Πολιτικη & Οικονομια

Θέσεις μάχης στο πολιτικό σκηνικό μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών

Πότε διαλύεται η Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκιές πολιτών πάνω από την κάλπη - Στις 21 Μαΐου οι Εθνικές Εκλογές 2023
© George Vitsaras / SOOC

Εκλογές 2023: Θέσεις μάχης στο πολιτικό σκηνικό - Οι δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θέσεις μάχης λαμβάνουν πλέον κόμματα και υποψήφιοι ενόψει των Εθνικών Εκλογών του Μαΐου. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο o Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Η Κυριακή 21 Μαΐου 2023 θα είναι η ημέρα που οι ψηφοφόροι θα κληθούν να βρεθούν μπροστά από τις κάλπες. 

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, θα είναι όπως είπε ο πρωθυπουργός «το αργότερο στις αρχές Ιουλίου», επομένως η πιθανότερη ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές είναι η 2 Ιουλίου. Η Βουλή αναμένεται να κλείσει τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος είναι εκτός προγραμματισμού εκλογών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τη σημερινή του ανακοίνωση είχε ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μετά τη διάλυση της Βουλής τη Μεγάλη Τετάρτη θα ενημερώσει και επίσημα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, την υπηρεσιακή πρωθυπουργία της χώρας για το διάστημα από τις πρώτες εκλογές μέχρι τις δεύτερες θα αναλάβει είτε η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022, εισήχθη στο σώμα το 1983) είτε η Μαρία Γεωργίου πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021, εισήχθη στο σώμα το 1983) είτε ο Ιωάννης Σαλμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019), ο οποίος είναι και ο επικρατέστερος καθώς είναι ο αρχαιότερος.

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές στις 21 Μαΐου

Το πρώτο του σχόλιο για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε από τη Λειβαδιά, όπου βρίσκεται για περιοδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται».

«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crhyumjk1ejl)

Στο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Ο κ. Τσίπρας επανήλθε δυναμικά στην εποχή της δημιουργικής ασάφειας και μιλά με χρησμούς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, αναρωτήθηκε «γιατί, άραγε, δεν τολμά να μας πει συγκεκριμένα τι εννοεί με την "προοδευτική" κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιοι θα συμμετάσχουν; Και πόσο προοδευτική θα είναι με τη συμμετοχή κομμάτων που στηρίζουν πρόσωπα καταδικασμένα σε ειδικά δικαστήρια, που καλύπτουν πολιτικά την κομματοκρατία και τη φαυλοκρατία, που επιδιώκουν να ανατιναχθεί το τραπεζικό σύστημα;» και κατέληξε: «Η κοινωνία απαιτεί προοπτική, όχι πισωγυρίσματα και παλινωδίες».

Το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών

Την πρώτη του δήλωση για την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα».

«Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο Πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του. Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς. Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους».

Καταλήγοντας ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crhz8klovcvd)

Γιατί προεκλογικά δεν θα φύγει από το Υπ. Παιδείας η Νίκη Κεραμέως

Τον λόγο για τον οποίο η Νίκη Κεραμέως θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διεξαγωγή εκλογών και τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 είπε ότι η υπουργός Παιδείας θα παραμείνει στη θέση λόγω ανάγκης ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων. «Για ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως είναι αυτό των Πανελληνίων Εξετάσεων, το οποίο και φυσικά το συνυπολόγισε ο πρωθυπουργός στον προσδιορισμό και την ανακοίνωση της ημερομηνίας, αυτό που είναι λογικό και σωστό είναι οι εξετάσεις να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο Υπουργείο Παιδείας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ