Πολιτικη & Οικονομια

Η Βουλή ξεκινά έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ο καβγάς Κεραμέως με Φίλη και η αναφορά στο Μάτι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα καταστροφής μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Εικόνα καταστροφής μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη © EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τέμπη - Σύγκρουση τρένων - Άμεση έρευνα από τη Βουλή για την τραγωδία - Ένταση ανάμεσα σε Νίκη Κεραμέως και Νίκο Φίλη

Να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη με τη φονική σύγκρουση τρένων, αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, καθώς συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Είχε προηγηθεί γραπτό αίτημα από την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, με το οποίο ζητούσε την «άμεση έκτακτη και από κοινού σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης».

Η κα Σακοράφα πρότεινε να κληθούν σε ακρόαση ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ υπό την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Κόντρα Φίλη με Κεραμέως στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι επικράτησε ένταση στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Στο Υπουργείο Παιδείας είμαστε διπλά συντετριμμένοι, γιατί κόπηκε το νήμα της ζωής και σε φοιτήτριες και φοιτητές. Αυτό που έχει σημασία είναι να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, έτσι ώστε η συγγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξεις, έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις» ανέφερε η κα Κεραμέως, με τον κ. Φίλη να σχολιάζει:

«Πένθος και οργή συνέχει τη χώρα. Αλλά και οργή που δεν μπορούμε να την αφήσουμε έτσι. Οργή απέναντι σε μια πολιτική που βλέπει την ύπαρξη τους σαν αριθμό. Τους βλέπει σαν υπεράριθμους. Η βία είναι ο θάνατος 57 και πλέον ανθρώπων. Είναι πολιτικά τα αίτια της τραγωδίας. Να σεβαστούμε τη δολοφονία των παιδιών και τον τραυματισμό αθώων συμπολιτών μας εχθές στο Σύνταγμα. Γύρω μας εκτυλίσσεται μια ανείπωτη βία. Η συγγνώμη πρέπει να εννοείται. Όχι μετά από 5 ημέρες. Ποια συγγνώμη όταν χτυπάτε τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος. Αυτή η βουλή των Ελλήνων είναι υπόλογη για αυτό που συνέβη. Όχι όλη η βουλή. Η πλειοψηφία. Το σύστημα επί τόσο καιρό συκοφαντεί. Ευθύνη έχει αυτή η πλειοψηφία. Μετατρέπει ένα πένθος σε πεδίο για πολιτική κόντρα. Ρωτώ την κα υπουργό θα δείξει ένα ανάλγητο πρόσωπο στα παιδιά που κατέβηκαν να διαδηλώσουν; Θα καταμετρηθούν οι απουσίες;»

Η κυρία Κεραμέως αντέδρασε λέγοντας «ντροπή σας», με τον κ. Φίλη να απαντά: «Δεν έχετε δικαίωμα μόνο εσείς να πενθείτε κυρία μου. Τα παιδιά δεν μπορούν να πενθήσουν».

Τότε, από τα βουλευτικά έδρανα ακούστηκε ότι δεν ζητήθηκε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι, με τον κ. Φίλη να αρχίζει να φωνάζει: «Ντροπή σου ντροπή σου. Άντε από εδώ. Τέτοιος συμψηφισμός νεκρών στη Βουλή; Ντροπή σου, ντροπή σου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ