Πολιτικη & Οικονομια

Η κάνναβη βρίσκει τον δρόμο της προς τα φαρμακεία

Τα εγκαίνια που έφεραν κοντά ακόμη και τον Άδωνι με τον Καρανίκα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εγκαίνια για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Κόρινθο

Η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα διεκδικεί τον τίτλο της «υπερκομματικής επένδυσης», ενώ χρειάστηκε να γεφυρωθούν σημαντικές ιδεολογικές αποκλίσεις και δεκαετίες ιδεοληψιών ώστε να γίνει πραγματικότητα το πρωτοποριακό project.  

Όλα αυτά καθώς το πρώτο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης και ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα παγκοσμίως εγκαινιάστηκε στην Κόρινθο την Πέμπτη (26/1), από την ισραηλινή εταιρεία TIKUN OLAM - Repair the World

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρώτα φάρμακα με κάνναβη θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 2023. 

Στη φαρμακευτική κάνναβη έχουν αποδοθεί πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ενώ κάθε ποικιλία χάρη στο μοναδικό συνδυασμό κανναβινοειδών και τερπενίων μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση σε σειρά ασθενειών και παθήσεων.

Και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης εύχονται να κυκλοφορήσουν άμεσα, ώστε να βρουν «ανακούφιση, ίαση και λιγότερο πόνο» όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης στο νέο podcast του στο pod.gr.

© NDPPHOTO

«Να μην τους αναγκάζουμε να καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο. Να τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια» τονίζει και συμπληρώνει: «Και άμεσα να κάνουμε και το επόμενο βήμα, να αποποινικοποιήσουμε την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Να κλείσουμε τα σπίτια στα κυκλώματα που σήμερα πλασάρουν κάνναβη, αύριο χάπια και μεθαύριο ηρωίνη. Ναι είμαι της άποψης ότι τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πολλές ζωές, αλλά οι εσφαλμένες πολιτικές για τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πολλές περισσότερες» λέει.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στο εργοστάσιο, με αφορμή την τελετή εγκαινίων, καθώς έχει διαχρονικά ταχθεί ενεργά υπέρ της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τη φαρμακευτική χρήση κάνναβης στην Ελλάδα. Με το δικό του ξεχωριστό βλέμμα εξήγησε τι σημαίνει αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα, ενώ σχολίασε με χιούμορ τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τον Νίκο Καρανίκα, σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρώτος αναγνώρισε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο δεύτερος ώστε να ξεπεραστούν ιδεοληψίες και να ξεκινήσει η παραγωγή, επεξεργασία και διανομή της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας.

Ο Γεωργιάδης, ο Καρανίκας και οι «μπάφοι» - To podcast του Σταύρου Θεοδωράκη

Ακούστε / διαβάστε το podcast του Σταύρου Θεοδωράκη:

Αν μου έλεγε κάποιος την δεκαετία του 90, ότι το 2023 θα εγκαινιάζαμε στην Κόρινθο το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, θα του έλεγα «πολύ κινηματογράφο βλέπεις».

Αν πρόσθετε δε ότι αυτό το εργοστάσιο θα το εγκαινίαζε ο Άδωνις Γεωργιάδης θα του έλεγα «τι πίνεις;».

Και όμως σήμερα ήταν εκεί στο εργοστάσιο της TIKUN, δίπλα – δίπλα, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Καρανίκας, ο φίλος και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Mε τον υπουργό Ανάπτυξης μάλιστα να ζητάει συγγνώμη επειδή κάποτε είχε πει ότι «η πρώτη επένδυση που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος». «Εμείς οι άνθρωποι κάνουμε λάθη και έχουμε πολλές αμαρτίες» εξομολογήθηκε ο κ. Γεωργιάδης κοιτώντας προς τον έκπληκτο Μητροπολίτη που πριν λίγο είχε τελέσει τον αγιασμό.

Εκτός προγράμματος μίλησε, συγκινημένος και ο Νίκος Καρανίκας. «Έχουμε, είπε, ένα ‘’παρεξηγημένο φυτό’’, έναν ‘’παρεξηγημένο υπουργό’’ και έναν ‘’παρεξηγημένο σύμβουλο αριστερού αρχηγού’’».

Μια απροσδόκητη συμμαχία, με αφορμή μια ιστορική επένδυση: Νίκος Καρανίκας και Άδωνις Γεωργιάδης στα εγκαίνια του εργοστασίου της TIKUN OLAM στην Κόρινθο © Παναγιώτης Στόλης / Eurokinissi

Γιατί όμως ήμουν και εγώ εκεί;

Ο ένας λόγος είναι ότι την δεκαετία του ’90 ήμουν ένας από τους δημοσιογράφους που ζητούσαν επίμονα από την πολιτεία να δει την κάνναβη με τα μάτια της επιστήμης και όχι των προκαταλήψεων. 

Και προέβαλα τις τολμηρές απόψεις υπέρ της προσωπικής καλλιέργειας κάνναβης. Θα θυμάστε και τον Γιώργο Παπανδρέου – ισχυρό πολιτικό παράγοντα  τότε – να ζητάει να επιτραπούν «οι γλάστρες με τις φούντες στα μπαλκόνια».

Ο άλλος λόγος που δικαιολογεί την παρουσία μου, είναι ότι στην Βουλή αγωνίστηκα, υπερασπίστηκα και ψήφισα τον 1ο νόμο για την φαρμακευτική κάνναβη.

Ο κύριος λόγος όμως που ήμουν το πρωί στην Κόρινθο, ήταν γιατί μου το ζήτησε ο Δημήτρης. Ο Δημήτρης είναι ένα αγόρι 23 χρονών, με βαριά νοητική στέρηση με αυτιστικά στοιχεία. Ήταν ο Πρωταγωνιστής στην εκπομπή που έκανα πέρυσι τέτοια εποχή με τίτλο «Κάνναβη το κοινό μας μυστικό».

Τι μου είχε πει λοιπόν η μητέρα του η Κατερίνα Μπούσιου – και με την άδεια της σήμερα τα επανέλαβα.

Ο γιός της ήταν επικίνδυνα βίαιος απέναντι στους άλλους αλλά και προς τον εαυτό του. Τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν όλη τους την ένταση στα άκρα τους. Είχε σπάσει με την παλάμη του μια διπλή τζαμαρία. Πολλές φορές πέφτανε και οι δύο γονείς του πάνω του, για να τον ακινητοποιήσουν.   

Προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν με αντιψυχωσικά αλλά δεν τα κατάφερναν.

Ώσπου η Κατερίνα διάβασε ότι στο εξωτερικό κάποιες μητέρες δίνουν στα παιδιά τους σταγόνες κάνναβης.

Γνώρισε την πρόεδρο του συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ, την κυρία Ζακλίν Πόιτρας, η οποία την ενθάρρυνε και  της είπε ότι πιθανόν μπορεί να βοηθηθεί και ο Δημήτρης.

Προμηθεύτηκε λοιπόν φαρμακευτική κάνναβη από μια χώρα του Βορρά και σταγόνα, σταγόνα, ρίσκο στο ρίσκο βρήκε την δοσολογία που ταιριάζει στον Δημήτρη. Και ξαφνικά είδε ένα διαφορετικό παιδί. Ένα παιδί χωρίς υποτονία που ίσιωσε σταδιακά την πλάτη του και άρχισε να επικοινωνεί. Χωρίς εκρήξεις και βία.

Τι θέλει λοιπόν σήμερα η Κατερίνα.

Θέλει ο Δημήτρης να έχει μια κάρτα ασθενούς και να παίρνει νόμιμα το φάρμακο του. Την φαρμακευτική κάνναβη. Να συνεχίσει να μπορεί αυτή, ο άντρας της, ο άλλος τους γιος να πάρουν τον Δημήτρη να πάνε μια βόλτα.

Σαν τον Δημήτρη υπάρχουν πολλά παιδιά. Και σε πολλές ασθένειες. Δεν θα υποκαταστήσω τους γιατρούς.

Ο Στυλιανός Γκατζώνης καθηγητής νευρολογίας, η Άννα Ευφραιμίδου καθηγήτρια Ογκολογίας, η Δήμητρα Παπαδημητρίου, Διευθύντρια νευρολογικής κλινικής, η Χρυσούλα Καραναστάση Αναισθησιολόγος – Υπεύθυνη Κέντρου Πόνου, έδωσαν στους Πρωταγωνιστές αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που βοηθήθηκαν από την κάνναβη.

Και τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την τόλμη τους.

Εκείνο που επείγει λοιπόν είναι να κυκλοφορήσουν άμεσα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης. Να βοηθήσουμε τους χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν στην κάνναβη ανακούφιση, ίαση και λιγότερο πόνο.

Να μην τους αναγκάζουμε να καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο. Να τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια.

Και άμεσα να κάνουμε και το επόμενο βήμα, να αποποινικοποιήσουμε την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Να κλείσουμε τα σπίτια στα κυκλώματα που σήμερα πλασάρουν κάνναβη, αύριο χάπια και μεθαύριο ηρωίνη.

Ναι είμαι της άποψης ότι τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πολλές ζωές, αλλά οι εσφαλμένες πολιτικές για τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πολλές περισσότερες.

Καλή τύχη λοιπόν στο πρωτοποριακό εγχείρημα και ραντεβού τον Σεπτέμβρη που από την Κόρινθο θα ξεκινούν τα φορτηγά με την κάνναβη για τα φαρμακεία της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης.