Ελλαδα

Σε εφέτη ανακριτή οι έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη

Ξεχωριστή έρευνα για τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δυστύχημα στα Τέμπη
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Αναβαθμίζεται η έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία - Στο «στόχαστρο» και οι συμβάσεις αναβάθμισης του δικτύου

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας δρομολογεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος, με έγγραφό του, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζητά από το Σώμα να λάβει απόφαση προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή η έρευνα για την ανείπωτη τραγωδία.

Η έρευνα, η οποία αναμένεται να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, πλην του ήδη κατηγορούμενου σταθμάρχη, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους, που θα ελεγχθούν για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την εποπτεία και ρύθμιση του δικτύου και μάλιστα σε ημέρα που θα υπήρχε αυξημένη επιβατική κίνηση.

Παράλληλα, η Οικονομική Εισαγγελία προσανατολίζεται να ξεκινήσει άμεσα έρευνα, είτε με την ανάσυρση υποθέσεων από το αρχείο είτε με αυτοτελή νέα έρευνα, για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων υποδομής για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Στο πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθούν οι συμβάσεις, η υλοποίηση ή μη των όρων τους, καθώς και οι λόγοι τη μη τήρησης χρονοδιαγραμμάτων που ορίζονταν σε κάθε ανάθεση αλλά και τα δαπανηθέντα χρήματα σε κάθε φάση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqzamrilrli9)

«Ισχνότατα τα στοιχεία της δικογραφίας», λέει συνήγορος του σταθμάρχη

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει η υπεράσπιση του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας τις έρευνες της ανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σε δηλώσεις του, ένας από τους συνηγόρους του προφυλακισμένου σταθμάρχη, σημειώνει ότι η ευθύνη του κατηγορούμενου, «στο μέτρο που υπάρχει, καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος του όλου φάσματος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων που συνδέονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα».

«Από τους συναδέλφους μου δικηγόρους Λάρισας κ. Στ. Παντζαρτζίδη και κ. Φ. Κωστούλη ζητήθηκε η συνδρομή μου στην υπεράσπιση του σταθμάρχη Λάρισας κ. Σαμαρά, κυρίως λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης σοβαρών νομικών ζητημάτων που άπτονται της υπόθεσης. Οι ασφυκτικές προθεσμίες που θέτει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την απολογία του κατηγορουμένου στα επ' αυτοφώρω καταλαμβανόμενα κακουργήματα, όπως το προκείμενο, είναι προφανές ότι δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για την οργάνωση μιας πλήρους και τεκμηριωμένης υπεράσπισης. Εξάλλου, την παρούσα στιγμή τα στοιχεία της δικογραφίας είναι ακόμα ισχνότατα», σημειώνει σε δήλωσή του ο Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης και προσθέτει:

«Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις έρευνες της ανάκρισης, της Εισαγγελίας αλλά και των λοιπών αρμοδίων οργάνων σχετικά με τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος αλλά κυρίως και με τις σοβαρές, όπως έχει ήδη καταδειχθεί, παθογένειες του συστήματος σε υποδομές, οργάνωση και λειτουργία που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κοινωνία για ένα ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα. Όπως θα διαπιστώσατε ήδη ο κ. Σαμαράς τόσο κατά την προανακριτική του κατάθεση όσο και κατά την απολογία του δεν ακολούθησε κάποια επιτηδευμένη υπερασπιστική γραμμή, αλλά με αυθορμητισμό, ευθύτητα και συναίσθηση της ευθύνης του απάντησε με ευκρίνεια και ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις. Είναι προφανές ότι η δική του ευθύνη, στο μέτρο που υπάρχει, καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος του όλου φάσματος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων που συνδέονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα. Αυτά όμως θα αναδειχθούν τις επόμενες ημέρες μέσα από τις σχετικές έρευνες», κατέληξε ο συνήγορός του 59χρονου σταθμάρχη.

Στον ανακριτή και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας για το δυστύχημα στα Τέμπη

O σταθμάρχης Λάρισας της επόμενης βάρδιας από αυτήν κατά την οποία σημειώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναμένεται να περάσει σήμερα την πόρτα του ανακριτή.

Στόχος της κλήσης είναι να συλλέξει ο ανακριτής όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το τι συνέβη το βράδυ της τραγωδίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κληθούν από τον ανακριτή και άλλα πρόσωπα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqyne79qgzxl)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ