Πολιτικη & Οικονομια

Βενιζέλος για πρόταση Ανδρουλάκη: «Είπα το αυτονόητο - Δεν δήλωσα ενδιαφερόμενος»

Συνέχεια στις αναταράξεις μετά τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενιζέλος για πρόταση Ανδρουλάκη: «Είπα το αυτονόητο - Δεν δήλωσα ενδιαφερόμενος»
© EUROKINISSI

Εκλογές 2023 - Ευάγγελος Βενιζέλος για πρόταση Νίκου Ανδρουλάκη: «Είπα το θεσμικά αυτονόητο - Δεν δήλωσα ενδιαφερόμενος»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό άλλο πολιτικό πρόσωπο από Μητσοτάκη - Τσίπρα σε περίπτωση συγκυβέρνησης στις πρώτες εκλογές.

Στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν τόσο η ΝΔ που έκανε λόγο για εξωφρενική και θεσμικά ασεβή πρόταση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες σχολίασε: «να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι ακριβώς εννοούσε με αυτά τα οποία είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον [...] Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν».

Μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων, στο κάδρο μπήκε το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ίδιος με δήλωσή του στο πρώτο θέμα συντηρεί την σχετική συζήτηση αν και διαμαρτύρεται ότι όποιος λέει το αυτονότητα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδιαφερόμενος για τη θέση του πρωθυπουργού «άγνωστου Χ».

Βενιζέλος: Να σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση

«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: Οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα. Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος. Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, ας σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως ενδιαφερόμενο».

Σημειώνεται πάντως ότι χθες συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, μιλώντας στο Mega, κάθε άλλο παρά διέψευδαν δημοσιεύματα ότι ο ίδιος είναι το πρόσωπο που σκέφτεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να προτείνει για πρωθυπουργό σε περίπτωση συγκυβέρνησης.

«Προς το παρόν ας κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης» ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ