Πολιτικη & Οικονομια

«Ένοχος ή βλαξ»: Σε αποδρομή ο πολιτικός πολιτισμός στη Βουλή

Η πρόκληση Τσίπρα στον πρωθυπουργό και η απάντηση που έλαβε

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τη φράση «ένοχος ή βλαξ», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τη φράση «ένοχος ή βλαξ», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρόταση μομφής - «Ένοχος ή βλαξ», η φράση Αλέξη Τσίπρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Άμεση παρέμβαση από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα

Στην πρόταση μομφής στη Βουλή σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Αφορμή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που αναφερόταν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε για τις παρακολουθήσεις: «Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Μου θυμίζει το παλιό πρωτοσέλιδο "ένοχος ή βλαξ" και μάλλον προτιμήσατε το δεύτερο».

Παρέμβαση Τασούλα για το «ένοχος ή βλαξ» του Τσίπρα στην πρόταση μομφής

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα: «Κύριε πρόεδρε ηθελα αυτές τις εκφράσεις να τις σκεφτείτε λίγο, είναι άλλης τάξεως».

Η παρέμβαση Τασούλα προκάλεσε την έντονη ενόχληση Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ισχυρίστηκε ότι «κύριε πρόεδρε της Βουλής, επιχειρήσατε επί μέρες να μείνουν όλα στο σκοτάδι», απάντησε: «Δεν θα επιχειρήσετε να λογοκρίνετε και την πολιτική μου παρουσία, την πολιτική μου τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής». Και ζήτησε από τον κ. Τασούλα: «Σας παρακαλώ λοιπόν, να με προστατεύσετε από την οχλαγωγία».

Ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τού απάντησε με νόημα: «Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, για να σας προστατεύσω το είπα αυτό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cq2ydk8ax82x)

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ακολούθησε, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει με ένα ξεκάθαρο «ναι ή όχι», αν τελικά ο φάκελος που πήρε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο για τις παρακολουθήσεις, περιείχε τα ονόματα, τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε στη Βουλή. Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, «ο φάκελος δεν περιείχε κανένα όνομα».

Ο Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι για το «βλαξ» του Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστη τη φράση «ένοχος ή βλαξ» του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση στη σιωπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις καταγγελίες Καλογρίτσα για τις βαλίτσες με τα χρήματα που πήγαιναν στην Κουμουνδούρου.

«Μας θυμίσατε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη και να ποτίζει την κοινωνία με διχασμό, δηλητήριο και ψέματα. Διανθίζοντας σήμερα με πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Ένοχος ή βλαξ δεν είπατε; Αυτήν τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά, με τον Κουτσόγιωργα και τον Ματζουράνη που είναι δικηγόρος του κ. Παππά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε με νόημα: «Καταλαβαίνω, θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα της πραγματικότητας τελείως δυστοπική. Τριάμισι χρόνια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά υπολείπεστε και καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας».

«Για το μέλλον του τόπου δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας. Ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας» ανέφερε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ