Πολιτικη & Οικονομια

Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή - Κασιδιάρης: Κατατίθεται η τροπολογία για το «μπλόκο»
@ Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Βουλή - Ηλίας Κασιδιάρης: Κατατίθεται σήμερα η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα του

Κατατίθεται σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείου Εσωτερικών θα καταθέσουν στη Βουλή τη νομοθετική διάταξη προκειμένου να αποτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023.

Η διατύπωση θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου να αποφανθεί κατά πόσο Ηλίας Κασιδιάρης, μέσω της εικονικής αλλαγής ηγεσίας προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και θα προβλέπει ότι αφενός ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος δεν πρέπει να έχει καταδικασθεί για μια σειρά αδικημάτων, έστω πρωτόδικα και αφετέρου  θα εξετάζεται η καταδίκη, όχι μόνο μελών του κόμματος, αλλά και της «πραγματικής ηγεσίας» για τα προαναφερθέντα αδικήματα.

Η διάταξη «πατάει» σε προηγούμενη του 2021 που αναφέρει ρητά ότι επικεφαλής και κόμματα που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να τύχει της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής στήριξης και θεωρούν πως μεσολάβησε ικανός χρόνος, καθώς η ρύθμιση επιδόθηκε εγκαίρως στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία για την τροπολογία Κασιδιάρη, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την κατάθεση ξεχωριστής νομοθετικής ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι υπό άλλες συνθήκες, η ρύθμιση θα είχε έρθει από την προηγούμενη εβδομάδα, πλην όμως η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσε» όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα το θέμα να πάει πιο πίσω.

Η ρύθμιση που θα έρθει σήμερα στη Βουλή δεν θα αφορά μόνο το κόμμα «Έλληνες», όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, καθώς ο νόμος είναι «ομπρέλα» και αναμένεται, υπό προϋποθέσεις, να πιάσει και τη Χρυσή Αυγή.

Όπως αποκάλυψε η Realnews στις 29 Ιανουαρίου, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και θα έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου αμέσως μετά να ακολουθήσει η διαδικασία δημοσίευσης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Παρότι η ρύθμιση δεν αφορά εκλογικό σύστημα, ώστε να απαιτούνται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά απλή πλειοψηφία προκειμένου να ισχύσει, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για διακομματική συναίνεση. Η διάταξη δεν θα επιχειρεί την απαγόρευση σύστασης πολιτικού κόμματος, αλλά την απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cq7fg6rd65e9)

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη διαδικασία θα δώσει κανονικά το «παρών», ωστόσο, λένε, ότι δεν γνώριζαν για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αύριο νέα διάταξη για την απαγόρευση της καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ΑΝΤ1 ότι «μόλις δούμε την διάταξη αναλόγως θα πράξουμε».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να μην είναι γενική και αόριστη και να προσδιορίζει σαφώς τη δραστηριότητα αυτού του κόμματος ως ναζιστική, ρατσιστική και εθνικιστική. Όσο η κυβερνητική πλειοψηφία, τονίζουν στην Κουμουνδούρου, αρνείται αυτόν τον προσδιορισμό, δεν υπάρχει κοινός τόπος για να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις ώστε να υπάρξει μια κοινή κατάληξη και να υπερψηφίσει και η ίδια την τροπολογία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.