Ομάδα χειραγώγησης εκλογών δραστηριοποιείται στην Ελλάδα: Ποια είναι η «Team Jorge»
Τι αποκαλύπτουν «Guardian» και «Le Monde»
Οι αποκαλύψεις των εφημερίδων Guardian και Le Monde για τη δράση της ισραηλινής εταιρείας «Team Jorge», από πρώην στελέχη της Μοσάντ, και την ενεργοποίηση ομάδας στην Ελλάδα.
Σε κάποια συνοικία στο Τελ Αβίβ, στο Silicon Valley του Ισραήλ, λειτουργεί μία εταιρεία με την ονομασία «Team Jorge» που την έστησαν πρώην στελέχη της Μοσάντ αλλά και των υπηρεσιών ασφαλείας του ισραηλινού στρατού.
Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες παρέμβασης σε προεκλογικές διαδικασίες. Διαθέτει την τεχνική δυνατότητα δημιουργίας γιγαντιαίου αριθμού ψεύτικων λογαριασμών στα social media καθώς και το know how δημιουργίας και διακίνησης fake news και διεθνούς επικοινωνιακής πειρατείας, δια των οποίων επιτυγχάνεται η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και δημιουργείται το επιδιωκόμενο προεκλογικό κλίμα που επιθυμεί ο πελάτης.
Παράλληλα ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά σε διάφορα projects πελατών. Επί παραδείγματι, ενίσχυσης της δημόσιας εικόνας χωρών ή κυβερνήσεων. Δημιουργία ρευμάτων στήριξης και μηχανισμών βελτίωσης της εικόνας πολιτικών προσωπικοτήτων, πολιτικών κομμάτων, κυβερνητικών projects κλπ. Δημιουργία συνθηκών δολοφονίας χαρακτήρων ανάλογα με τις ανάγκες του πελατολογίου.
Όπως αποκαλύπτουν με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τους οι εφημερίδες Guardian και Le Monde την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, η ισραηλινή εταιρεία «Team Jorge» έχει ενεργοποιήσει ομάδα εργασίας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την «ατζέντα» αυτής της ομάδας που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Είναι ηλίου φαεινότερο πώς η δραστηριότητα αυτή έχει σχέση με τις επερχόμενες εκλογές.
Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τα διεθνή Media και ιδιαίτερα την εφημερίδα Le Monde από την στιγμή που αποκαλύφθηκε πώς ο παρουσιαστής των βραδινών ειδήσεων στο κανάλι BFM -TV , ο Rachid M’ Barki, χωρίς να ενημερώσει την αρχισυνταξία του σταθμού, παρουσίαζε ειδήσεις και σχόλια με σαφή πρόθεση δημιουργίας θετικού κλίματος στη Γαλλία έναντι ορισμένων αραβικών χωρών της Βορείου Αφρικής και του Κόλπου.
Ένας ερευνητικός δημοσιογραφικός πυρήνας του project «Kill Stories» που τη συντονίζει η ομάδα «Forbidden Stories» άρχισε να ιχνηλατεί επί μήνες την υπόθεση αυτή.
Επισημαίνει λοιπόν η Le Monde «Story Killers» και η έρευνα για τους μισθοφόρους παραπληροφόρησης:
Για αρκετούς μήνες, είκοσι διεθνή MME συμπεριλαμβανομένης της Le Monde, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής ερευνητικής κοινοπραξίας «Forbidden Stories» διερεύνησαν εταιρείες που ειδικεύονται στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και στη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτού του έργου που ονομάζεται «Story Killers», τρεις δημοσιογράφοι από την κοινοπραξία μπόρεσαν να συμμετάσχουν, υποδυόμενοι τους μεσάζοντες για λογαριασμό ενός Γάλλου πελάτη, σε πολλές συναντήσεις με ομάδες που πουλούσαν διάφορα ψηφιακά «εργαλεία επιρροής» και μάλιστα με το κλειδί στο χέρι.
Αυτή η έρευνα αποκάλυψε της ύπαρξη της «Team Jorge», μιας πολύ διακριτικής ως προς το προφίλ της είναι η αλήθεια, ισραηλινής εταιρείας που ισχυρίζεται πως έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις σε πολλές δεκάδες εκλογές σε όλο τον κόσμο.
Προσφέρει στους πελάτες της ένα οπλοστάσιο παράνομων υπηρεσιών, από το χακάρισμα των ηλεκτρονικών θυρίδων και τα προσωπικά μηνύματα των πολιτικών αντιπάλων μέχρι τη μαζική διανομή ψηφιακού υλικού για εκστρατείες άσκησης πολιτικής επιρροής χάρη σε ένα γιγαντιαίο δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα.
Αλήθεια, ποιο μπορεί να είναι το αντικείμενο μίας τέτοιας παρεμβατικής ομάδας κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα; Άλλωστε την ύπαρξη αυτής της ομάδας στην Ελλάδα αποκάλυψαν σαν να ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο τα στελέχη της «Team Jorge».
Προφανώς η δραστηριότητα αυτής της ομάδας θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε κάποιον «πελάτη» ο οποίος και κατέθεσε το οικονομικό τίμημα για την ενεργοποίησή της. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα. Η προεκλογική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ζητούμενο πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διαχείριση του project που αφορά τη δημιουργία συνθηκών ήττας του αντιπάλου. Κάτι θα ξέρουν παραπάνω εκεί κάτω στο Τελ Αβιβ.
Όσον αφορά τώρα στις πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς την δραστηριότητα αυτής της ισραηλινής εταιρείας με συνδεδεμένο ομφάλιο λώρο με τις υπηρεσίες ασφαλείας, η Le Monde αποκαλύπτει πώς οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για την «Team Jorge» και τον διαβόητο επικεφαλής της Tal Hanan. Πρόκειται εμφανώς για ψευδώνυμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «φρένο» σε σενάρια Τσίπρα και Καρυστιανού
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών στη Γενική Γραμματέα Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Πέντε μέλη της διοίκησης έκαναν λόγο για σοβαρά ζητήματα θεσμικής λειτουργίας
Η αντιπολίτευση μιλά για «χρηματοδότηση»
Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή – Στρατηγική συνεργασία σε εκπαίδευση, γλώσσα, ιστορία, πανεπιστήμια
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Επιδοτείται και η μερική απασχόληση
Οι δικαστές θα έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στον φάκελο κάθε υπόθεσης
Η κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνάντηση να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι
Τι αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου
Ο Van Weel σε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας ασφάλειας
Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Ο πρωθυπουργός για τον νέο ψηφιακό δικαστικό φάκελο
Παραμένει υψηλή η φορολογική επιβάρυνση, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2024
«Παραπληροφόρηση από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ – Το μέτρο για τα ταξί μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1%»
Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο Κύπρου, αναδεικνύοντας μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή πορεία
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ
«Με τίμησε με την προστασία του σε πολύ δύσκολες στιγμές» - Η συλλυπητήρια δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.