Πολιτικη & Οικονομια

Βραβείο SLAPP για τον Παππά δεν έχει;

«Είναι τουλάχιστον άδικο να μη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει με αφορμή τα βραβεία SLAPP τις στρατηγικές αγωγές εναντίον της δημόσιας συμμετοχής.
© Victoras Antonopoulos / SOOC

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει με αφορμή τα βραβεία SLAPP τις στρατηγικές αγωγές εναντίον της δημόσιας συμμετοχής

Σε περίπτωση που δεν ξέρετε τα βραβεία SLAPP να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για βραβεία τα οποία απονέμει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ναι, εδώ πάει το «άσε καταλάβαμε» και θα δείτε σε λίγο γιατί) με την ονομασία CASE που είναι το αρκτικόλεξο του Coalition Against SLAPPS in Europe (Συνασπισμός εναντιον του SLAPP στην Ευρωπη). To SLAPP είναι κι αυτό αρκτικόλεξο, σημαίνει Strategic Lawsuits Against Public Participation (Στρατηγικές αγωγές εναντίον της δημόσιας συμμετοχής) και αναφέρεται στις αγωγές, τις μηνύσεις και γενικώς τις νομικές ενέργειες που κάνουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και λοιποί παράγοντες με σκοπό να φοβίσουν όσους τους δυσαρεστούν αλλά και όσους σκέφτονται να τους δυσαρεστήσουν.

Πριν λίγους μήνες η ΜΚΟ CASE πρότεινε για το βραβείο SLAPP πολιτικού της χρονιάς, μεταξύ άλλων, τον Γρηγόρη Δημητριάδη επειδή προσέφυγε στη δικαιοσύνη για κάποια από τα όσα γράφτηκαν εναντίον του. Με δεδομένο ότι ο σύντροφος Παππάς μήνυσε στη γραμματέα του συντρόφου Καλογρίτσα επειδή κατάθεσε (σε δικαστήριο) ότι έφευγαν φάκελοι και τσάντες με λεφτά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι έστειλε εξώδικα εναντίον των εφημερίδων to Manifesto, Ελεύθερος Τύπος και εναντίον του Γιάννη Πρετεντέρη (ο οποίος φαίνεται ότι αυτά που ενόχλησαν τον σύντροφο Παππά τα είπε σε κάποια πλατεία γιατί διαφορετικά το εξώδικο θα είχε παραλήπτη και την εφημερίδα που τα έγραψε ή το μέσο που τα είπε) είναι τουλάχιστον άδικο να μη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο. Πόσο μάλλον που μιλάμε για έναν πρώην υπουργό και νυν βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή για έναν άνθρωπο με ισχύ.      

Εκτός αν –και εδώ είναι που έρχεται και κουμπώνει το «ΜΚΟ; Άσε καταλάβαμε»– οι αγωγές και οι μηνύσεις είναι άξιες επικρίσεων, διαπόμπευσης και διαμαρτυρίας μόνο αν γίνονται από ανθρώπους που δεν ανήκουν στον προοδευτικό κόΖμο και η συμμετοχή του συντρόφου Παππά στα βραβεία σκοντάφτει σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες. Εκτός αν όσοι είναι με τον Άνθρωπο μπορούν να μηνύουν και να κάνουν αγωγές και να στέλνουν εξώδικα όπως και όποτε τους κάνει κέφι σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του αιμοδιψούς νεοφιλελευθερισμού οι οποίοι το μόνο που έχουν δικαίωμα να κάνουν είναι να ψάχνουν για λαγούμια να κρυφτούν από τη λαϊκιά αγανάχτηση.

Δεν έχω διαβάσει τον κανονισμό των βραβείων, αλλά φαντάζομαι κάτι τέτοιο θα προβλέπει, διαφορετικά ο κύριος Δημητράς θα έπρεπε να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και ο σύντροφος Κοτζιάς θα έπρεπε να είχε παραλάβει ένα ειδικό τιμητικό βραβείο για εκείνη την αγωγή στον Μανώλη Βασιλάκη και την Athens Review of Books επειδή κάποιος τόλμησε να τον αναφέρει ως τον «γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» (και μαζί βέβαια και οι δικαστές που τον δικαίωσαν οι οποίοι στην απόφασή τους, μεταξύ άλλων, μας ενημέρωσαν και ότι ο σύντροφος Κοτζιάς ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΚΚΕ – εδώ πάει το «έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη»).  

Σε κάθε περίπτωση και ό,τι κι αν προβλέπεται από τη ΜΚΟ που βραβεύει, ο σύντροφος Παππάς είναι ο ηθικός νικητής των βραβείων SLAPP. Όχι τόσο εξαιτίας των εξώδικων στις δύο εφημερίδες και στον δημοσιογράφο που μάλλον δεν έχει μέσο, αλλά εξαιτίας της μήνυσης στη γραμματέα του συντρόφου Καλογρίτσα την οποία μηνύει παρότι η ίδια, απ’ ό,τι διαβάζω, ουδέποτε ανέφερε το όνομά του σε σχέση με τους φακέλους και τις τσάντες που, όπως κατέθεσε, αποστέλλονταν στην Κουμουνδούρου. Και μπράβο του. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ