- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στον Έβρο ο Τάκης Θεοδωρικάκος μαζί με 27 πρέσβεις της ΕΕ - Το μήνυμα για τη φύλαξη των συνόρων
«Εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη»
Έβρος: Η συνάντηση Θεοδωρικάκου με τους 27 πρέσβεις της ΕΕ - Η φύλαξη των συνόρων και η επέκταση του φράχτη
Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αποφασιστική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με 27 πρέσβεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδεδεμένων με τη Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, της Βρετανίας και της Ελβετίας.
Ταυτόχρονα, τόνισε πώς το έργο της φύλαξης των συνόρων χρειάζεται τη στήριξη, όχι μόνο του ελληνικού κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασε την κοινή βούληση για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την αποφασιστικότητα για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.
«Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και – συνεπώς - τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό τον λόγο, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές Ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη, όχι μόνο του ελληνικού Κράτους την οποία την έχουν στον απόλυτο βαθμό αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε: «Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε στους πρέσβεις την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και επισήμανε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών ενώ συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές.
Ανέφερε ότι καθημερινά περίπου 300-400 παράνομοι μετανάστες αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων, να περάσουν τα σύνορα, επισημαίνοντας ότι η απειλή είναι ενεργή. Αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο της Frontex και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης.
«Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη», σημείωσε.
Έκανε λόγο για ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου υποστήριξης αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης και δουλεμπορικά κυκλώματα, που εργάζονται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφονται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών και υπογράμμισε: «Στόχος τους φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών».
Για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ταυτόχρονα έχει συμπαρασταθεί σε άλλα κράτη, όπως η Λιθουανία, που υπήρξαν θύματα παρόμοιας πολιτικής από τη Λευκορωσία.
Για τις επιχειρησιακές παραμέτρους και ενέργειες αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε τους πρέσβεις ο επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των συνόρων, υποστράτηγος, Δημήτρης Μάλλιος.
Στη συνέχεια ο κύριος Θεοδωρικάκος μαζί με τους πρέσβεις θα επισκεφθούν τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, στην περιοχή των Φερών, όπου θα γίνει ενημέρωση από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποστράτηγο Πασχάλη Συριτούδη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο μετά την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου
Tα δυο στελέχη εξέδωσαν κοινή δήλωση
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.