- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοσκόπηση MRB: Τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων - Τι είδους κυβέρνηση θέλουν
Πώς κρίνονται τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης
Δημοσκόπηση MRB για το OPEN: Η πρόθεση ψήφου, οι αναποφάσιστοι, το είδος της επιθυμητής κυβέρνησης και η θέση για την ακρίβεια
Το στίγμα για τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι αναποφάσιστοι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές δίνουν τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της MRB για το OPEN. Το 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, ενώ το 25% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι επιθυμούν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.
Πώς κρίνουν οι αναποφάσιστοι τα μέτρα στήριξης - Τι κυβέρνηση θέλουν
Σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν πιο γενναιόδωρη από ότι θα έπρεπε.
Επιπλέον, στο ερώτημα «τι κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι», σε ποσοστό 25% απάντησαν ότι θέλουν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, σε ποσοστό 12% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 6,6% κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 6% κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιο σενάριο συνεργασίας προτιμούν - Ποιο κόμμα θα ήθελαν να επικρατήσεις στις εκλογές
Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά ούτε και στον δεύτερο, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιο σενάριο συνεργασίας θα ήθελαν να δουν μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με την MRB, οι ψηφοφόροι απάντησαν:
- Το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
- Το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
- Το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της αριστεράς
- Το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.
- Το 49,4% απαντά πως θέλει κυβέρνησης συνεργασίας που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, την ώρα που το 43,9% ζητεί διεξαγωγή νέων εκλογών.
- Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 58% θέλει νέες εκλογές και το 35% κυβέρνηση συνεργασίας.
- Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 62% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και το 35% νέες εκλογές.
- Ως προς τους αναποφάσιστους, το 51,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 39,8% θέλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Την ίδια ώρα, το 36,8% θέλει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές έστω και με μία ψήφο, ενώ το 30% θέλει επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανένα κόμμα», απαντά το 19,8%, «άλλο κόμμα», απαντά το 9%.
Στον αντίποδα, το 36,6% θα ήταν ενοχλημένο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 35,1% θα ήταν ενοχλημένο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένα κόμμα» απαντά το 17,4%, «άλλο κόμμα» το 3,6%. Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 72,3% συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 70,8%.
Στο ερώτημα «Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4%. «Κανένας από τους 2 απαντά το 25%.
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα για τους πολίτες
Σε άλλο ερώτημα που έθεσε οι MRB στους συμμετέχοντες, οι πολίτες κατέθεσαν τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα. Αυτά είναι:
- Ακρίβεια 46,3%
- Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
- Ανεργία 11,3%
- Ελληνοτουρκικά 8,2%
- Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%
Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» και το κατά πόσο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι και το 26,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι. Τέλος, το 50,3% απαντά πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 42,1% απαντά είτε πως έλαβε όσα μέτρα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ή ότι ξεπέρασε οικονομικές δυνατότητες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.