Πολιτικη & Οικονομια

«Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς»: Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την αποχή από τη Βουλή

Αντιπαράθεση κορυφής σε προεκλογικούς τόνους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βουλή: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο - Διαξιφισμοί Μητσοτάκη-Τσίπρα για τις αποχή από τις ψηφοφορίες

Σε κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ εφ' όλης της ύλης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε οξύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του να μην παρίσταται στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων λέγοντας ότι ο λαός εξέλεξε αντιπροσώπους και όχι απεργούς.

«Πρόκειται για μία πραγματικά πρωτοφανή απόφαση: να αντιτάξετε το παράλογο στον διάλογο, αποσύροντας το κόμμα σας από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Με άλλα λόγια ουσιαστικά τι κάνετε; Αρνείστε να τοποθετηθείτε, δια της ψήφου σας, για ζητήματα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες. Σήμερα για τις ρυθμίσεις στο στράτευμα, αύριο για άλλα θέματα, όπως οι προκαταβολές των επικουρικών στους συνταξιούχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αυτή θα είναι η τακτική σας μέχρι τις εκλογές; Σας το λέω, λοιπόν, ανοιχτά: είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο τη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Προσβάλλει, πρωτίστως, εκείνους οι οποίοι σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς».

© Aris Oikonomou/ SOOC

Και συμπλήρωσε: «Η απόφασή σας σηματοδοτεί και μια πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών. Εύχομαι να είναι μια απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμάτε συνθήματα αντί επιχειρημάτων. Τελικά δίνετε τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά στοιχεία, είναι ολέθριες επιλογές που η χώρα πλήρωσε. Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι».

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε: «Πού είναι ο κ. Σπίρτζης, που λέει με το καλό ή με το άγριο», για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στον ρόλο σας και τη δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες», ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα, του είπε: «Διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αν απαντήσετε για τις παρακολουθήσεις, θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως είναι «οξύμωρο» να μιλάει εκείνος για «εκτροπή» όσον αφορά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες.

«Μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος;» διερωτήθηκε, ενώ εξήγησε πως πρόκειται για μία «θεσμική επιλογή» που έχει επιλέξει πολλές φορές και η παράταξή της ΝΔ και πιο πρόσφατα, όπως είπε, το 2019 όταν αποχώρησε από τη Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αβέρωφ.

© Aris Oikonomou/ SOOC

Υποσχέθηκε, δε, ότι αν ο πρωθυπουργός απαντήσει γιατί «έδωσε εντολή» να γίνουν αυτές οι παρακολουθήσεις, θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ψηφοφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου είχε ανακοινώσει την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετάσχει στις ψηφοφορίες της Βουλής -με εξαίρεση το ζήτημα για το κόμμα Κασιδιάρη-, έως ότου ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές.

«Δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής.

»Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή. Και από σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας προς τον ελληνικό λαό, γιατί μόνο αυτός μπορεί, και έφτασε η ώρα, να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.