Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα συμβεί μετά την αύξηση των επιτοκίων της FED

Oι εξηγήσεις των ειδικών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες 

Παρά τη χρηματοπιστωτική αναταραχή, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τηρώντας επιφυλακτική στάση εν μέσω της ανησυχίας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πως θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξία των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, καθώς η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να κάνει αυτά τα ομόλογα λιγότερο πολύτιμα. Έτσι, οι τράπεζες τείνουν να διατηρούν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιθανές απώλειες. Η πτώση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, εκτός εάν αναγκαστούν να τα πουλήσουν.

Οι αρχές σε όλο τον κόσμο δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι οι αποτυχίες απειλούν την εκτεταμένη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από τις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να λάβει τη δική της απόφαση για το επιτόκιο σήμερα, μια ημέρα αφότου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο στο 10,4%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι η Fed παραμένει επικεντρωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και περιέγραψε την τράπεζα της Silicon Valley ως «απομακρυσμένη» σε ένα κατά τα άλλα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η πρόσφατη αναταραχή είναι πιθανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη, με τον πλήρη αντίκτυπο να μην είναι ακόμη ασαφής.

Ποια είναι η οικονομική επίδραση

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από την τράπεζα δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 0,4% φέτος και 1,2% το 2024, μια απότομη επιβράδυνση και συνολικά χαμηλότερη ανάπτυξη από ό,τι οι αξιωματούχοι προέβλεπαν τον Δεκέμβριο.

Οι κινήσεις «σημαίνουν ξεκάθαρα ότι η Fed είναι νευρική», δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Η άνοδος των επιτοκίων της Τετάρτης είναι η ένατη στη σειρά από τη Fed, την ώρα που τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι αυξάνεται το κόστος αγοράς κατοικίας, δανεισμού για επέκταση επιχείρησης ή ανάληψης άλλου χρέους, κάνοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα πιο ακριβή.

Αυτό άρχισε να συμβαίνει στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, όπου οι αγορές έχουν επιβραδυνθεί απότομα τον περασμένο χρόνο και η διάμεση τιμή πώλησης τον Φεβρουάριο ήταν χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Παρόλα αυτά, συνολικά η οικονομία διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο αν και οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν ταχύτερα από το ποσοστό 2% που θεωρείται υγιές. Ο πληθωρισμός, ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές, εκτινάχθηκε κατά 6% τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, με το κόστος ορισμένων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των αεροπορικών εισιτηρίων, να αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα.

Πριν από την πτώχευση των τραπεζών, ο Powell είχε προειδοποιήσει ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να χρειαστεί να ωθήσουν τα επιτόκια υψηλότερα από το αναμενόμενο για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Οι προβλέψεις των τραπεζών δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν πτώση του πληθωρισμού φέτος - αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες. Ωστόσο, προβλέπουν επιτόκια περίπου 5,1% στο τέλος του 2023 - αμετάβλητα από τον Δεκέμβριο - υποδηλώνοντας ότι η Fed είναι έτοιμη να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων σύντομα.

Ο κ. Powell περιέγραψε την επίδραση της πρόσφατης αναταραχής ως «ισοδύναμο μιας αύξησης των επιτοκίων». Είπε ότι η Fed μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο λιγότερο επιθετικά, εάν η αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ωθήσει τις τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό και η οικονομία να επιβραδύνει πιο γρήγορα.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι η Fed δεν θα αποφύγει την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%,» είπε. «Υπάρχει πραγματικό κόστος για τη μείωση του στο 2%, αλλά το κόστος της αποτυχίας είναι πολύ υψηλότερο».

Με πληροφορίες από BBC