Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελληνική οικονομία - Καταθέσεις: O Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του, μίλησε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέναντι στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας πως οι Έλληνες δεν πρέπει να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νιώθει ασφαλής, καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυροποιηθεί εξαιτίας της συρρίκνωσης των κόκκινων δανείων, και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%, με τις τράπεζες να έχουν ενισχυμένη κερδοφορία».

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων είναι ορατός και γι' αυτό η κυβέρνηση δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες, επισημαίνοντας πως «το τραπεζικό σύστημα οφείλει να επαναξιολογήσει τα δάνεια που έχει δώσει κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δόσεις, ενώ υπάρχει και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους δυσκολεύονται», και συμπλήρωσε ότι «πιέζουμε να γίνουν ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις, δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε όμως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με το παρελθόν».

Παράλληλα επισήμανε ότι παρά την ανθεκτικότητα που έχει δημιουργηθεί, οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η ελληνική οικονομία, είναι εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε εξωγενή κρίση. «Έχουμε αποκτήσει αντισώματα ως ελληνική οικονομία, αλλά δεν είμαστε στο απυρόβλητο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία για τη χώρα έχουν βελτιωθεί, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη από ό,τι υπολογιζόταν πριν από έξι μήνες, περίπου στο 2,3%, η ανεργία θα πέσει κάτω από το 12%, και ο πληθωρισμός που φαίνεται να επιμένει και να είναι το μεγάλο πρόβλημα της φετινής χρονιάς, αναμένεται τελικά να είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%. «Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό» είπε και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να συνεχιστεί από την ΕΚΤ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στοχευμένα κοντά στην κοινωνία και παράλληλα να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους, αναφέροντας ότι «η ευρωζώνη καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης και από την άλλη έρχεται η ΕΚΤ και αυξάνει τα επιτόκια, που σημαίνει ότι έχουμε τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου» και πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς τις τράπεζες, είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση πιέζει προς πολλές κατευθύνσεις, υπάρχουν και ευθύνες τραπεζών, ενώ παράλληλα στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών».