Κοσμος

Η Morgan Stanley συνιστά ψυχραιμία - Πού οφείλεται η τραπεζική κρίση

Το επώδυνο τέλος του bear market και η άνοδος που ακολουθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Morgan Stanley
© EPA/ANDREW GOMBERT

Morgan Stanley - Η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse - Το bear market που τελειώνει και η άνοδος που ακολουθεί

Τη δική του εκτίμηση για την τραπεζική κρίση και το τι σημαίνει για τις αγορές δίνει ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικλ Γουίλσον.

Όπως αναφέρει, η πίεση που δέχεται το τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί πιθανότατα την αρχή του τέλους ενός επώδυνου «bear market» (σ.σ. περίοδος έντονης πτώσης σε μετοχές που συνοδεύεται από μεγάλη απαισιοδοξία για το μέλλον των αγορών) στις αμερικανικές μετοχές.

«Με τη διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων από τη Fed/FDIC, πολλοί επενδυτές ρωτούν εάν πρόκειται για μια άλλη μορφή QE και επομένως αν ο κίνδυνος είναι μπροστά μας» τονίζει, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι δεν είναι έτσι, αλλά ότι αντιθέτως πρόκειται για την αρχή του τέλους της bear market, καθώς η πτώση στη διάθεση πιστώσεων συμπιέζει την ανάπτυξη της οικονομίας».

Σημειώνεται ότι ο αναλυτής της Morgan Stanley είχε προβλέψει το «sell off» του 2022 στις μετοχές, καθώς και την ανάκαμψη που ακολούθησε τον Οκτώβριο.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και το «sell off» των μετοχών της Credit Suisse στην Ελβετία έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ανησυχία για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, φέρνοντας αναταραχή στις αγορές, παρά τις άμεσες «πυροσβεστικές» κινήσεις της Fed να στηρίξει τη SVB και της UBS να προχωρήσει στην εξαγορά της Credit Suisse.

«Το τελευταίο μέρος της bear market μπορεί να είναι άγριο και πολύ μεταδοτικό» συνεχίζει.

«Έτσι ακριβώς τελειώνουν οι bear markets -ένας απρόβλεπτος καταλύτης, προφανής εκ των υστέρων, αναγκάζει τους συμμετέχοντες στην αγορά να δουν τελικά αυτό που ήταν μπροστά στα μάτια τους» ανέφερε επίσης ο Γουίλσον.

«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας σημαίνουν ότι η διαθεσιμότητα πιστώσεων μειώνεται για ευρύ φάσμα της οικονομίας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη, που τελικά πείθει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι πολύ υψηλές» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης έχει αυξηθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ