Πολιτικη & Οικονομια

Μια πρόταση δυσπιστίας και δύο παράλληλοι κόσμοι

LIVE η συζήτηση στη Βουλή - Οι διαφορετικοί άξονες στις ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Πρόταση μομφής: Εφ' όλης της ύλης σύγκριση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή σήμερα - Η σύγκρουση Τσίπρα

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που αναμένεται στις 4 το απόγευμα ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα φαινόμενα, οι δύο μονομάχοι θα κινηθούν σε δύο παράλληλους κόσμους. Ο Kυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γράψει το δικό του πρόλογο και να δώσει τον τόνο και το στίγμα της προεκλογικής περιόδου που ανοίγει πλέον για τα καλά με την κορύφωση της τριήμερης διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα όσα έχουν γίνει στην οικονομία, την απασχόληση, την εξωτερική και αμυντική πολιτική και το κράτος δικαίου τα τελευταία 3,5 χρόνια με στόχο να αποδείξει ότι η λάσπη και η τοξικότητα στην πολιτική ζωή όπου επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στην αδυναμία που έχει να παρουσιάσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση και να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη διαχείριση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές για την υπόθεση Καλογρίτσα και τις αποκαλύψεις για σακούλες με χρήμα προς την Κουμουνδούρου, για τη δημιουργία του αποκαλούμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel, όπως και για την πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο με τον υποτιθέμενο θάνατο της μικρής Μαρίας.
Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε χθες ότι «σε καμία περίπτωση η συζήτηση αυτή στη Βουλή δεν επηρεάζει τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για τις επόμενες εκλογές» και η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τον προγραμματισμό του έργου τους μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.
Παρά τις επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που εξέφρασαν «γαλάζια» στελέχη –όπως οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής αλλά και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας– η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης αναμένεται να καταφηφιστεί και από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, κάτι που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στα αποτελέσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ και στις εξηγήσεις που ζητά από τον πρωθυπουργό για όσα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Θα επανέλθει, λένε οι πληροφορίες, στους λόγους για τους οποίους τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ο υπουργός Ενέργειας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια προσπάθεια να κρατήσει το θέμα στον αφρό της επικαιρότητας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα αποδώσει εκ νέου προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και πάλι την παραίτησή του.