Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 30 Μαρτίου - 5 Απριλίου 2023

130.000 δολάρια φέρεται να είχε δώσει «μαύρα» ο Ντόναλντ Τραμπ στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 866
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στόρμι Ντάνιελς
© Ethan Miller/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 30 Μαρτίου - 5 Απριλίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

23.034 απόδημοι Έλληνες έχουν ήδη κάνει αίτηση να ψηφίσουν. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η αντιπολίτευση δεν έβρισκε χιλιάδες προσχήματα για να περιορίσει τον αριθμό τους.

17.370 έχουν γίνει δεκτές, οι 4.086 βρίσκονται υπό επεξεργασία και οι 1.578 έχουν απορριφθεί.

4.735 από τις αιτήσεις αυτές έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη μερίδα του λέοντος να είναι στο Λονδίνο (3.837).

Ακολουθεί η Γερμανία με 3.360 σε 28 διαφορετικές πόλεις και το Βέλγιο με 1.559.

69 χώρες έχουν Έλληνες που επιθυμούν να ψηφίσουν. Μεταξύ τους, το Μεξικό, το Κονγκό, η Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα.

3 βουλευτές θα εκλέξουν οι απόδημοι. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα ψηφίσουν.


30% αυξήθηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

200.000 ευρώ είναι η ανώτατη αξία κατοικίας που μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα.

150.000 ευρώ είναι το ανώτατο ποσό ανά δανειολήπτη.

150 τετραγωνικά είναι το μέγιστο εμβαδόν των κατοικιών που θα αγοραστούν με τα συγκεκριμένα δάνεια. Μία απ’ τις προϋποθέσεις είναι το ακίνητο να έχει παλαιότητα τουλάχιστον 15 έτη.

16.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισοδηματικό όριο για τους νέους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. 24.000 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια. Προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.


29% των πολιτών αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία.

38% τον βλέπουν θετικά, αλλά μην ξεχνάτε ότι έχει μόνο 3 μήνες στην εξουσία και η σύγκριση με τον «Τραμπ των φτωχών», τον Μπολσονάρου, εννοείται ότι του δίνει πόντους.


4% συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το κόμμα «Έλληνες Εθνικό Κόμμα», του Ηλία Κασιδιάρη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΜΡΒ.

1,9% των ψηφοφόρων του Κασιδιάρη δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, αν απαγορευτεί η κάθοδος του «Έλληνες Εθνικό Κόμμα» στις εκλογές.

6,2% θα προτιμήσουν ΣΥΡΙΖΑ, 1,6% ΚΚΕ, 7,4% Ελληνική Λύση, 3,2% ΜέΡΑ25, 20,7% άλλο κόμμα και το 59% μετακινείται στην αδιευκρίνιστη ψήφο.


401 χρόνια κάθειρξη είχε «ακούσει» ο προπονητής που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά 36 παιδιών στην Κρήτη.

220 έγιναν τα χρόνια μετά τη συγχώνευση, αλλά σε πραγματικά χρόνια έκτισης έγιναν 25.

20 κατέληξαν τα χρόνια με τον νέο ποινικό κώδικα και την ίδια ποινή επέβαλε και το Εφετείο.

9,5 χρόνια μετά, το ποινικό μας σύστημα θεώρησε ότι τα εξέτισε και έτσι αποφυλακίστηκε προ τριετίας από τις φυλακές Γρεβενών. Συνελήφθη, όμως, ξανά καθώς παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης!

12,5 χρόνια μετά, κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος.


27 δευτερόλεπτα περίμενε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, πριν διακόψει τον Θόδωρο Ρουσσόπουλο, ο οποίος είχε μόλις πάρει τον λόγο σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο βουλευτής της ΝΔ είχε βάλει χρονόμετρο το οποίο και έδειξε στην κάμερα. Μια καλή αφορμή για να αναδειχθεί η μάστιγα όσων διακόπτουν κατ’ επάγγελμα στις συζητήσεις μεταξύ πολιτικών.


14.000 ακολούθους έχει στο Instagram ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, και υπολείπεται κατά πολύ της Σάνα Μαρίν με το ένα εκατομμύριο followers.

20,8% έλαβε στις πρόσφατες εκλογές το κεντροδεξιό κόμμα του Όρπο.

20,1% έλαβε η ακροδεξιά και μαζί με το πρώτο κόμμα σχημάτισαν κυβέρνηση.

19,9% έλαβε το SDP της κυρίας Μαρίν, της δημοφιλούς  προσωπικότητας της κεντροαριστερής ευρωπαϊκής σκηνής. Δεν της στοίχισε το (στημένο;) περιστατικό με τον προκλητικό χορό στο πάρτι αλλά η αδυναμία της να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.


130.000 δολάρια φέρεται να είχε δώσει «μαύρα» ο Ντόναλντ Τραμπ στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Η σιωπή αφορούσε τις φημολογούμενες «περιπτύξεις» του Τραμπ με την πρωταγωνίστρια hardcore πορνό ταινιών.

55.000 αστυνομικοί της Νέας Υόρκης (όλη η δύναμη δηλαδή) είχαν τεθεί σε επιφυλακή ενόψει της άφιξης του Τραμπ στην πόλη, από τη Φλόριντα όπου και συνελήφθη. Έχουν επίσης στηθεί μεταλλικοί φράχτες γύρω από τον Πύργο Τραμπ και έχουν αποκλειστεί δρόμοι γύρω από το δικαστήριο του Μανχάταν.


Verba volant

Ραλλία Χρηστίδου

«Επειδή έχουν φράξει τα μέσα μας τις τελευταίες μέρες με το ζήτημα της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, να καταλάβουμε όλοι το εξής απλό πραγματάκι».
Δεν έδωσα σημασία στη συνέχεια της δήλωσης. Αφουγκραζόμενος τον πόνο που παράγουν οι πρώτες λέξεις της βουλεύτριας, άνοιξα ενστικτωδώς τον Χρυσό Οδηγό και έψαχνα το τηλέφωνο του «Αχόρταγου», πριν συμβεί κανένα κακό. 

Αναστάσιος Κανελλόπουλος 

«Εγώ θα είμαι επικεφαλής στο κόμμα Κασιδιάρη» είπε ο πρώην αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και συμπλήρωσε φυσικά ότι με τον καταδικασμένο πρώην χρυσαυγίτη δεν είχε, μέχρι πρότινος, προσωπικές επαφές. Η «πρόσληψή» του δήλωσε ότι προέκυψε από «καφενειολογική» διαπραγμάτευση στελεχών του κόμματος Κασιδιάρη με στελέχη του δικού του κόμματος (που είχε φτιάξει προ λίγων μηνών).

Καταληψίας Πρυτανείας ΕΚΠΑ  

Αστυνομικός: Θέλετε να ανοίξετε; Ανοίξτε για να μη σπάμε πόρτες και τέτοια, εντάξει;
Καταληψίας: Να το συζητήσουμε λίγο;
Αστυνομικός: Τι να συζητήσουμε;
Καταληψίας: Ε, δεν προλαβαίνουμε, πρέπει να κάνουμε συνέλευση.

Σύντροφοι, εντελώς φιλικά σας λέω ότι αν βάλατε γραφειοκρατία και αστική ιεραρχία ακόμη και στην κατάληψη, ο δρόμος προς την κοινωνική ανατροπή είναι ήδη γεμάτος εμπόδια.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος  

«Αργά ή γρήγορα, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε, θα έχουμε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο».
Μετά τη σαφή πρόβλεψή του, ο διακεκριμένος σεισμολόγος προέτρεψε τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι. Η μόνη καλή ιδέα που μπορώ να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση είναι να κυκλοφορούμε όλοι εφοδιασμένοι με ένα τρομπόνι, όπως η «Κατακουζήνα» στο αντίστοιχο επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης».

Νίκος Ανδρουλάκης  

«Ήρθα σήμερα εδώ, που χτυπά η καρδιά της δικαιοσύνης, και κατέθεσα στον κ. Ελευθεριάνο αίτηση επίσπευσης της εισαγγελικής έρευνας που αφορά το ζήτημα των υποκλοπών».
Θα πρόκειται φυσικά για έμμεσο τράβηγμα του αυτιού σε εκείνους τους πασόκους που πρόσφατα έβγαλαν ανακοίνωση ότι «Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί με εντολή Μητσοτάκη». Γιατί να μη λειτουργεί με εντολή του αρχηγού του 3ου κόμματος; Ε;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ