Πολιτικη & Οικονομια

Δένδια και Παναγιωτόπουλο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ζητήσει η ΝΔ από την αντιπολίτευση

Το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο στο μεσοδιάστημα των εκλογών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος
Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος © EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Η πρόταση της ΝΔ να παραμείνουν Δένδιας και Παναγιωτόπουλος στις θέσεις τους σε υπηρεσιακή κυβέρνηση

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην κυβέρνηση για το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κάλπη, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο την ώρα, μάλιστα, που την εξουσία θα ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό χωρίς πολιτική εμπειρία.

Η πρόταση λοιπόν του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, είναι να προτείνει για τον σχηματισμό αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης να παραμένουν στις θέσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ώστε να υπάρχει μία συνέχεια στον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης διαφόρων καταστάσεων με την Τουρκία.

Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων. Ερωτηθείς σχετικά στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, για το αν πρόκειται να ζητηθεί συναίνεση των κομμάτων για να παραμείνουν οι Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα, σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Πηγαίνοντας προς τις εκλογές θα το δούμε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpntwkidoptl)

«Έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση δύο φάσεων λόγω της απλής αναλογικής» πρόσθεσε, απαντώντας για το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές και το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για μια επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας: «Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις ώστε να μας φοβίζει κάτι. Η χώρα ωστόσο είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση».

Επιπλέον για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με άλλα κόμματα σε μια προγραμματική βάση με αφορμή δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη σημείωσε: «Θα επιδιώξουμε μια ισχυρή εντολή. Η ΝΔ έχει ισχυρή πιθανότητα για αυτοδυναμία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσουν να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις ώστε να μην υπάρξουν κενά στη διοίκηση κρίσιμων χαρτοφυλακίων, κυρίως όπως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με την Τουρκία». Σχετικά με την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών στις δύο χώρες είπε ότι «κάποια στιγμή και υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχουμε και εκλογές στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Επομένως δεν είναι κρίσιμο», επέμεινε ωστόσο στο «να διατηρηθούν υπουργοί οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια και ξέρουν το αντικείμενο γι' αυτή την κρίσιμη περίοδο, παρά να συνδέουμε το χρόνο των εκλογών προσπαθώντας να κάνουμε μαντεψιές για το τι θα γίνει στην Τουρκία σε σχέση με τις εκλογές».

Εκλογές 2023: Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την κατανομή των βουλευτικών εδρών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προωθήθηκε για επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα με τις μεταβολές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, που προέκυψαν μετά την απογραφή πληθυσμού 2021.

Το Προεδρικό Διάταγμα συνέταξε η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο υπουργός Μάκης Βορίδης.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ