλος του πολιτικού συμβουλίου, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

«Θέλω να συγχαρώ το ΚΕΦίΜ γιατί έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο, χωρίς μάλιστα κάποια κομματική πρόσδεση ή πολύ περισσότερο κάποια κομματική στήριξη. Και είναι δυο φορές αξιέπαινο για αυτό» σημείωσε στην ομιλία του ο Κωστής Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας ότι «ξέροντας την ποιότητα που έχουν οι προτάσεις και οι μελέτες του ΚΕΦίΜ, οι προτάσεις που παρουσιάζονται σήμερα σίγουρα πρέπει προσεκτικά να εξεταστούν από όλους τους πολιτικούς φορείς».

Με τη σειρά του ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη και ευχάριστη διαδικασία, η σύνταξη από τα think tanks τέτοιου είδους προτάσεων» και «βρήκαμε πράγματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, και προφανώς έχω τις προτάσεις αυτές για να τις περάσω από τη δική μας εσωτερική διεργασία και να δούμε τι μπορεί να αξιοποιηθεί».  

Στη δική του τοποθέτηση ο Κώστας Ζαχαριάδης υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα «να μάθουμε λίγο να συζητάμε για το περιεχόμενο, και να μην κάνουμε την άποψη του πολιτικού μας αντιπάλου καρικατούρα».

Ο Παύλος Χρηστίδης από τη δική του πλευρά εξέφρασε ότι «ένα βασικό ζήτημα το οποίο έχει κατοχυρώσει το ΚΕΦίΜ όλα αυτά τα χρόνια, και αυτό είναι πολύ τιμητικό, είναι η δύναμη του λόγου και της κατοχύρωσης της άποψης».  

Ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι «η δικαιοσύνη είναι το υπ ‘αριθμόν ένα επίδικο της επόμενης τετραετίας» ενώ «στα ζητήματα των δικαιωμάτων πρέπει να είμαστε απόλυτοι, δεν είναι ζήτημα πλειοψηφίας - μειοψηφίας, είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους».

Από τη δική του πλευρά τέλος, ο Γιώργος Καμίνης είπε χαρακτηριστικά «με τις προτάσεις που διατυπώνετε δεν υπάρχει ουσιαστικά ούτε μία με την οποία να διαφωνώ», ενώ προηγουμένως είχε συμπληρώσει λέτε στην εισαγωγή σας ότι πολλές από τις προτάσεις σας που είχατε διατυπώσει το 2019 υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε ποιες, για να καταλάβουμε γιατί υπήρξαν άλλες που δεν υιοθετήθηκαν και εκεί να αρχίσει η συζήτηση ποιες είναι οι δυνάμεις αντίστασης μέσα στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία απέναντι σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν υιοθετούνται». 

Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών: Οι προτάσεις επιγραμματικά 

1. Εκπαίδευση

  • Να εισαχθεί η αυτόνομη διδασκαλία των οικονομικών ως υποχρεωτικό μάθημα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
  • Να καταστούν δημοσίως διαθέσιμα τα δεδομένα που αφορούν τις μέσες επιδόσεις των μαθητών και άλλα εκπαιδευτικά αποτελέσματα ανά σχολική μονάδα και περιοχή
  • Να επιτραπεί η επιλογή σχολικής μονάδας
  • Να ενισχυθεί ουσιαστικά η αυτονομία των σχολικών μονάδων μέσω της αλλαγής της διαχείρισης των οικονομικών τους πόρων
  • Να αλλάξει ο κανονισμός σπουδών των ΑΕΙ ώστε να ενισχυθεί η συστηματική παρακολούθηση των μαθημάτων από φοιτητές και φοιτήτριες

2. Υγεία    

  • Να συμπεριληφθεί η κατ’ οίκον νοσηλεία στις ασφαλιστικώς αποζημιούμενες υπηρεσίες
  • Να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα οι δυνατότητες του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με στόχο τη δέσμευση των πολιτών στη διαχείριση θεμάτων υγείας
  • Να μεταρρυθμιστεί το πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση χρονίων νοσημάτων
  • Να αναδιοργανωθούν οι υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας και Δωρεάς Προϊόντων Αίματος για την καλύτερη αξιοποίηση του εθελοντισμού
  • Να ενταχθεί αποτελεσματικότερα ο στόχος της μείωσης της βλάβης από την κατανάλωση προϊόντων καπνού στην εθνική στρατηγική κατά του καπνίσματος στο πλαίσιο δημιουργίας κινήτρων για πιο υγιεινές επιλογές

3. Οικονομία    

  • Να συνεχιστεί η μείωση των φόρων και να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες
  • Να επανεξεταστούν όλα τα τεκμήρια διαβίωσης με στόχο να καταργηθούν
  • Οι πόροι από τον ΕΝΦΙΑ να αποδίδονται στους Δήμους
  • Να καταργηθεί ο Νόμος 128/1975 που επιβάλλει φόρο 0.6% στα τραπεζικά δάνεια
  • Να εξορθολογιστεί το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τις αποσβέσεις ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις

4. Κράτος και Δημόσια Διοίκηση    

  • Να εφαρμοστεί αποφασιστικότερα η αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης
  • Να αναβαθμιστούν οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο
  • Να εισαχθεί αποτελεσματικότερα η αξιοκρατία και η διαφάνεια στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων
  • Να τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής ώστε να γίνει αυστηρότερο το πλαίσιο εισαγωγής τροπολογιών
  • Να ενισχυθεί η θεσμική θωράκιση των Ανεξάρτητων Αρχών

5. Δικαιοσύνη    

  • Να ενισχυθεί ο θεσμός της επιθεώρησης των δικαστηρίων
  • Να διασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στη νομολογία σε όλους τους βαθμούς της δικαιοσύνης
  • Να αξιοποιηθεί το ιστορικό της νομολογίας κατά τις κρίσεις προαγωγής των μελών του δικαστικού σώματος
  • Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης για καινοτόμες λύσεις
  • Να ενισχυθεί η διαρκής εκπαίδευση των μελών του δικαστικού σώματος και να εισαχθεί ο θεσμός του βοηθού δικαστή

6. Δικαιώματα    

  • Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα τέλεσης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων
  • Να καταργηθεί το αδίκημα της εξύβρισης
  • Να γενικευθεί η τοποθέτηση και χρήση κάμερας στους αστυνομικούς πρώτης γραμμής
  • Να απλουστευθεί το πλαίσιο νόμιμης μετανάστευσης προς τη χώρα μας
  • Να επιτραπεί η χρήση της ινδικής κάνναβης

Το πλήρες κείμενο της Ατζέντας 2.0

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.