Πολιτικη & Οικονομια

Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγείται παραπομπή Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Πώς εξήγησε την απόφασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας και Παύλος Πολάκης
© EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για τον Παύλο Πολάκη - Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος - Η εισήγηση Τσίπρα

Στραμμένα στην εν εξελίξει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα βλέμματα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Η εισήγηση Τσίπρα αναμένεται να γίνει δεκτή και το επόμενο βήμα είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία θα αποφασίσει και την ποινή που θα επιβληθεί στον βουλευτή Χανίων. Η συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, οι προβλεπόμενες ποινές είναι τέσσερις: αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαγραφή, σύσταση ή επίπληξη. Να σημειώσουμε ότι για να γίνει αποδεκτή η διαγραφή ή η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του κόμματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqu9jo02cvyh)

Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος ζήτησε την παραπομπή και την καθαίρεση του βουλευτή. «Εγώ αποφάσισα την παραπομπή του και την καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από τα καθήκοντά του στην επιτροπή διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο για το θέμα, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «Πρώτο Θέμα».

«Το καταστατικό μου δίνει τη δυνατότητα ως πρόεδρος του κόμματος να παραπέμψω ένα στέλεχος αν κρίνω ότι αυτό προστατεύει τη συλλογική μας προσπάθεια», είπε, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος δεν είναι όργανο δεοντολογίας για να επιβάλλει ποινές. «Υπάρχουν συγκροτημένα όργανα δεοντολογίας, αλλά δίνουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο να προστατεύει όταν κρίνει τις συλλογικές θέσεις και τη συλλογική προσπάθεια».

«Παραπέμπεται λοιπόν στην επιτροπή δεοντολογίας γιατί ανήρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των θεσμών», είπε.

Σημείωσε ότι «είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος δικαίου στη χώρα, έχει χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο χώρο της ενημέρωσης. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές, ούτε με λιγότερη ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων. Το αντίθετο. Αντιμετωπίζεται με θεσμικές παρεμβάσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε Σρόιτερ να ασκεί όση κριτική θέλει στον εκάστοτε πρωθυπουργό, χωρίς να σκέφτεται τι θα πει ο ιδιοκτήτης του καναλιού στο οποίο εργάζεται».

«Επιτρέψτε μου να έχω τη δυνατότητα να κρίνω το μέτρο και το βαθμό των αποφάσεων που αφορούν στην αξιολόγηση των πράξεων και των αποφάσεων που αφορούν στην κάθε ενέργεια που θεωρώ ότι εκθέτει το κόμμα και αναλόγως παίρνω εγώ την απόφαση που με αφορά για να προστατεύω το κόμμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «από κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και κάθε σοβαρό δημοκρατικό κόμμα έχει διαδικασίες, έχει όργανα, έχει ΠΓ και επιτροπή δεοντολογίας και εκεί θα αποφασιστούν και θα κριθούν όλα», είπε. Επισήμανε ότι αποφάσισε χθες, Δευτέρα (27.02) την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας και την καθαίρεση του από τομεάρχη Διαφάνειας, όπου στη θέση του σήμερα είναι ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ερωτηθείς για την κριτική ότι «ανέχθηκε το φαινόμενο του πολακισμού», ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα, δεν στέλνει στην επιτροπή δεοντολογίας τα στελέχη του γιατί έχουν διαφορετική γραμμή» υπογραμμίζοντας ότι «όμως είναι άλλο να έχει κανείς διαφορετική άποψη, είναι άλλο να την εκφράζει στα όργανα ή και δημόσια να λέει ‘αυτή είναι η άποψη μου' και είναι άλλο στην προεκλογική περίοδο όταν είναι υποψήφιος βουλευτής να θέτει δημόσια ένα άλλο σχέδιο και είναι άλλο να απαντά και σε συνεντεύξεις που εγώ είχα κάνει την ίδια μέρα και είχα καταθέσει τις προτάσεις και τις θέσεις μου».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι θέλει να είναι απόλυτα σαφής και δίκαιος στις κρίσεις του, προσθέτοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν που από βήματος της Βουλής αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους ως συμμορίτες. Δεν είδα να υπάρχει η ίδια αντίδραση. Ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί απέναντι στην κ. Τουλουπάκη λέγοντας ότι “θα τη γδάρω και θα τη βάλω φυλακή”, δεν είδα να υπάρχει καμία αντίδραση από την ένωση δικαστών και εισαγγελέων, ούτε να κινείται προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε, «θα λύσει τα όποια προβλήματα παραφωνία στη δημόσια έκφραση μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του». Σημείωσε ότι «η θέση μας είναι ότι θα έρθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου για να δημιουργήσουμε θεσμούς αξιοκρατίας, λογοδοσίας, διαφάνειας, ελευθερίας, όχι για να εκδικηθούμε ούτε για να γκρεμίσουμε».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως προεκλογικά είναι πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η συζήτηση, είπε πως «κάνει ζημιά το γεγονός ότι αντί να ασχολούμαστε με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, τις προγραμματικές μας θέσεις, έχουμε ένα 48ωρο που ασχολούμαστε με αυτό». «Αλλά νομίζω ότι πολύ σύντομα όλη αυτή η συζήτηση θα τελειώσει και θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα», πρόσθεσε, παραπέμποντας στη σημερινή συζήτηση για την Υγεία και στην αυριανή παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.

Καταληκτικά, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε στην προεκλογικής περίοδο να συζητηθούν τα κρίσιμα και μεγάλα θέματα «και γιατί όχι και με τον ζωντανό τηλεοπτικοί διάλογο των αρχηγών και εμού απευθείας με τον κ. Μητσοτάκη που τον προκαλώ και προσκαλώ εδώ και 7 χρόνια, αλλά τον αρνείται».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ