Πολιτικη & Οικονομια

Βάλλεται από παντού ο Ανδρουλάκης για τον πρωθυπουργό «Χ»

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τη δήλωση - Αναστάτωση και στο ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Αλέξης Τσίπρας
© EUROKINISSI

Νίκος Ανδρουλάκης - Ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός σε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ - Οι αντιδράσεις

Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωθυπουργό που θα ήθελε να δει σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι λέει «”όχι” σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα», καλώντας το εκλογικό σώμα να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ώστε να βγει ισχυρό από την κάλπη.

Η συγκεκριμένη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ πρωθυπουργό» προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ | 23/03/2023

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη

«Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».

Χθες, Πέμπτη (23/3) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «πολιτικά εξωφρενική τη θέση για πρωθυπουργό “άγνωστο Χ”». Όπως δήλωσε, «καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και λέει ότι αν με ψηφίσετε πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ. Δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν αυτοί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός».

Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Ο κ. Ανδρουλάκης μάς έχει συνηθίσει σε επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων και σε ασάφεια. Το μόνο που είναι καθαρό είναι η νοσταλγία του για τη ρητορική της δεκαετίας του '80, όμως σε αυτό το ζήτημα στο ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί κανείς να είναι ασαφής και να παραπέμπει στον άγνωστο Χ».

«Εκτός αν θεωρεί ότι το κόμμα του είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να παίξει ρόλο στην πορεία της χώρας την επόμενη μέρα, είναι ένα κόμμα που απλώς αναζητά ψήφο διαμαρτυρίας, ή εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που ενδεχομένως είναι προειλημμένη απόφαση, η διασταύρωση και η συμπόρευση στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα. Πάντως το ψηφίστε με και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ δεν είναι ούτε υπεύθυνη ούτε σοβαρή πολιτική στάση» ξεκαθάρισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έκανε λόγο για «συνταγή» ακυβερνησίας η θέση Ανδρουλάκη για τις συνεργασίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (24/3) στο ONE για τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη πως «όταν ο ψηφοφόρος πηγαίνει στην κάλπη ψηφίζει δύο πράγματα. Αρχικά ψηφίζει το πρόγραμμα του κόμματος που θεωρεί καλύτερο και εν συνεχεία τον αρχηγό αυτού του κόμματος ως πρωθυπουργό για να το εφαρμόσει. Πρόκειται, υποστήριξε, για βασική αρχή που πάντα ισχύει στις Δημοκρατίες. Η θέση του κ. Ανδρουλάκη έρχεται σε αντίθεση με τη λογική, αφού όσοι ψηφίσουν το κόμμα του, δεν ξέρουν ποιον προτείνει για Πρωθυπουργό και συνεπώς δεν ξέρουν τι ψηφίζουν.»

Ακολούθως ο κ. Γαϊτάνης, αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές, υπογράμμισε πως «στο κυβερνών κόμμα δεν πιστεύουμε στην απλή αναλογική και για το λόγο αυτό έχουμε ψηφίσει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. [...] Εμείς πιστεύουμε στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Στην πρώτη εκλογή οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν ποιον θέλουν για πρωθυπουργό και στις δεύτερες θα μας πουν πως θα κυβερνηθεί η χώρα».

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες γιατί αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού σε μια εποχή έντονης αστάθειας. «Έχουμε ξεκάθαρη θέση για την επόμενη μέρα και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ζητάμε εκ νέου λαϊκή εντολή, για να το εφαρμόσουμε», κατέληξε.

Το «όχι» Ανδρουλάκη σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα «έβαλε φωτιές» | OPEN TV

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ κατά Ανδρουλάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» μια ξεκάθαρη προσπάθεια από τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσελκύσει ψηφοφόρους, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι όλα θα κριθούν μετά την κάλπη, όταν το κάθε κόμμα θα έχει συγκεκριμένα ποσοστά.

«Όταν θα γίνουν οι εκλογές -και εμείς πιστεύουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πολύ ισχυρή εντολή- εκεί θα γίνει η ουσιαστική κουβέντα για τις συνεργασίες» δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

Και πρόσθεσε: «Τότε θα καθίσουν στο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί με άλλους όρους, θα πουν άλλα πράγματα. Γιατί θα έχει μιλήσει ο λαός και η κουβέντα θα είναι διαφορετική».

Περισσότερο αιχμηρός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν διαχωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία και δείχνει έτοιμος να συγκυβερνήσει είτε με το ένα ή με το άλλο κόμμα.

«Το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, σε ένα δίλημμα το οποίο θα είναι αμείλικτο. Είτε να σχηματίσουμε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα είτε με δική του επιλογή να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές, στις οποίες είναι δεδομένο ότι η πόλωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ θα υποστεί πολύ μεγάλη εκλογική πίεση» ανέφερε.

Το «καρφί» του στον Νίκο Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ πρωθυπουργό» έριξε και ο Πάνος Σκουρλέτης. «Αν μπορείς το λεγόμενο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να το εφαρμόσεις εξίσου με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι δεν πάει καλά με το περιεχόμενό του. Είναι ασαφές. Δεν μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα για κάθε χρήση με τον οποιονδήποτε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ

Σημειώνεται ότι η δήλωση Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ πρωθυπουργό» προκάλεσε τριγμούς και στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα -για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες».

Και κάλεσε, μάλιστα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποκαλύψει πριν από τις εκλογές ποιον προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού.

Η δήλωση Λοβέρδου όμως προκάλεσε ένταση, με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να σχολιάζουν: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο».

Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι το κλίμα για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι βαρύ.

Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να εξηγήσουν τι εννούσε ο πρόεδρος του κόμματος για την αποφυγή πολυγλωσσίας.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε: «Η κατεύθυνση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το πως θα κινηθεί η παράταξη πριν και μετά τις εκλογές, είναι και σωστή και σαφής. Η θέση που διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης οδήγησε σε στοχευμένες αντιδράσεις από την κυβερνητική παράταξη και τα φιλο-κυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εναντίον του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δίνει καθημερινά μάχη, για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση για την επόμενη μέρα και την σταθερότητα στη χώρα.

»Εγώ δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ δεν συμβάλλει στον κοινό στόχο και την κοινή προσπάθειά μας για τις εκλογές».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης εδώ και ένα χρόνο λέει ότι δεν θα μπούμε σε μια συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα. Εμείς θέλουμε να γίνει προγραμματική συμφωνία από την πρώτη Κυριακή. Επειδή θεωρούμε ότι οι δύο κύριοι απέτυχαν, αν δεν τους κάνει ο κόσμος πρωθυπουργούς, δεν θα τους βάλουμε εμείς από την πίσω πόρτα. Το νέο στοιχείο που πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, είναι ότι εφόσον οι πολίτες δεν θέλουν αυτά τα δύο πρόσωπα, θα προτείνουμε ένα πολιτικό πρόσωπο για πρωθυπουργό της χώρας.

»Μια καλή κυβέρνηση θα ήταν να συγκυβερνήσει η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον και οι δύο συμφωνούν ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και Πρωθυπουργός. Είναι μια ευκαιρία να τα βρουν! 

»Όλοι θέλουν να συγκυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ. Τους προτείνω να ψηφίσουν κατευθείαν ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται με εντιμότητα στους πολίτες ότι αυτά που λέει πριν τις εκλογές, θα τα κάνει πράξη μετά τις εκλογές. Αν ο κόσμος συμφωνεί και δεν θέλει για Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα και πιστεύει στο πρόγραμμά μας, τότε να συμπορευτεί μαζί μας.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ