Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης για αναβάθμιση από τη Fitch: Πολύ ευπρόσδεκτα νέα

Πλήρως προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα η Ελλάδα, δηλώνει ο πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ως «πολύ ευπρόσδεκτα νέα» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch κάνει λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτα νέα» © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Ως «πολύ ευπρόσδεκτα νέα» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

«Πολύ ευπρόσδεκτα νέα χθες από τη Fitch Ratings. Η αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου στην κατηγορία BB+ μας φέρνει μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

»Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη», ανέφερε σε ανάρτηση του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

Σημειώνεται ότι ο οίκος Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.

Η αναβάθμιση αντανακλά τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μας, τους μειωμένους κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο, τη διαρθρωτική δυναμική, τις μακροοικονομικές προοπτικές και την κεκτημένη ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το σταθερό κόστος χρηματοδότησης. 

Η Fitch αναμένει τώρα καλύτερα αποτελέσματα ως προς το έλλειμμα και το χρέος και βελτιωμένες προβλέψεις για το 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη και στην ευνοϊκή διάρθρωση εξυπηρέτησης του χρέους.

Προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από το εκτιμώμενο 3,8% του 2022. Αυτό συνεπάγεται πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και ισοσκελισμένη θέση το 2023).

Ο οίκος υπογραμμίζει βεβαίως την κάποια αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από μια ευρεία δέσμευση και ένα πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ypertameio
Το Υπερταμείο εξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ανάπτυξη - Οι 4 πυλώνες μετασχηματισμού

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες

Η φρεγάτα «Κίμων» © ΥΠΕΘΑ/EUROKINISSI
Και πού να μάθουν ότι έχουμε μόνιμο στρατό στην Κύπρο

Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY