Πολιτικη & Οικονομια

Πλεύρης: Ελλείψεις φαρμάκων μόνο σε εισπνεόμενα- Ομαλοποιείται η κατάσταση στα φαρμακεία

«Δεν μας τρομάζει η παραλλαγή Κράκεν»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
plevris

Θάνος Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων και μετάλλαξη Κράκεν - Το πρόβλημα με τα εισπνεόμενα και η κατάσταση στα φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για τις ελλείψεις φαρμάκων, τις ιώσεις και τον κορωνοϊό, το πρωί της Παρασκευής (13/1), κάνοντας ειδική αναφορά στην παραλλαγή «Κράκεν».

Όπως είπε, δεν υπάρχει ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη Κράκεν – τα πρώτα κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί ήδη στην Ελλάδα.

«Δεν μας τρομάζει η όποια παραλλαγή. Έχουμε κόσμο που έχει εμβολιαστεί, έχουμε κόσμο που έχει νοσήσει, έχουμε αντιικά φάρμακα και καλούμε τον κόσμο που πρέπει, μέσω του γιατρού του, να τα πάρει» ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση για τις ελλείψεις στα φάρμακα απάντησε: «Οι εξαγωγές φαρμάκων είναι σε δύο επίπεδα. Απαγορεύονται οι εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες. Τα εργοστάσια στην Ελλάδα δεν είναι μόνο για την εγχώρια ζήτηση και μπορούν να κάνουν εξαγωγές».

Και συνέχισε: «Φαίνεται η ομαλοποίηση στα φαρμακεία. Μπήκαν στην αγορά 90.000 εισπνεόμενα. Βγάλαμε λίστα π.χ. με γενόσημο παρακεταμόλης, που είναι και παιδικό φάρμακο, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα και δεν θα λείψει από κανέναν. Σε αντιβιώσεις, αντιβηχικά και αντιπυρετικά η κατάσταση δεν ομαλοποιείται απλώς, αλλά το πρόβλημα έχει λυθεί. Από σήμερα και πέρα δεν έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να μη βρει κάποιος το συγκεκριμένο φάρμακο της μάρκας που θέλει, αλλά θα βρει γενόσημό του. Στα νοσοκομεία μας εδώ και χρόνια, από την οικονομική κρίση, όλα τα φάρμακα είναι γενόσημα».

«Το πρόβλημα με τα εισπνεόμενα φάρμακα παραμένει»

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι το πρόβλημα στα εισπνεόμενα παραμένει στην Ελλάδα: «Βάζουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα που έτσι κι αλλιώς συνταγογραφούνταν, για να μην έχουμε έγχαρτες συνταγές, για να έχουμε πλήρη παρακολούθηση στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη» δήλωσε υπογραμμίζοντας «Θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα στα εισπνεόμενα, γιατί είναι εισαγωγής και έχουν μηχανισμό».

Και συμπλήρωσε: «Μιλάω με ομολόγους μου σε μεγάλες χώρες που δεν έχουν φαρμακοβιομηχανίες και το πρόβλημα μεταφέρεται στα νοσοκομεία, δεν το λέω για να ωραιοποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα. Στη Γαλλία έδωσαν δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να φτιάχνουν φάρμακα».

«Δεν υπάρχει θέμα πληρότητας στις ΜΕΘ Παίδων»

Αναφορικά με την κατάσταση στις ΜΕΘ Παίδων, ο κ. Πλεύρης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί.

«Στις ΜΕΘ Παίδων έχουμε πληρότητα 50%, δεν υπάρχει πρόβλημα πληρότητας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εύκολα άλλες ΜΕΘ Παίδων, διότι είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τις ΜΕΘ ενηλίκων, μπορεί να αναπτυχθούν μόνο σε παιδιατρικό νοσοκομείο» σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Στη Θεσσαλονίκη γίνεται το Νοσοκομείο Παίδων με δεκάδες κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Στην Θεσσαλία παραδίδουμε το καλοκαίρι ΜΕΘ Παίδων».

Για την περίπτωση του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, που έφυγε από τη ζωή μετά από ανακοπή καρδιάς, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Το παιδί δεν χάθηκε λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Διασωληνώθηκε στα Γρεβενά και ήδη η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Δεν σηκώθηκε εναέριο μέσο γιατί ο χρόνος που δινόταν για τη διακομιδή ήταν 2,5 ώρες. Οι ίδιοι οι γιατροί επέλεξαν τη διακομιδή με ασθενοφόρο. Πράγματι, υπέστη βλάβη, σε ένα όχημα του 2017, πλήρως συντηρημένο. Δόθηκε μάχη στην Πάτρα, αλλά…».

«Οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών και νέων δεν έχουν αυξηθεί»

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης αρνήθηκε ότι υπάρχει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων παιδιών και νέων, ξεκαθαρίζοντας: «Όλα τα περιστατικά ελέγχονται και παρακολουθούνται. Δεν υπάρχει στο αιφνίδιο κομμάτι κάποια αύξηση, όπως αναφέρεται».

Και γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του μήνα ξεκινούν άλλα τρία προγράμματα για προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και δύο τύπους καρκίνου, σε συνέχεια του προγράμματος για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ