- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πληροφορίες για διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου - Πότε θα στηθεί η πρώτη κάλπη
Το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και οι δημοσκοπήσεις
Τα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών - Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων της Marc και της GPO
Εκλογική χρονιά το 2023 και τα σενάρια για το πότε θα στηθούν οι κάλπες «δίνουν και παίρνουν». Πληροφορίες που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου. Επομένως εάν ευσταθούν οι εν λόγω πληροφορίες τότε πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 9η Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ως ημερομηνία εκλογών και η 2 Απριλίου.
Παράλληλα, οι αρχηγοί των κομμάτων επιδίδονται σε έναν «αγώνα» περιοδειών έχοντας ψηλά στην ατζέντα τους την οικονομία και την ακρίβεια.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς», είχε αναφέρει ότι, αν τελικά οι εκλογές γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, θα έχουμε τη διάλυση της Βουλής το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αλλά αυτό -όπως τόνισε- είναι καθαρά απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος, για να πάρει την τελική απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
«Τώρα για το πότε θα έχουμε εκλογές, το έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός. Θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Επομένως αυτός είναι ο χρόνος. Απλώς για να γίνουν Απρίλιο ή Μάιο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει νωρίτερα. Άρα αν κανείς σκεφτεί ότι οι ημερομηνίες του Απριλίου είναι οι δύο που συζητάμε όλοι, η 2η και η 9η Απριλίου, διότι μετά είναι το Πάσχα και θα πάμε πιο πίσω, αν ο πρωθυπουργός πάει σε αυτές τις ημερομηνίες, θα πρέπει κανείς να περιμένει τη διάλυση του κοινοβουλίου στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Άρα ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου αυτός, αλλά ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα περιθώριο να το σκεφτεί και ίσως να μετακινήσει τις πρώτες εκλογές λίγο αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη Απριλίου», είχε πει χαρακτηριστικά.
Αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη δείχνει δημοσκόπηση
Στη δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποτυπώνεται η πρόθεση ψήφου των πολιτών και στις δύο κάλπες που θα στηθούν στις επερχόμενες εκλογές.
Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα καταγράφει προβάδισμα 7,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην αναγωγή επί των εγκύρων στις εκλογές της απλής αναλογικής, το οποίο ανεβαίνει στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες στις δεύτερες κάλπες.
Όσον αφορά τον Α΄ γύρο των εκλογών με απλή αναλογική η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων το 33,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,2%.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται στον Β΄ γύρο των εκλογών με ενισχυμένη αναλογική, καθώς, επί των εγκύρων, συγκεντρώνει 37,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,2% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9%.
Την ίδια ώρα στο 7,4% υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 26,4, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 9,8%, το ΚΚΕ 6,4%, η Ελληνική Λύση 3%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου φαίνεται να μένει το ΜέΡΑ25 με 2,4%.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.