- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι αύριο (12.1) η προθεσμία αιτήσεων - Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές
Βήμα - βήμα η υποβολή στο MyΘέρμανση
Επίδομα θέρμανσης: Η λήξη της προθεσμίας και η διαδικασία υποβολής αίτησης βήμα - βήμα
Αιτήσεις για το Επίδομα Θέρμανσης μπορούν να υποβάλλουν οι δικαιούχοι μέχρι την Παρασκευή (13.1), ημέρα κατά την οποία εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί για πρόσβαση στην πλατφόρμα myΘέρμανση. Οι αιτήσεις μέχρι σήμερα (12.1) ξεπερνούν το 1.200.000.
Ήδη, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, 842.397 νοικοκυριά έχουν λάβει το Επίδομα Θέρμανσης, ενώ 353.000 νοικοκυριά αναμένουν το επόμενο διάστημα την πληρωμή του. Η προθεσμία που εκπνέει αύριο, Παρασκευή (13.1) αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για τους δικαιούχους.
Επίδομα Θέρμανσης: Πότε θα πληρωθεί η επόμενη δόση - Ποιες αγορές αφορά
Η πληρωμή της επόμενης δόσης του Επιδόματος Θέρμανσης αναμένεται στις 28 Φεβρουαρίου για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία δόση εκτιμάται πως θα γίνει στις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών για το διάστημα 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023, θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Μαΐου και το ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023. Παράλληλα, για τη θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης από 1/10/2022 έως 31/03/2023, τα δικαιολογητικά αγορών θα πρέπει να καταχωρηθούν έως τις 15 Ιουλίου 2023, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το επίδομα θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.
Επίδομα θέρμανσης: Βήμα - βήμα πώς θα κάνετε την αίτηση
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης για το Επίδομα Θέρμανσης θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του myΘέρμανση, να επιλέξουν αν θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως «Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος» του Επιδόματος ή αν θα δηλώσουν τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.
Επίδομα Θέρμανσης: Βήμα 1ο - Ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων
Το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης για το Επίδομα Θέρμανσης είναι η υποβολή αίτησης στο myaade.gov.gr για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην κάθε αίτηση πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
- το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
- η ένδειξη ότι πρόκειται για πολυκατοικία,
- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
- το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου), - ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.
- Στην περίπτωση ενοικιαστή σε πολυκατοικία, αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.
Επίδομα θέρμανσης: Ποια τα στοιχεία που δηλώνουν οι διαχειριστές πολυκατοικίας
Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:
- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
- τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
- Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να προβούν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.
Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.
Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει στην περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης
Για όλα τα καύσιμα, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, υποβάλλεται ακόμη ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και η επωνυμία της επιχείρησης πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.
Οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται διπλάσιο ποσό
Διπλάσιο επίδομα που μπορεί να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ δικαιούνται οι νέοι δικαιούχοι και όσοι άλλαξαν πηγή ενέργειας, δηλαδή να προχώρησαν σε μετάβαση.
Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1), όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, και το Καρπενήσι μεταξύ άλλων.
Διαβάστε περισσότερα για το Επίδομα Θέρμανσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.