Πολιτικη & Οικονομια

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: 187 επίσημοι προσκεκλημένοι στην κηδεία - Ποιοι πολιτικοί θα παραστούν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ταφεί με το τελετουργικό που επιβάλλεται από την ιστορική του διαδρομή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Βουλευτές, υπουργοί και τα μέλη βασιλικών οικογενειών που θα παραβρεθούν στην κηδεία - Η δήλωση του πρωθυπουργού.
Κηδεύεται τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος © Nick Paleologos / SOOC

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Βουλευτές, υπουργοί και τα μέλη βασιλικών οικογενειών που θα παραβρεθούν στην κηδεία - Η δήλωση του πρωθυπουργού.

Πλήθος γαλαζοαίματων, συγγενείς του εκλιπόντος, συμμαθητές, οικογενειακοί φίλοι, στενοί συνεργάτες αλλά και πολιτικοί αναμένεται να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. 

Από τους 187 καλεσμένους, τουλάχιστον οι 60 είναι Έλληνες, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της Πολιτείας με την παρουσία του αντιπροέδρου της Παναγιώτη Πικραμμένου, πληροφορίες θέλουν και επιπλέον πολιτικά πρόσωπα να δίνουν το παρών στην τελετή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα εξ αυτών θα είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά. Παρόντες επίσης θα είναι και οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ,  Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cprw6ebpsxax)

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στην κηδεία αναμένεται να παραστεί και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Εκκρεμότητα παραμένει το αν θα έρθει στην Αθήνα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Σημειώνεται ότι η σoρός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, για τον «αποχαιρετισμό» από τις 06.00 πμ έως τις 10.30 πμ, ενώ μετά την κηδεία θα μεταφερθεί στους βασιλικούς τάφους, στο Τατόι, για την ταφή.  

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα μέλη βασιλικών οικογενειών που θα παραστούν στην κηδεία

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανία με την Λετίθια, Μαργαρίτα της Δανίας με τον γιο της Φρεδερίκο, ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χαουκουν, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών, θα δώσουν το παρών και θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Στο ξενοδοχείο “St. George Lycabettus” θα φιλοξενηθούν ο πρώην της Ισπανίας Κάρολος και η κόρη της βασίλισσας της Ισπανίας.

Ο Δούκας του Λουξεμβουργου Ερρίκος θα διαμείνει στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cprw7ki75q89)

Η κόρη της βασίλισσας της Αγγλίας Άννα θα καταλύσει στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα.

Ο Αλβέρτος του Μονακό και η αδελφή του θα διαμείνουν στο ξενοδοχείο “Athens Plaza”.

Το παρών στην κηδεία θα δώσει και ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος, καθώς το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, το οποίο θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα αυθημερόν τη Δευτέρα για την κηδεία.

Όπως έχει γίνει ακόμα γνωστό, σχεδιάζονται από τις αστυνομικές Αρχές, σε διαρκείς συσκέψεις, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους επισκέπτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης για κηδεία τέως: Θα τελεστεί με το τελετουργικό που επιβάλλεται από την ιστορική του διαδρομή

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση που θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστή, ο τέως βασιλέας να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους, διότι πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του Βασιλείου της Ελλάδας που δεν υφίσταται πια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια. Όμως, η κηδεία αυτή θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και με το τελετουργικό που επιβάλλεται με την ίδια την ιστορική του διαδρομή», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: «Με τον θάνατό του γράφεται τώρα σε ανθρώπινο επίπεδο ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974 και τον λόγο πλέον έχει η ιστορία που πιστεύω ότι θα κρίνει τον Κωνσταντίνο δίκαια αλλά και αυστηρά. Θα κρίνει τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής, γιατί για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο μας συνοδεύει ήδη η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τις «εντάσεις» που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν βλέπω εντάσεις, αλλά μία ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του ιστορικού προσώπου Κωνσταντίνου, που ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για τις νεότερες γενιές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ